Úvod / Články / Záhradné jazierka / Najčastejšie otázky - Údržba jazierka
Tlačiť

Najčastejšie otázky - Údržba jazierka

Nameral som v jazierku 30 stupňov Celzia, čo mám robiť?
Teplota vody v jazierku by sa mala pohybovať do 30 stupňov Celzia. Pri vyšších teplotách prichádza k prehrievaniu vody, čím sa veľmi zvýši výskyt rias, a takáto voda je tiež nevhodná pre ryby.Teplotu si ľahko zmeriate pomocou jazierkového teplomeru. Máte dve možnosti ako tento problém vyriešiť: 1. Dočasné riešenie je, že vypustite maximálne tretinu vody z jazierka a nahradíte novou. 2. Pre dlhodobé riešenie je treba pokryť čo najviac hladinu jazierka, aby ....

Ako často mám meniť vodu v jazierku ?

Ideálne je, aby sa voda v jazierku nemenila vôbec. Tak vybudujeme rovnováhu v jazierku, a teda obmedzíme výskyt rias. Jazierko samozrejme treba čistiť najmä od kalu, ktorý sa v jazierku usádza na dne. Aby sa jazierko nemuselo celé vypustiť, pretože sa naruší celá jeho klíma (škodí to aj rybám), a tiež vypúšťanie a napúšťanie jazierka 2x za rok je aj finančne náročné  používame jazierkový vysávač. Medzi najlepšie produkty na trhu patrí Pondovac 4 a Pondomatic pre menšie jazierka.



Existuje niečo na odpudenie mačiek, ktoré mi lovia ryby z jazierka?

Existuje polievacia tryska na senzor. Prípadne sa dá použiť sieťka alebo dobrý pes:), Novinkou na trhu je prístroj CatStop, ktorý mačku vyplaší vyslanim utrazvukového signálu. Pristroj najdete aj v našom eshope


Prečo mám zelenú vodu v jazierku?

Dôvodom je váľač guľatý(Volvox globator). Obrovské množstvá tohto jednobunkovca spôsobujú zazelenanie vody. Vymeniť vodu Vám v tomto prípade nepomôže. Pomôcť môže vysadenie väčšieho množstva podhľadinových rastlín, ktoré budú dodávať veľké množstvo kyslíka. Na 100% zaberá správne nadimenzovaná filtrácia s UV lampou , ktorá likviduje tohto jednobunkovca a voda ostáva čistá.


Nameral som v jazierku 30 stupňov Celzia, čo mám robiť?

Teplota vody v jazierku by sa mala pohybovať do 30 stupňov Celzia. Pri vyšších teplotách prichádza k prehrievaniu vody, čím sa veľmi zvýši výskyt rias, a takáto voda je tiež nevhodná pre ryby.Teplotu si ľahko zmeriate pomocou jazierkového teplomeru. Máte dve možnosti ako tento problém vyriešiť:

1. Dočasné riešenie je, že vypustite maximálne tretinu vody z jazierka a nahradíte novou.

2. Pre dlhodobé riešenie je treba pokryť čo najviac hladinu jazierka, aby sa voda neprehrievala. Poslúžia Vám k tomu rastliny, ktoré majú na hladine listy a tým ju zakrývajú. Doporučujem, preto nasadiť do jazierka viac lekien, pripadne cenovo dostupnejšie leknice , plávajúce rastliny ako vodný šalát a hyacint či stolístok .


Ahojte. Dostal som sa k veci s názvom EXTERMINÁTOR a moc tomu nerozumiem. Chcem sa informovať, ak stým máte skúsenosť, ako sa to používa, či je to potrebné mať stále zapnuté a či je to náhrada za UV lampu? ĎAKUJEM

Exterminátor som doteraz na našom trhu nezaregistroval, takže som ho musel vygoogliť. Našiel som o ňom zopár informácii. Exterminátor je obdoba nášho I-tronic , čo znamená, že je to prístroj na likvidovanie vláknitých rias. Vláknitá riasa je tzv. žaburinka. Exterminátor pracuje na princípe uvoľňovania medi do vody a tým zabraňuje rastu rias. V zahraničných obchodoch píšu, ze garantuju vrátenie penazí ak prístroj riasy pri správnom používaní nezlikviduje. UV lampa má za úlohu likvidovať iný druh rias. Ten to druh sa volá volvox globátor a je to jednobunkovec, ktorý v milionových zoskupeniach spôsobuje zazelenanie vody, ciže jej nepriehladnosť.

Veta na záver. Extreminátor ako likvidátor vlaknitých rias, áno. Ako náhrada UVlampy, nie. Je to skôr doplnok technológie.


Viete mi poradiť či je možné, že sa roztrhla fólia v jazierku? Prečo? Zistili sme to neustálym poklesom vody a teraz kvôli rybkám musíme napúšťať vodu každé dva, tri dni. Ďakujem

Je možné, že sa fólia poškodila? Akým spôsobom Vám bohužiaľ povedať neviem. Skúste vodu nechať klesnúť, keď sa ustáli začnite po obvode hľadať dierku. Ak ju nájdete, dá sa zalepiť lepidlom na PVC a kúskom ďalšej fólie. Horšie bude, ak bude fólia poškodená na dne jazierka. V tomto prípade bude treba jazierko úplne vypustiť a nájst dieru, cez ktorú voda uniká. Stretávame sa s prípadmi, keď hlodavce prehryzú fóliu z vonkajšej strany a vytvoria viacero miniatúrnych dier. V tomto prípade treba fóliu vymeniť. Miniatúrne dierky sa v podstate nájsť nedajú. Na ochranu proti hlodavcom sa používa plastová sieť, ktorá sa kladie pod geotextíliu z vonkajšej strany jazierka. Skúste jazierko sledovať a dajte nám vedieť ako to pokračuje.


Mám plávajúcu riasu v jazierku a nepriehľadnú zelenú vodu, mohli by ste mi poradiť čo stým ?

Začnem nepriehľadne zelenou vodou. Dôvodom je váľač guľatý(Volvox globator ). Obrovské množstvá tohto jednobunkovca spôsobujú zazelenanie vody. Vymeniť vodu Vám v tomto prípade nepomôže. Pomôcť môže vysadenie väčšieho množstva podhľadinových rastlín, ktoré budú dodávať velké množstvo kyslíka . Na 100% zaberá správne nadimenzovaná filtrácia s UV lampou , ktorá likviduje tohto jednobunkovca a voda ostáva čistá.

Pri odstraňovaní vláknitých rias budeme v 100% tvrdení opatrnejší. Jazierko je tvorené na prírodnom princípe bez chemických prísad akou je chlór, preto nemôžeme čakať, že sa nám riasy v jazierku nebudú absolútne tvoriť. K zredukovaniu počtu vláknitých rias vám dopomôže správne nadimenzovaná filtrácia s uv lampou, vysadenie väčšieho počtu podhladinových filtračných rastlín , skimmer, a nami odporučaný prípravok na odstraňovanie vláknitých rias z kameňov a z dna jazierka BKF .

Na akom princípe pracuje filtrácia s uv lampou a popis prípravku na odstraňovanie rias BKF nájdete na našej stránke www.zahradnejazierka.sk v sekcii O technológii


Ako sa zabráni "liahnutiu" komárov v kúpacom jazierku?

Komáre sa vám v BIObazéne nebudú nadmerne množiť, pretože sú lovené svojimi prirodzenými nepriateľmi a to larvami vážok a vodomerkami.


Čo so žabami a potápnikmi v jazierku?

Keď nechcete, aby sa žaby dostali do Vášho jazierka použite sieťkové zábrany, ktoré treba natiahnuť okolo jazierka.
Pomôcť Vám ešte môžu aj ryby, ktoré budú požierať žubrienky a potápniky. Karas, jalec.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €