Úvod / Články / Záhradné jazierka / Typy jazierkových čerpadiel
Tlačiť

Typy jazierkových čerpadiel

Jazierkové čerpadlo je “srdcom” každého jazierka. Zaisťuje pohyb vody v jazierku, prenos nečistôt do filtra, prúdenie vody v potôčiku či vodopáde alebo spolu so správnou tryskou vytvára jedinečný vodný efekt.

Na trhu ako i v našom internetovom obchode nájdete v sekcii jazierkových čerpadiel na výber z viac ako 150 položiek. Výber vhodného čerpadla nie je pre jazierkového začiatočníka ľahkou úlohou. V našom eshope sme zaradili čerpadlá do prehľadných skupín podľa spôsobu ich použitia  Viac sa o týchto skupinách dozviete v tomto článku. Pri výbere si treba v prvom rade ujasniť aká má byť v jazierku úloha čerpadla. Či  nám bude slúžiť iba na obeh vody do filtrácie alebo má zároveň vytvárať aj určitý efekt. Pri čerpadlách je potrebné si všímať aj parametre ako spotreba, výtlak, spôsob zapojenia, možnosť regulácie prietoku a pod. Samozrejme Vám radi s výberom vhodného čerpadla pomôžeme.

Filtračné jazierkové čerpadlá

Filtračné čerpadlá sú najpoužívanejšou skupinou jazierkových čerpadiel. Ich hlavnou úlohou je obeh vody v jazierku cez UV lampu až do filtra. Filtračné čerpadlá sa môžu využiť aj pri potokoch a menších vodopádoch. Filtračné čerpadlá sajú vodu svojim plášťom, preto je dobré sledovať parameter aké veľké nečistoty dokáže čerpadlo sať a “dopraviť” do filtra. Filtračné čerpadlá môžeme rozdeliť na niekoľko podkategórií:

Čerpadlá s výstupom na skimmer  - čerpadlá s duálnym saním používame v prípadoch napojenia skimmra či sacieho koša. Tieto dva doplnky sú dôležitou časťou filtrácie.

Jazierkové čerpadlá na suché zapojenie - dajú sa zapojiť “na sucho” čo znamená, že nemusia byť v jazierku, ale dajú sa umiestniť napr do suchej šachty. Takého zapojenie využívame najmä v kúpacích jazierkach pre lepšiu bezpečnosť.  Suché zapojenie umožňuje väčšina kvalitných filtračných čerpadiel. Tento parameter odporúčame preveriť s odborným predajcom, aby sa pri nesprávnom zapojení nepoškodilo.

Čerpadlá na gravitačné zapojenie - energeticky veľmi úsporné čerpadlá. Svoje uplatnenie majú pri gravitačnom zapojení filtrácie pri BIObazénoch či KOI jazierkach. 

jazierkove cerpadla prehlad druhov

Pri kúpe čerpadla na skimmer dbajte na to, aby bol výstup reguľovatelný. Pri kúpacích jazierkach doporučujeme zapojiť čerpadlo do šachty "na sucho". Novinkou 2016 je čerpadlo AquaMax Eco Titanium 50 000 určene na gravitačné zapojenie.


Jazierkové čerpadlá s fontánkou

Čerpadlá s fontánkou slúžia na vytvorenie vodného efektu a pohyb vody v jazierku. Tieto čerpadlá sa skladajú z motorovej časti a z trysky, ktorá je umiestnená na vrchnej časti čerpadla. Fontánkové čerpadlá musia byť umiestnené v jazierku. Motorická časti nasáva svojim plášťom vodu z jazierka a tá prúdi cez predlžovaciu časť až do trysky, ktorá vytvorí želaný efekt. Tryska musí byť vždy umiestnená nad vodnou hladinou. Jednotlivé trysky sa dajú ľahko vymieňať.

Čerpadlá na vodopády a fontány

Vysokovýkonné čerpadlá, ktoré sa vyznačujú vysokou dopravnou výškou. Tieto jazierkové čerpadlá sa využívajú najmä pri exteriérových fontánach a vodopádoch. Oproti filtračným čerpadlám majú však majú vyššiu spotrebu, kedže vodu dokážu vytlačiť do väčšej výšky. Na vybrané typy týchto čerpadiel napr. (Aquarius Universal Premium ) je možné nainštalovať trysku priamo na výtlak čerpadla.

fontánkové čerpadlá do jazierka

Vulkán, zvon, lúče a kalich sú najčastejšie vodné efekty pri menších jazierkových fontánkových čerpadlách

Čerpadlá pre sochy a interiérové fontány

Prietokovo najmenšie čerpadlá. Ich využitie je vo vodných atrakciách ako sú záhradné fontány (napr sochy), nerezové fontány, bytové fontány a iné vodné prvky. Ich prietok je v rozmedzí 100 až 1000 l/h. Kedže čerpadlá nedokážu nasať väčšie nečistoty, používajte ich preto iba v čistej vode. V jazierkach by sa zaniesli prakticky okamžite. Vybrané druhy týchto čerpadielok majú zabudované aj osvetlenie.

Solárne jazierkové čerpadlá

Jazierkové solárne čerpadlá sa dostávajú čím ďalej tým viac do pozornosti zákazníkov. Vývoj týchto čerpadiel je pomerne krátky a na trhu nájdeme iba zopár výrobcov, ktorý sa mu venujú. Solárne čerpadlá čerpajú energiu potrebnú na chod zo solárneho panelu, pripadne z batérie, ktorú solárny panel nabíja. Solárne čerpadlá však momentálne nemajú taký výkon ako “klasické” čerpadlá. Nie je možné ich preto napojiť na výkonnú filtráciu. Tento typ čerpadiel je často využívaný najmä na chatách či záhradách kde nie je možnosť napojenia na el. energiu.

solárne čerpadlá do jazierka

Solárne čerpadlá rozdelujeme na fontánkové a prietokové, ktoré sa dajú použiť aj na menší potôčik. Na to, aby solárne čerpadlá fungovali aj pri nedostatku slnečného žiarenia je potrebné dokúpiť batériu. 

 

Trubkové čerpadlá

Sú určené na pohyb veľkého množstva vody pri použití malého množstva energie. Hodia sa preto predovšetkým na veľké jazierka. Môžu sa použiť pri gravitačnom zapojení filtrácie alebo na potoky.  Výtlačná sila týchto čerpadiel je však malá.

Čo sledovať pri výbere čerpadla

  • Typ čerpadla vzhľadom na jeho použitie
  • Prietok - silný prietok neznamená čistú vodu v jazierku. Silu prietoku treba dimenzovať s ohľadom na celkovú kubatúru ale aj na ostatné komponenty filter, UV lampa, skimmer...
  • Spotreba - jazierkové čerpadlo by malo byť pustené 24/7. Treba si preto všímať aj tento parameter.
  • Dostupnosť náhradných dielov - Vzhľadom na znečistenie jazierka sa najrýchlejšie opotrebuje rotor čerpadla. Pýtajte sa preto predajcu či je možné ho zakúpiť ako náhradný diel. Niektoré čínske značky napr. Jebao náhradné rotory k dispozícii nemajú.
  • Dostupnosť servisu - pýtajte sa predajcov na záruku a možnosti pozáručných opráv. Vyberajte si predajne so servisom nie lacné eshopy u ktorých zákaznícka podpora končí zúčtovaním Vašej platby.

 

Pozrite si ponuku jazierkových čerpadiel v našom internetovom obchode

 

V našom internetovom obchode nájdete kvalitné čerpadlá od osvedčených výrobcov. V prípade potreby Vám radi pomôžeme s výberom. Ozvite sa nám mailom, telefonicky alebo ideálne navštívte naše Jazierkové Centrum. 

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

 

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €