Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Kvapková závlaha šetrí Váš čas i peniaze
Tlačiť

Kvapková závlaha šetrí Váš čas i peniaze

Ako na kvapkovú závlahu ? Kvapková závlaha sa používa v úžitkovej ako i v okrasnej časti záhrady. Jej použitím šetríte nie len Váš čas venovaný zalievaniu záhrady, ale aj finančné prostriedky.

Samotnú kvapkovú závlahu je zvyčajne súčasťou automatického zavláhového systému a môžme rozdeliť na niekoľko podskupín:

  • Kvapková závlaha - používa sa k výsadbe. Umiestňuje sa ku koreňovému základu alebo kmeňu, čím sa voda privádza priamo k rastline. Privádzajúca hadica sa môže skryť pod mulčovaciu kôru alebo pod štrk.
  • Mikrozávlaha kvapkovacím potrubím - ide o šetrné a praktické zavlažovanie zeleninových alebo kvetových záhonov, kríkových výsadieb a plôch kde nie je vhodná celoplošná zálievka výsuvnými postrekovačmi. Najrozšírenejšia je zálievka kvapkovacím potrubím, kde sú kvapkovače už vlisované pevne vnutri potrubia a my si môžeme vybrať vzdialenosť ktorú požadujeme podľa zavlažovaného miesta.
  • Mikrozávlaha - slúži na zalievanie skaliek, skleníkov a kvetináčov pri použití rôznych typov mikropostrekovačov, ktorými môžeme zalievať odkvapkávaním, zahmlievaním alebo lúčovito. Uvedená závlaha má svoje miesto aj v záhradníckych centrách alebo pestovateľských škôlkach či ovocných sadoch. Na uvedených miestach ide vo väčšine prípadov o hlavný a aj jediný zdroj distribúcie vody k jednotlivým rastlinám.

Automatická závlaha predstavuje úsporu energie a času. Závlahové systémy pracujú plne automaticky, takže polievanie záhrady môžete pokojne pustiť z hlavy, aj keď pôjdete na dlhšiu dobu z domu preč. Vaše rastlinky a trávnik budú vždy optimálne zaliate, pretože závlahový systém si pomocou rozširovacích modulov dokáže sám vyhodnotiť intenzitu zrážok a určiť koľko vody je ku každej konkrétnej zálievke potreba.

Kvapková závlaha svojpomocne ?

Častou otázkou od našich zákazníkov je či sa dá kvapková závlaha vybudovať svojpomocne. Samozrejme pri dodržaní postupných krokov a trochu technikej zručnosti to možné je. 

Skôr ako začneme s realizáciou automatického závlahového systému je nutné:

  • zakresliť všetky plochy, ktoré chceme zalvažovať (napr. trávnik, stromy, okrasné kríky, domáca záhradka, okrasné kvety...) Odporúčame aby na plániku boli zakreslené kvóty a takisto kde sa nachádzajú tienisté miesta
     
  • zistiť akým zdrojom vody sa bude zavlažovať (kopaná studňa, vŕtaná studňa, vodovod...), tlak a prietok vody v litroch za minútu
     
  • pri rozvrhnutí závlahového systému na jednotlivé sekcie je nutné vychádzať z prietoku zdroja vody, na ktorý sa môžeme pripojiť. Súčet prietoku vody všetkých ostrekovačov, vodovodných kohútikov, kvapkovej závlahy, atď. nesmie prekročiť nameraný prietok vody zo zdroja pri prietoku vody k rozstrekovačom vznikne strata na prietoku, preto odporúčame odpočítať 10% z prietoku.

Ako príklad môžeme uviesť: Pri prietoku 100 l/min, musíme počítať so stratou 10% t.j. 10 l. Čiže reálny prítok bude 90 l/min. pre okrasné dreviny, živé ploty, skleníky a podobné výsadby môžeme použiť kvapkovú závlahu, ktorá je vedné po povrchu, alebo pod mulčovacou kôrou. Kvapkovacie potrubie má v sebe umiestnené dierky, napr. kvapkovacie potrubie RB Dripline 2,3 l 33cm od firmy RainBird, prietok 2,3 l/hod, s kompenzáciou tlaku v rozmedzí 0,6 – 4 bary. S týmito údajmi je tiež nutné počítať v projekte.

  •  Napájací zdroj – elektromagnetické ventily je možné napájať buď z elektrickej siete 240V – elektromagnetický ventil s napájaním 24V alebo z batérii – elektromagnetický ventil s napájaním 9V

 

Spôsob zapojenia závlahového systému:

Zdroj vody – studňa alebo verejný vodovod (v tomto prípade bod 1 vynecháme)

1. Čerpadlo – pred kúpou čerpadla je nutné vedieť či je možné zapojiť čerpadlo do siete na 240V alebo na 400V. Čerpadlo musí mať vyšší prietok vody ako je požadované, nakoľko dochádza k stratám v potrubí. V opačnom prípade nám automatická závlaha nebude pracovať správne.
2. Filter na zachytávanie drobných nečistôt (najčastejšie piesok, ktorý môže vážne poškodiť celý zavlažovací systém – poškodenie elektromagnetických ventilov, upchatie rozstrekovačov, atď.)
3. Vypúšťací ventil pre zazimovanie – neoceniteľný pomocník na vypustenie vody zo systému.
4. Pri vysokom tlaku – nad 3 bary je vhodné do systému nainštalovať tlakový ventil
5. Riadiaca jednotka, ktorá ovláda elektromagnetické ventily, snímače /dažď, mráz, vietor, prietok/ Riadiaciu jednotku je vhodné umiestniť na miesto, kde na ňu nebude pršať.
6. Elektromagnetický ventil. Elektromagnetické ventily sa inštalujú do špeciálnej plastovej šachty. Veľkosť šachty závisí od počtu ventilov.
7. Sústava hadíc ktorá privádza vodu do jednotlivých sekcii rozstrekovačov
8. Rozstrekovače
9. Drenážny ventil – umiestňuje sa v každej závlahovej sekcii na najnižší bod pre odvod zvyšnej vody po ukončení zavlažovania

Jednoduchší spôsob zapojenia automatického zavlažovania

V prípade, že chceme automaticky zavlažovať menšie plochy, môžeme použiť programovateľné jednotky, ktoré sa namontujú priamo na záhradný ventil ¾ alebo ½ a sú napájané batériou. Tieto jednotky sa dajú zakúpiť od jednoduchých, ktoré sa dajú naprogramovať manuálne až po digitálne s daždovým senzorom, ktoré sa dajú naprogramovať na určité časové obdobie, alebo majú predprogramované automatické závlahové programy.


Kvapkové hadice

Na trhu je viacero typov. V skratke ich môžeme rozdeliť na predpripravené na okamžité použitie – preddierované v určitých rozostupoch – spon (hadica je preddierovaná v presných rozostupoch, štandardne 33cm a 50cm, sú dostupné aj iné rozmery rozostupov) , alebo hadice plné, ktoré je nutné s dierovačom prepichnúť a urobiť vývod presne kde potrebujeme. Predpripravené kvapkové hadice sú vhodné do sadov ovocných alebo okrasných stromčekov, zelenine, do skleníkov. Hadice plné – vývod sa musí manuálne pripraviť nástrojom na dierovanie hadíc + je nutné dokúpiť príslušenstvo – kvapkovače, rozdeľovače cez ktoré je možné hadičkami s menším priemerom napojiť mikroostrekovače, rosiče a iné príslušenstvo.
Ďalej môžeme rozdeliť kvapkovacie hadice s kompenzáciou tlaku a bez kompenzácie tlaku. Hadica s kompenzáciou tlaku zaisťuje konzistentný prietok po celej dĺžke závlahovej linky a tým vysokú rovnomernosť závlahovej dávky bez ohľadu na sklon terénu. Pri hadici bez kompenzácie tlaku môže prísť k postupnému poklesu tlaku v hadici vo väčšej vzdialenosti od miesta napojenia. Doporučená dĺžka hadice – aby sa predišlo veľkému poklesu tlaku – je 60 m. Takisto sa odporúča urobiť okruh – čiže zapojiť koniec hadice do miesta odkiaľ je napájaná ku zdroju vody.

Kvapkovaciu hadicu si môžte pomocou kvapkovačou upraviť sami prípadne zakúpiť hadicu už predierovanú. Najviac používané sú hadice s rozostupom kvapkovačov 33cm a 50cm.

 

Vysvetlivky k typom závlahových hadíc:

Potrubia LDPE - Low-density polyethylene (LDPE)  z polyetylénu s nízkou hustotou sú určené pre dopravu kvapalín do 30°C. Vhodná na zavlažovanie, pre rozvody zavlažovacích systémov.

Potrubia HDPE - High-density polyethylene (HDPE)  z polyetylénu s vysokou hustotou sú určené pre dopravu kvapalín. Vhodná na zavlažovanie, pre rozvody zavlažovacích systémov.
Hlavné výhody LDPE a HDPE potrubí:
• nízka hmotnosť v porovnaní s oceľovými potrubiami
• jednoduchá manipulácia a nízkonákladová pokládka (vyplývajúcia z nízkej hmotnosti a ohybnosti materiálu)
• atoxicita materiálu
• vynikajúca odolnosť voči fenoménu vodného kladiva – nárazov v potrubí pri uzatvorení prietoku
• imunita proti korózii a z toho vyplývajúce ekonomické úspory na protikoróznu ochranu
• nižší koeficient absolútnej drsnosti potrubia  a eliminovanie zarastania (inkrustácie) potrubia, typického fenoménu u oceľových potrubí
• vysoká životnosť rúr

Polyetylén (PE) patrí medzi najstaršie polyméry, používané na výrobu potrubí (od päťdesiatych rokov). Postupy jeho výroby sa časom menili a s nimi došlo aj k postupnému zdokonaľovaniu materiálu.

 

 

Vstúpte do nášho internetového obchodu, kde nájdete všetko potrebné na realizáciu kvapkovej závlahy či automatického závlahového systému

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €