Úvod / Články / Čerpacia technológia / Ako si správne vybrať domácu vodáreň
Tlačiť

Ako si správne vybrať domácu vodáreň

Stručné vysvetlenie čo je to domáca vodáreň, z čoho je zložená, ako správne nadimenzovať domácu vodáreň

Domáca vodáreň

V skratke vysvetlenie z čoho sa skladá domáca vodáreň a čo potrebujeme na zloženie domácej vodárne. Domácu vodáreň si môžeme kúpiť buď ako celok alebo si ju poskladáme z jednotlivých komponentov. Laikovy sa môže zdať, že každá vodáreň splní požiadavky pre zásobovanie vodou, no nie je tomu vždy tak. Mylný je názor, že pri zakúpení väčšej nádrže dosiahneme z vodárne väčší výkon alebo vyšší tlak. Domácu vodáreň dnes ponúkajú za akciové ceny hypermarkety, či iné nešpecializované predajne, kde vám nik odborne neporadí. Použité čerpadlá majú obvykle malý výtlak (len 35 – 42 m) a malú nádrž. Pri týchto typoch obvykle nie je zabezpečený servis po uplynutí záručnej doby.

Zloženie vodárne:

- Čerpadlo, kt. tvorí najdôležitejšiu časť domácej vodárne (samonasávacie, ponorné...)

- Automatika s príslušenstvom (tlakový spínač, flexibilná hadica, elektrické pripojenie, tvarovka, nanometer, ochrana proti chodu na sucho)

- Tlaková nádrž vody (horizontálna, vertikálna, nerezová, plechová, pozinkovaná, s gumovým vakom, bez gumového vaku

Čerpadlo

Dodáva do rozvodov určitý prietok vody pod určitým tlakom. Tieto hodnoty sú dané konštrukčnými možnosťami čerpadla. Pri kúpe čerpadla musíme vždy vedieť, kde ho chcem použiť (umiestnenie čerpadla, nasávacia, resp. výtlačná výška, či chceme vodou zásobovať iba záhradu alebo aj domácnosť...) Veľmi dôležité je dodržať, aby čerpadlo nebolo zapínané a vypínané v krátkych intervaloch, nakoľko hrozí predčasné opotrebovanie čerpadla, prípadne úplné poškodenie. Výrobcovia elektromotorov predpisujú maximálne 20 zopnutí elektromotora za hodinu. V čase keď je čerpadlo vypnuté, tlačí vodu do rozvodov predfúkaný protitlak vzduchu, ktorý je v tlakovej nádrži. Pri nádržiach bez gumového vaku je tlak tvorený vzduchom, ktorý tlačí na vodu v nádrži. Pri nádržiach s gumovým vakom je tlak tvorený vzduchom, ktorý tlačí na gumový vak, v ktorom je voda. Predfúkaný protitlak ma predpísanú hodnotu (0,2 bar = 20 kPa pod spodnú zapínaciu hodnotu tlakového spínača). Ak nemáte vyššie nároky na spotrebu vody v domácnosti, poprípade na zavlažovanie záhrady viac ako jedným postrekovačom, postačí prietok vody 40 – 60 l/min. Pri vyššom odbere vody budete potrebovať výkonnejšie čerpadlo.

Tlaková nádrž

Pri domácej vodárni potrebujeme dostatočnú veľkosť nádrže (najpredávanejšie 60 až 100 litrové). Pri zásobovaní domácnosti pitnou vodou zo studne sa doporučuje tlaková nádrž s vakom z potravinárskej gumy, pri ktorom neprichádza do styku s kovovým plášťom nádrže. Štandardne dodávané nádrže majú objem 24, 35, 50, 60, 80, 100 litrov, na objednávku možno použiť nádrž s objemom 150, 200 a vyšším. Tlak v nádobe je nutné kontrolovať každý mesiac. Nesprávny tlak v nádrži môže spôsobiť predčasné opotrebenie gumového vaku (pri nedostatočnom tlaku sa gumový vak trie o stenu nádrže a tým dochádza k prederaveniu vaku a jeho následnej výmene. Pri výrobnom nastavení rozdielu tlakového spínača výrobcom vodárne predstavuje množstvo vody vytlačenej z nádrže do zapnutia čerpadla až tretinu objemu nádrže: (napr. 24 litrová približne 6-8 litrov, 60 litrová približne 17-20 litrov, 80 litrová približne 25 litrov). Čiže pri menšej tlakovej nádobe – ako sme uviedli 24 litrovej – dochádza k vyššiemu počtu zopnutí čerpadla za minútu a tým aj k vyššiemu opotrebeniu čerpadla. Príklad, prečo zvoliť vodáreň s vyššími tlakom a nie parametrami najlacnejšiu vodáreň t.j. 20 litrová nádrž a spínacie tlaky 1,2 zapínací a 2,4 vypínací. Vodáreň má zapínací tlak len 1,2 bar, čo znamená že predfúkaný tlak v nádrži je 1,0 bar. To je tlak, ktorým sa vytláča voda do rozvodov. V skutočnosti však čerpadlo musí vytlačiť vodu, napr. zo šachty do vodovodnej batérie alebo do záhradného vodovodného kohútika, minimálne 3 metre do výšky, takže reálny tlak vytláčaný predfúkaným protitlakom je vo vašej batérii či ventile už len 0,7 bar. Takže ak náhodou otvoríte iný vodovodný kohútik, nastane pokles tlaku, čiže môže nastať situácia, že nebude dostatok vody pre váš spotrebič  (práčka, ohrievač vody...)

Straty v rozvodoch

Straty v rozvodoch reálne v praxi znižujú deklarované hodnoty uvádzané na čerpadlách. Ide hlavne o sacie a výtlačné potrubia. Veľmi dôležité je počítať so stratami pri sacom potrubí. Nevhodnou dimenziou potrubia (menší priemer) a ďalšími odpormi v sacom potrubí (nasávací kôš, filter...) ľahko stratíme až polovicu zo sacej schopnosti čerpadla. Čím tenšie potrubie, tým vyššie straty v rozvodoch. Preto by sme doporučovali, ak má čerpadlo vývod vody napr. 1“, viesť hlavný rozvod vody ako 1“, nie ¾“ alebo ½“. Každé koleno alebo ohyb v rozvodoch spôsobí straty ako 5 metrová dĺžka potrubia. Takisto každých 10m výškového potrubia nám spôsobí stratu 1 baru. (1m výtlačného potrubia sa = strata 0,1 baru). Z uvedených skutočností nám vyplýva, že samonasávaciu schopnosť čerpadiel a ich výkon v prevádzke významným spôsobom ovplyvňujú straty v potrubí.

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €