Úvod / Články / Čerpacia technológia / Ako vybrať čerpadlo na závlahu
Tlačiť

Ako vybrať čerpadlo na závlahu

Asi sa zhodneme, že súčasťou výbavy každého správneho gazdu, ktorý má vlastný prírodný zdroj vody, by malo byť aj výkonné čerpadlo ktoré spĺňa všetky potreby. Aby ste sa vyznali v množstve čerpadiel, ktoré sú v ponuke, a aby bolo čo najlepšie pre vašu závlahu, a pritom nie príliš drahé, prečítajte si niekoľko dobrých zásad a rád.

Aby sme si vybrali správne čerpadlo pre automatický zavlažovací systém , ktoré by spĺňalo naše predstavy a požadované očakávania, je potrebné zodpovedať pár nasledujúcich otázok :

         1. V akej hĺbke je hladina vody v studni a ako ďaleko je vzdialenosť vodného zdroja od elektro-ventilovej šachty 

Podľa toho budeme vyberať čerpadlo z pohľadu umiestnenia a samotnej konštrukcie resp. spôsobu dopravy vodného zdroja do cieľového miesta (uzlu automatického zavlažovacieho systému) :

Samo-nasávacie čerpadlo.

Čerpadlo je umiestené mimo studne na suchom nemrznúcom mieste a čerpá vodu pomocou sacej hadice „savice“.Je schopné čerpať vodu z hĺbky 4 – 9 m ( podľa typu čerpadla a okolností čerpania ). Pozor tiež na dostatočný prítok a prípadný pokles hladiny pri väčšom odbere vody. Všeobecne platí, že povrchové čerpadlá sú síce lacnejšie, ale reálne sú použiteľné do hĺbky sania okolo šiestich až siedmich metrov. Pri umiestnení povrchových čerpadiel je nutné dbať na to, aby sa čerpadlo nachádzalo na dobre vetranom mieste. Čerpadlá vybavené elektronikou nesmú byť umiestnené vo vlhkom prostredí, napr. v studni, pretože by došlo k ich poškodeniu. Čerpadlá sú konštruované ako bez-údržbové. Výnimkou je iba uskladnenie povrchových čerpadiel počas zimy na miestach chránených pred mrazom.

 

Ponorné čerpadlo – „ ponorka “

Táto rada čerpadiel je ponorená do kvapaliny a vytláča vodu potrubím alebo hadicou. Tieto čerpadlá sú schopné čerpať vodu z väčších hĺbok (radovo desiatky metrov). 

Tlakové straty sa počítajú iba na výtlaku a sú dané maximálnou prepravnou výškou, vzdialenosťou, priemerom rúrky a do istej miery tiež materiálom rozvodného potrubia. Sú tiež menej náročné na údržbu a vďaka trvalému ponoreniu vo vode nehrozí nebezpečenstvo poškodenia mrazom. Ak chceme čerpadlo umiestniť do vŕtanej studne, je potrebné voliť ponorné čerpadlo, kde je dôležité si všimnúť šírku potrubia studne podľa ktorej vyberáme aj rozmery čerpadla. Ďalšia zaujímavosť a dôležitý technicky fakt je, že niektoré ponorné čerpadlá sú vybavené elektronikou, ktorá zaručí automatickú prevádzku, v opačnom prípade na zautomatizovanie čerpadla potrebujeme riadiacu jednotku ktorou z pravidla býva plno automatický frekvenčný menič.

Štandartné ponorné čerpadlo s plávajúcimi obežnými kolesami z Norylu (plast) určené do vrtov, studní, nádrží, vodojemov i zberných šácht je vhodné na zvyšovanie tlaku pri zabudovaní do rozvodného potrubia, ďalej pre domáce ako aj priemyselné použitie zavlažovania či postrekovania neagresívnou, chemicky a mechanicky čistou vodou. Pri inštalácii do vodojemov, kopaných studní a otvorených nádob je nutné použiť chladiaci plášť. Vodotesnosť motora zabezpečujú kvalitné tesniace elementy a klzné tesnenie. Klzné dvojice tesnesní sú spravidla mazané olejovou náplňou motora. Takáto konštrukcia zaručuje dlhú životnosť tesnenia a bezporuchovú prevádzku motora a čerpadla.

 

zapojenie čerpadla k frekvenčnému meniču ( vodný zdroj k automatickej závlahe )

         2. Akú vodu chceme čerpať ?

Najvhodnejšia je voda čistá – pitná (bez nečistôt). Z pravidla sa dáva do zavlažovacieho systému filter jemných častíc (300µm), ale aj tak to môžeme celé zhrnúť , že čím je voda čistejšia tým je celý závlahový systém menej namáhaný.
Ak je voda v studni, alebo v inom vodnom zdroji mierne znečistená, nezaobídeme sa bez spomínanej filtrácie ktorá sa nainštaluje ako “medzi-kus“ na hadicu pred hlavný elektro-ventil. Ale to je už iná téma. Dôležité je v tomto ohľade pozerať pri výbere čerpadla, či ide o samo-nasávacie alebo ponorné, že aké veľké nečistoty dokáže cez seba presať a či ma dané čerpadlo ochranu proti usadeniu nečistôt resp. či je vhodne ho používať pre transport mierne znečistenej vody.

        3. Ktoré sú tie najzákladnejšie parametre?

Prvým predpokladom pre vybudovanie zavlažovacieho systému je zaistenie dostatočného prísunu vody. Bežný zavlažovací systém potrebuje minimálny prietok 25 - 30 l pri tlaku nie menšom ako 3 bar. To sú základné a zároveň tie najdôležitejšie parametre pre správny vyber čerpadla.
Tip: Prietok vody si môžete jednoducho vypočítať sami. Nádobu napustíte vodou a stopujte, za aký čas sa naplní.

Následne použijete vzorec: (Objem nádoby (l) / Čas naplnenia (s)) x 60
Príklad: Ak máme napr. 10 l nádobu a naplní sa za 20 sekúnd, prietok je 30 l/min.

Všeobecne si treba premyslieť ako často a na aké účely chcete čerpadlo využívať. Potrebujete len polievať jednou hadicou záhradu, budete mať automatickú závlahu alebo potrebujete zásobovať rodinný dom pitnou vodou, prípadne kombinácia uvedených možností. Pre príležitostné použitie je možné použiť lacnejšie typy z plastových materiálov. Pri prevádzke automatických závlah a zásobovaní rodinného domu je výhodnejšie investovať do čerpadla z ušľachtilých nerezových alebo robustnejších liatinových materiálov. Pri domácich vodárňach je dôležitá aj veľkosť tlakovej nádoby, ktorá rozhoduje o tom ako často bude zapínať vaše čerpadlo - domáca vodáreň. Pre rodinný dom kde býva viac osôb pri použití menšej tlakovej nádoby ako 50l bude čerpadlo zapínať pri každom umytí rúk alebo spláchnutí toalety. Preto treba voliť radšej tlakové nádoby s väčším objemom. Čerpadlo ktoré často spína má väčšiu spotrebu elektrickej energie a nižšiu životnosť kvôli tlakovým rázom pri zapínaní, to vo všeobecnosti platí aj pri automatickej závlahe ktorú je dobre mať nastavenú pre plynulé prepínanie elektro-ventilov jednotlivých sekcii.

      4. Na záver všeobecné rady - čo prekáža čerpadlu ?

Prevádzka na sucho ( bez vody ). Voda chladí a maže upchávky, bez nej sa prehrejú a zničia. Čerpadlo nikdy nespúšťajte bez čerpania vody.
Mráz. Ak hrozí zamrznutie, vypustite z čerpadla vodu. Zamrznutím neodvodneného čerpadla, môže mráz čerpadlo roztrhnúť a prípadne poškodiť a zdeformovať hydraulické časti.
Abrazívne častice – zrnká piesku, íly. Vstupná voda musí mať takú kvalitu, ako predpisuje výrobca čerpadla.
Prevádzka v krajných oblastiach charakteristiky čerpadla. Vhodné parametre čerpadla by mal vypočítať odborník.

Verím že ste si urobili všeobecný obraz o správnom výbere čerpadla pre vašu závlahu. Mnoho informácii sú vysoko technické, pri ktorých je dôležité sa poradiť s odborníkmi pre čerpaciu techniku. V prípade akýchkoľvek nejasnosti nás bez váhania kontaktujte. Vyzerá to celé technicky zložité? Nebojte sa využiť naše služby a poradenstvo, kde vám so všetkým radi pomôžeme a nájdeme pre vás individuálne riešenie. Čo sa týka automatickej závlahy, vieme vám vytvoriť a poskytnúť projektovú dokumentáciu s výkazom-výmer materiálu za tie najlepšie ceny pre kompletnú závlahu vášho exteriéru.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €