Úvod / Články / Záhradné jazierka / Porovnanie jazierkových vysávačov
Tlačiť

Porovnanie jazierkových vysávačov

Jazierkový vysávač je nahraditeľným pomocníkom pre každého majiteľa jazierka. Vďaka jazierkovému vysávaču netreba jazierko vypúšťať, ale všetky nečistoty sa ľahko odsajú.

To výrazne šetrí, nie len prostriedky na novo dopustenú vodu, ale i čas strávený údržbou. Kompletná obmena vody nie je tiež dobrá pre biológiu samotného jazierka. Voda v jazierku je priebežne čistená filtráciou ako aj činnosťou vodných rastlín. Pri novo napustenej vode je potrebné, aby bola pred násadou rýb okysličená (voda zo studne či vodovodu je neokysličená) a zbavená nitritov či nitrátov. Nutnosťou je preto aplikácia štartovacích baktérii. Aj pre tieto dôvody odporúčame vodu radšej priebežne vysávať ako kompletne meniť celý objem jazierka.

Na trhu je dostupných niekoľko typov jazierkových vysávačov.  Často sa nám stáva, že zákazník po kúpe jazierkového vysávača zistí, že model ktorý si zvolil nie je pre jeho jazierko vhodný. V našom porovnaní sme sa pozreli na najpoužívanejšie typy určené pre malé až stredne veľké jazierka 1 - 25m3. Porovnali sme základné atribúty podľa ktorých je vhodné vybrať vysávač aj pre Vaše jazierko. Modelom na vysávanie biobazénov a kúpacích jazier sa budeme venovať v ďalšom článku. 

Spotreba a dĺžka prívodného kábla
Elektrická spotreba vybraných jazierkových vysávačov začína na 1400W, keďže jazierko nevysávame denne pri rozhodovaní spotreba nezohráva veľkú úlohu.  Vysávače zapájame do klasickej elektrickej zásuvky 220 - 240V/ 50Hz. Prívodný kábel je pri všetkých porovnávaných typoch 4m, pri väčších jazierkach sa tak nezaobídeme bez predlžovačky.

Váha a manipulácia
Počas vysávania je nutné jazierkový vysávač niekoľko krát premiestniť. Váha vysávačov sa pohybuje v rozmedzí 9 až 13kg. Lepšie vybavené typy majú preto kolieska, ktoré veľmi uľahčujú manipuláciu. Pre lepší efekt vysávanie a odtoku znečistenej vody odporúčame vysávač umiestniť na podstavec. Z bezpečnostného hľadiska výrobcovia odporúčajú vysávač umiestniť 2m od brehu.

Sacia hĺbka a maximálny prietok
Tento atribút je pri výbere vysávača veľmi dôležitý. Sacia hĺbka sa nedá oklamať, a preto musíme presne poznať rozmery jazierka. Je potrebné vedieť, že čím z väčšej hĺbky vysávač ťahá, tým sa znižuje jeho výkon. Výrobcovia však radi uvádzaj pri sacej hĺbke čo najväčšie číslo napr pokiaľ má vysávač uvedenú saciu hĺbku 2m ideálne pracuje cca v 1,5m, nikdy neberte do úvahy krajnú hodnotu. Doporučenia výrobcov treba brať s rezervou a nekupovať jazierkový vysávač, ktorý má saciu hĺbku uvedenú na hraničnej hodnote.

Dĺžka sacej a výtokovej hadice
Dlhšie hadice sú výhodou pri vysávaní jazierka. Vysávač tak nebude potrebné často presúvať z miesta na miesto. Dôležité je si tiež pred kúpou vysávača uvedomiť kde budete pri vysávaní odvádzať špinavú vodu z jazierka. Pri vysávačoch Pondovac je možnosť dokúpenia predlžovacej odtokovej hadice.


Vďaka kolieskam, ktoré su štandardom pri drahších modeloch, je manipulácie s vysávačom veľmi ľahka a zvládne ju každý. Dĺžka sacej a odtokovej hadice je veľmi dôležitá, aby ste nemuseli počas vysávania často premiestňovať.

 

Počet komôr
Základné typy jazierkových vysávačov určené pre menšie jazierka majú zvyčajne 1 alebo 2 komory. Od počtu komôr sa odvíja ako rýchlo sa dá s vysávačom pracovať. Jednokomorový vysávač sa pri saní naplní, voda z neho gravitačne odtečie a až potom začne znovu sať. Dvojkomorový systém pracuje neustále. Jedna komora sa napĺňa a medzitým sa druhá vyprázdňuje. Na vysávanie teda potrebujete o polovicu menej času. Profi jazierkové vysávače majú síce iba jednu komoru, ale obsahujú kalové čerpadlo, ktoré pri nasávaní zároveň špinavú vodu odvádzajú z vysávača von. Netreba preto čakať kým voda gravitačne odtečie, ale je tlačená čerpadlom.

Príslušenstvo
Pod týmto pojmom rozumieme najmä nástavce na vysávanie, vrecká ktoré možno použiť na suché vysávanie, vrecká na odfiltrovanie rias či nasávacie trubice. V počte doplnkov jednoznačne vedie vysávač Pondovac 4. Vďaka veľkému množstvu nástavcov ho vieme využiť nie len pri údržbe jazierka, ale napr aj pri vysávaní bazéna či výrivky. Pri Pondomaticu absentuje veľmi dôležitá vec akou je priehľadná nasávacia trubica. Ta dokáže veľmi pomôcť pri vysávaní. Pri jej použití vieme posúdiť ci vysávač berie z jazierka nečistoty alebo len čistú vodu.

 

Porovnanie najpredávanejších modelov jazierkových vysávačov

 
Model

Pondomatic

Jazierkový vysávač 3v1

Pondovac Classic 

Pondovac 3

Pondovac 4

Spotreba  1400W 1400W 1400W 1600W 1700W
Dĺžka prívodného kábla 4m 4m 4m 4m 4m
Váha 9kg 6kg 9,5kg 12,6kg 13,1kg
Sacia hĺbka (deklarovaná výrobcom) 2m 2m 2m 2,1m 2,4m
Max Prietok 3000 l/h 3000 l/h 3000 l/h 4000 l/h 5000 l/h
Dĺžka sacej hadice 4m 4m 4m 4m 5m
Dĺžka výtokovej hadice 2m 1,5 2m 2,5m 2,5m
Počet komôr 1 1 1 2 2
Príšlušenstvo 3 druhy sacích nástavcov, plastové nasávacie trubice,  1 x papierové filtračné vrecko, 1 x filtračný sáčik na zachytávanie nečistôt, 1 x filtračná hubka na motor, 1 x štrbinový nádstavec, 1 x nadstaviteľný nádstavec na riasy 2 - 10 mm, 1 x univerzálny nádstavec 4 druhy nástavcov, sáčik na suché vysávanie, vrecko na separáciu nečistôt, plastové nasávacie trubice, 1 ks priesvitnej nasávacej trubice 4 druhy sacích nástavcov, vrecko na separáciu nečistôt, plastové nasávacie trubice, 1 ks priesvitnej nasávacej trubice 5 druhov sacích nástavcov, vrecko na separáciu nečistôt, kovové nasávacie trubice, 1 ks priesvitnej nasávacej trubice
Naše odporučenie  Pondomatic od Pontecu odporúčame použit na menšie jazierka do veľkosti cca 5m3 s max hĺbkou do 1,5m.  Veľmi dobrá volba pre menšie jazeirka. Vysávač ma vačšiu nádobu ako napr Pondomatic tým padom je práca s ním rýchlejšia. Kolieska uľahčia presun vysávača. Pondovac Classic ponúka na rozdiel od Pondomaticu širšie množstvo doplnkov na uľahčenie vysávania jazierka. Tento výsávač odporúčame použiť na jazierka do veľkosti cca 5m3. Pondovac 3 od Oase je overenou klasikou. Doporučujeme ho použit na stredne veľké jazierka s hĺbkou do 1,8m.  Vdaka 2 komorám pracuje nepretržite. Pondovac 3 odporúčame na jazierka cca do 20m3. Predĺžená záruka 2+1 rok. Najvýkonnejší dvojkomorový jazierkový vysávač na trhu. Pondovac 4 sa hodí na jazierka cca do 25m3 s hĺbkou do 2m. Predĺžená záruka 2+1 rok. Prečítajte si našu recenziu na Pondovac 4
 

kúpiť v našom eshope

kúpiť v našom eshope

kúpiť v našom eshope  

  kúpiť v našom eshope     

kúpiť v našom eshope

Garancia najnižšej ceny na trhu - Ceny jazierkových vysávačom udržujeme na trvale najnižších cenách. Ak nájdete na slovenskom internete eshop, ktorý bude mať lacnejšie výrobky OASE a PONTEC ako my, rozdiel cien Vám dorovnáme a ako BONUS od nás dostanete zľavu 3% na cenu lacnejšieho eshopu. Čiže Vám ponúkame výrobky OASE a PONTEC o 3% lacnejšie, ako ktorýkoľvek eshop na slovenskom internete! Pri objednávke vpíšte web adresu lacnejšieho eshopu do poznámky.

 

Prečo zakúpiť jazierkový vysávač u nás?

  • Poradíme Vám najvhodnejší typ vysávača pre Vaše jazierko 
  • Produkt priamo od výrobcu
  • Možnosť osobného odberu v Jazierkovom Centre Petomar 
  • Dlhoročné skúsenosti s jeho predajom
  • Vysávače máme vždy skladom
  • Ponuka náhradných dielov na vysavače značiek Oase a Pontec 
  • Môžnosť nákupu online na splátky cez spoločnost  Quatro
  • Bezproblémové reklamácia (od nás ide produkt priamo do servisu výrobcu, bez žiadneho sprostredkovateľa)
  • Možnosť dokúpenie prípravku BKF, ktorý znásobí účinok vysávania
  • Vysávač Pondovac 4 je možné na vyskúšanie požičať
  • K vysávacom Pondovac 3 a 4 dostanete automaticky predĺženú záruku 2+1 rok
  • Garancia najnižšej ceny na trhu a poštovné zdarma

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €