Úvod / Články / Záhradné jazierka / Ako vytvoriť jazierko - krok za krokom
Tlačiť

Ako vytvoriť jazierko - krok za krokom

Zhotovenie záhradného jazierka nie je také ľahké ako sa môže zdať. Aj menšie jazierko si vyžaduje presné plánovanie. V prvom rade je potrebné mať predstavu o celkovom rozpočte stavby. Keď do jazierka plánujte nasadiť ryby, preštudujte si najprv, aké podmienky sú pre ne najvhodnejšie a akú filtráciu si jazierko bude vyžadovať.

 

Príprava na stavbu jazierka

 

 

1. Jazierko sa dá vybudovať prakticky skoro na každom mieste vo Vašej záhrade. Nemalo by byť umiestnené pod väčšími stromami. Ideálne je však miesto na ktorom sa počas dňa strieda tieň (3-5hod) so slnečným žiarením. Ak sa rozhodneme pre miesto na priamom slnku, vysadíme pri jazierku neopadavé stromy.

 

 výkop jazierka

 

2. Tvar jazierka si znázornite na mieste jeho budúcej výstavby pomocou hadice alebo piesku. Na jazierko sa potom pozrite z domu alebo terasy a v prípade potreby vykonajte konečné úpravy. Tvar a veľkosť určujú celkovú spotrebu fólie. Je dobre si teda znovu prepočítať budúcu kubatúru, aby sme dodržali stanovený rozpočet a môžeme začať s kopaním.

Tvarovanie záhradného jazierka 

 

3. Po odkopaní prvej vrstvy si naplánujeme tvar ďalšej vrstvy, netreba zabudnúť, že na vzniknuté schody sa budú ukladať koše s rastlinami, preto musia byť dosť široké. Nevytvárajte veľa “hluchých” plytčín, aby sa tam netvorili riasy. Všetky plytčiny by mali byť vysadené.

kopanie jazierka

 

4. Hĺbka jazierka by mala byť minimálne 1,3 m, aby v ňom bez väčšej ujmy prezimovali aj koi kapre. Nevytvárajte kolmé steny, aby sa dali obložiť kamenivom. 

Pozrite si našu ponuku jazierkových fólií a potrebného príslušenstva

vykopanie jazierka

 

5. Výkop dokonale vyčistíme od kameňov, koreňov a iných ostrých úlomkov. Každý meter kubický vody váži 1 000 kg, takže na PVC fóliu je veľký tlak a ostrejší predmet ju môže prepichnúť. 

Typ na článok:
Jazierková fólia - akú zvoliť pre Vaše jazierko ?

brehy jazierka

6. Okraje treba zabezpečiť pred klesaním. Najistejším spôsobom je natĺkanie drevených kolíkov a následné upevnenie závlahovej hadice klincom alebo skrutkou do dreva.

Veľmi dôležité je stanoviť si budúcu maximálnu hladinu vody v jazierku. Potom je potrebné skontrolovať, či sú brehy jazierka v rovine a prípadne ich upraviť. Na kontrolu roviny používate vodováhu a stavebnú šnúru.

Typ na článok: Uloženie jazierkovej fólie

 

ukladanie jazierkovej geotextílie

 

7. Podkladová geotextília je veľmi dôležitá. Výrazne zvyšuje mechanickú odolnosť fólie proti prerazeniu.

V žiadnom prípade však nepoužívajte kartón alebo noviny. Papier rýchlo zhnije a fólia tak zostane nechránená. Geotextília vydrží v nezmenenom stave desiatky rokov.

Typ na článok:
Test jazierkových geotextílií

jazierková geotextília

 

 

8. Geotextíliou vyložíme celý výkop. Ideálne je spájať ju teplovzdušnou pištoľou, aby sa nám pri ukladaní pod fóliou nerolovala. 

 

 

 

ukladanie fólie do jazierka

 

 

9. PVC alebo EPDM fóliu rozrolujeme stredom jazierka, aby sa nám lepšie naťahovala.

ukladanie jazierkovej fólie  

10. Fóliu naťahujeme zo stredu k okrajom jazierka. Povyrovnávame všetky záhyby.

Na uloženie fólie je najlepšie jarné počasie. V zime je fólia krehká a môže sa ľahko poškodiť. Keďže fólia je dosť ťažká dbajte na to, aby ste mali pri ukladaní fólie dostatok pomocníkov. Fóliu jemne odrolujte smerom do  stredu jazierka a potom “otvárajte” jednotlivé šírky . Dávajte pozor, aby ste nepoškodili vybudované plošiny. Dbajte na to, aby v okolí jazierka neboli pri naťahovaní ostré predmety.

napúštanie záhradného jazierka

11. Na fóliu napustíme prvú vodu, aby sa vyrovnala. Ak sa chceme presvedčiť, že je na 100 % nepoškodená, môžeme urobiť zátopovú skúšku – naplniť jazierko a 2 dni sledovať hladinu.

lepenie jazierkovej fólie

 

 12. Na zakrytie brehov použijeme kamienkovú fóliu alebo brehy vyložíme kamenivom. Ak sa rozhodneme pre kamienkovú fóliu, pred jej nalepením odmastíme podklad technickým benzínom.

ukladanie kamienkovej fólie

 

13. Kamienkovú fóliu ukladáme v pásoch vedľa seba a vrchnú časť lepíme o PVC fóliu. Kraje jazierka samozrejme možete vyložiť kamenivom až po breh. 

zalomenie jazierkovej fólie   

14. Pozor na kraje jazierka, aby voda neunikala kapilárne. Nepodceňujte preto ukotvenie fólie na brehy.  Uistite sa, že máte dostatočnú dĺžku fólie na prehybe(aspoň 50cm). Treba myslieť na to, že po naplnení jazierka sa fólia ešte stiahne.

stavba jazierka - tvarovanie brehov    

15. Plytšie zóny môžeme vysypať vymývaným kamenivom. Odporúčame vyložiť brehy frakciou 10 – 15 cm, uľahčuje to údržbu. Túto frakciu však nepoužívajte priamo do jazierka. 

 zapojenie jazierkovej UV lampy

16.Filtračný systém skladáme podľa návodu na použitie. Obsahuje prietokový filter, skimmer, filtračné čerpadlo, UV lampu a sací kôš. Výber je dobré konzultovať v špecializovanej predajni.

 zapojenie jazierkového čerpadla

17. Komponenty filtračného systému pospájame špirálovou jazierkovou hadicou. Na nasávanie duálneho čerpadla napojíme sací kôš alebo skimmer, čo nám zabezpečí vhodnú cirkuláciu.

jazierková filtrácia

 

18. Prietokovú filtráciu je nutné osadiť do dokonalej roviny a nad úroveň hladiny jazierka, keďže z nej prefiltrovaná voda vyteká vďaka gravitácii.

štartovacie baktérie

 

19. Po napustení necháme vodu niekoľko dní odstáť, aby sa okysličila (studničná) alebo
zbavila chlóru (vodovodná). Následne môžeme priamo do filtrácie aplikovať štartovacie baktérie.

Tip na článok:

Na čo slúžia štartovacie baktérie v jazierku

    

umiestnenie jazierkovej filtrácie






20. Filtráciu sa snažíme zamaskovať za ker alebo ju obložíme vyššími kameňmi. Nezabudnime na priestor na údržbu filtra.

koše na vodné rastliny

21. Súčasťou zdravého záhradného jazierka sú vodné rastliny. Sadíme ich do rozličných
perforovaných košíkov alebo jutových vriec

Záhradné jazierko

Nové kvalitne vyhotovené jazierko nám bude robiť radosť a v záhrade bude zároveň užitočné.

 

Na našej stránke nájdete všetko potrebné na stavbu jazierka (jazierkové fólie, technológie od mnohých výrobcov, vodné rastliny, ryby importované priamo z Japonska). Kontaktujte nás a využite naše skúsenosti pri budovaní jazierok. Naceníme Vám všetko potrebné na stavbu jazierka a pomôžeme vybrať rôzne alternatívy produktov za garantované najnižšie ceny! Stačí nám napísať na petomar@zahradnejazierka.sk alebo navštívte našu predajňu v Dolnej Strede pri Seredi hned pri dialnici R1. 

 

 

Navštívte náš špecializovaný jazierkový eshop s dopravou produktov priamo k Vám domov

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €