Úvod / Články / Záhradné jazierka / Jazierková fólia
Tlačiť

Jazierková fólia

Prečítajte si návod ako správne odmerať a uložiť jazierkovú fóliu. Ponúkame Vám aj naše typy na správne ukotvenie fólie o breh. To akú jazierkovú fóliu použijeme pri vodnom diele, by sme mali vedieť ešte pred prvým výkopom jazierka.

Pomerne často sa stáva, že po výkope jazierka majiteľ zistí, že už samotná investícia do jazierkovej fólie presahuje jeho finančné možnosti, a tak sa bude musieť uspokojiť s lacnejšou fóliu (napr tenšou), ktorá nie je vhodná do jeho jazierka.

 

Typy jazierkovej fólie

Najčastejšie sú používané jazierkové PVC fólie. Odporúčame použiť hrúbky od 1mm. Táto jazierková fólia je vhodná na malé ako aj stredne veľké jazierka. Výhodou 1mm PVC fólie je výhodná cena. Z toho dôvodu nedoporučujeme použiť 0,5mm fóliu, pretože pri malom cenovom rozdiele je rozdiel v kvalite veľký.

Pri väčších dielach používame EPDM fóliu, ktorá má životnosť až 40 rokov. Nevýhodou EPDM je vyššia cena.  Rovnako dôležité je použitie ochrannej geotextílie ktorá fóliu ochráni a predĺži jej životnosť. Štandardom je použitie aspoň 300g textíliu kvality A.

Viac o typoch jazierkových fólií sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.  Prečítajte si viac o typoch jazierkových fólii.

 

Ako odmerať jazierkovú fóliu

Rozmer jazierkovej fólie sa dá približne zistiť už pred samotným výkopom. Existuje na to jednoduchý postup. Stačí si určiť dĺžku, šírku a hĺbku jazierka a dosadiť rozmery do vzorca.

 
  • Šírka fólie - šírka jazierka v pôdoryse + 2 x hĺbka jazera + 1 meter rezerva
  • Dĺžka fólie - dĺžka jazera v pôdoryse + 2 x hĺbka jazera + 1 meter rezerva

Samozrejme úplne presne vieme rozmer fólie prípadne geotextílie zistiťaž po výkope. Pásmom zmeriame výkop jazierka v najväčšej šírke a dĺžke. v . POZOR jazierko meriame cez najväčšiu hĺbku. Aj v tomto prípade platí, že ako rezervu pripočítame k šírke aj dĺžke 1m ako rezervu na ukotvenie fólie. Teda 50 cm na každú stranu jazierka.

  • Celková šírka fólie - nameraná najväčšia šírka + 1 meter rezerva
  • Celková dĺžka fólie - nameraná najväčšia dĺžka + 1 meter rezerva

Pokiaľ nemáte k dispozícií pásmo, môžte použiť šnúru, ktorú následne zmeriate metrom.

 

Uloženie jazierkovej fólie

Pri väčších dielach si zabezpečte dostatočný počet pomocníkov. Váha jazierkovej fólie je cca 1,3 kg na 1m2. napr fólia rozmeru 8x8m váži až 83kg. Jazierkovú fóliu ukladáme na už natiahnutú geotextíliu. Najmä v letných mesiacoch doporučujeme použiť čiernu jazierkovú geotextíliu, ktorá “neťahá” oči a uloženie fólie tak bude jednoduchšie. Prečitajte si tiež náš test jazierkových geotextílí.

PVC fóliu pokladáme lesklou stranou dole. Zvyčajne ju odmotáme stredom jazera a postupne odbaľujeme jednotlivé zabalené vrstvy. Fóliu následne po jednotlivých zónach modelujeme. Keďže jazierka majú nepravidelný tvar vniknú nám zbytky, ktoré sústredíme do listov. Tie prehneme a snažíme sa maskovať.  Pri modelovaní je dôležité, aby fólie nebola na žiadnom mieste našponovaná. Treba myslieť na to, že po napustení jazierka si voda fóliu stiahne.


Jazierkovú fóliu modelujeme vždy zdola smerom k brehu jazierka. Dávame pozor, aby nebola na žiadom mieste našponovaná 
 Zvlnenú fóliu "schovávame" do listov. Tie môžme zlepiť a zamaskovať kamenivom

 

Spôsoby ukotvenia jazierkovej fólie

Existuje viac spôsobov ako ukotviť jazierkovú fóliu o breh jazierka. Hlavná podstata spočíva v tom, aby sa nám fólia nešmykla prípadne aby nám voda z jazierka kapilárne neodtekala.  Pri našej praxi sa nám najlepšie osvedčili 2 techniky ukotvenia jazierkovej fólie.

1. Ukotvenie pomocou drevených kolov a HDPE hadice.

Drevené koly zatlčieme do zeme po obvode jazierka. Odporúčame vzdialenosť kolov na cca 50cm. HDPE hadica, ktorú následne na koly upevníme nám bude určovať budúcu maximálnu hladinu jazierka. Je preto potrebné, aby bola hadica v rovine. Rovinu kontrolujte pravidelne už pri zatĺkaní kolov. Doporučujeme použiť z koly z tvrdého dreva.

Po preložení geotextílie ako aj jazierkovej fólie cez obvodovú hadicu nám vznikne žľab, ktorý naplníme kamenivom. Žľab bude plniť funkciu “zachytávacieho kanála” a  je preto dobré, aby bol čo najširší. Pri silnejších zrážkach by mal žľab zachytiť vodu z okolitého terénu jazierka tak, aby nevtiekla do jazierka.

2. Ukotvenie pomocou plastového pásu a plastových kolov

Na ohraničenie jazierka sa využívajú plastové koly a hraničiaci plastový pás. Postup je v tomto prípade podobný ako pri HDPE hadici. Výhodou je, že plastové koly časom nezhnijú a budú slúžiť naveky. Práca s plastovým pásom je jednoduchšia ako s hadicou.

Na uchytenie pásu o kôl použijeme nerezové skrutky. 

Príslušenstvo na zhotovenie okraju jazierka nájdete aj v našom eshope. 

 

Užitočné doplnky pri pokládke fólie

Oase Tradux - prechodka na hadice a káble 

Stenová prechodka je určená na prechod hadice a elektrického káblu cez stenu fólie.


Touch 'n Foam - Landscape - montážna pena

Overený produkt pri zhotovovaní vodopádov, či ukladaní kameniva v jazierku. Montážna pena čiernej farby vhodná pre spájanie kameňov, betónu, dreva či tkanín v exteréri alebo v jazierku. Použitie tejto peny v jazierku neškodí rybám ani rastlinám.

 

Na našej stránke nájdete všetko potrebné na stavbu jazierka (jazierkové fólie, technológie od mnohých výrobcov, vodné rastliny, ryby importované priamo z Japonska). Kontaktujte nás a využite naše skúsenosti pri budovaní jazierok. Naceníme Vám všetko potrebné na stavbu jazierka a pomôžeme vybrať rôzne alternatívy produktov za garantované najnižšie ceny! Stačí nám napísať na petomar@zahradnejazierka.sk alebo navštívte našu predajňu v Dolnej Strede pri Seredi hned pri dialnici R1.

 

Pozrite si náš špecializovaný jazierkový eshop

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

 

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €