Úvod / Články / Záhradné jazierka / Jazierko - základné informácie
Tlačiť

Jazierko - základné informácie

Záhradné jazierka sa v súčasnosti stávajú estetickým doplnkom v našich záhradách. Rovnako ako v prírode hrá aj v záhrade voda nenahraditeľnú úlohu a vytvára harmóniu prirodzeného prostredia. Záhradné jazierka najlepšie doplnené o fontánu, prípadne kaskádu, ktorou neustále preteká voda alebo potôčik sú potom jedinečným a vyhľadávaným miestom na oddych.

 

Pred samotnou realizáciou jazierka si treba dôkladne zvážiť:


Umiestnenie jazierka

Jazierko sa dá vybudovať prakticky skoro na každom mieste vo Vašej záhrade. Nemalo by byť umiestnené pod väčšími stromami. Z nich opadáva  lístie, alebo ihličie, ktoré na dne jazierka kvasí a vytvára jedovaté plyny, tým sa narúša biologická rovnováha v jazierku. Ideálne je však miesto na ktorom sa počas dňa strieda tieň (3-5hod) so slnečným žiarením. Takéto prostredie zaručí ideálne prostredie pre živočíchy ,vodné rastliny a obmedzí výskyt rias. V prípade nutnosti umiestnenie jazierka na stálom Slnku, je potrebné jazierko viac zakryť vodnými rastlinami (lekná, trstina, pálka...).

 

Tvar a veľkosť

Tvary a rozmery sa volia aj podľa okolitého terénu, tak aby jazierko “zapadlo” esteticky do Vašej záhrady. Jazierko je možné vybudovať akéhokoľvek možného tvaru. Pri návrhu rozmerov však treba zvážiť hĺbku a aké množstvo vody chceme mať v jazierku.


Ak chceme mať v jazierku väčšie množstvo vody (napr. kvôli rybám t.j. min. 10,0 m3 vody), tak je samozrejmé, že je potrebné navrhnúť väčšie rozmery. Čím je jazierko väčšie, tým je stabilnejšie. Menšie jazierka sa veľmi prehrievajú, čo má za následok vznik rias. Menšie jazierka treba husto vysadiť rastlinami a nemôžeme do nich dať veľkú osádku rýb. Ideálna veľkosť jazierka je od 8m3.
Rozmery jazierka sa musia voliť tak, aby sklony svahov boli dostatočne mierne. Rôzne hĺbkové zóny v jazierku sú dôležité a potrebné predovšetkým pre faunu a flóru žijúcu v jazierku. Každý živočích alebo rastlina potrebuje pre svoj rast a vývoj rôznu hĺbkovú zónu.

 

Účel

Pri plánovaní si treba si jednoznačne určiť na čo má jazierko slúžiť. Keď do jazierka plánujete nasadiť ryby, preštudujte si najprv, aké podmienky sú pre ne najvhodnejšie a akú filtráciu si jazierko bude vyžadovať. Do malého jazierka nemôžete nasadiť veľké množstvo rýb a očakávať, že bez problémov prežijú. Ryby ako jeseter alebo Koi Kapor si vyžadujú jazierka od 8m3.


Rozpočet

V neposlednom rade je potrebné mať predstavu o celkovom rozpočte stavby. Hlavnou položkou pri stavbe jazierka je jazierková fólia a technológia. Treba si prepočítať a dopredu vedieť akú technológiu si bude jazierko vyžadovať. Jednotlivé časti sa dajú dokupovať aj postupne, ideálne je však, aby jazierko od začiatku malo “plnú výbavu”. V prípade, že nemáte celkovú predstavu o potrebnej technológie radi Vám pomôžeme. Stačí nám napísať na petomar@zahradnejazierka.sk

 


Na vybudovanie jazierka potrebujeme:

  1. Fóliu
  2. Čerpadlo
  3. Filter s UV Lampou
  4. Vodné rastliny
  5. Doplnky - baktérie a hadice


1. Jazierková fólia

Na trhu je široká škála jazierkových fólii rôzneho typu, hrúbky a materiálu. Najčastejšie sa používa fólia z PVC alebo EPDM - gumokaučuková. Tieto fólie sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči klimatickým podmienkam, sú ľahko tvarovateľné a flexibilné.
Hrúbky fólie sú 0,5 - 0,6 - 0,8 - 1,0 - 1,2 až 2,0mm. Najčastejšie volíme hrúbku 1mm. Hrúbku 0,5mm neodporúčame na väčšie jazierka ako 4m3. Na všetky typy je garantovaná záruka 10 až 20 rokov.

 

2. Jazierkové čerpadlo

Používajú sa na nasávanie a zároveň vytlačenie vody z jazierka do UV lampy a filtra. Čerpadlá sú ponorné a najlepšie je ak sú umiestnené v hĺbke max 1m. Je to výhoda hlavne pri vyberaní čerpadla skoro na jar kôli čisteniu. Ak je čerpadlo umiestnené na najhlbšom mieste zbytočne ohrieva studenú vodu na dne jazierka. Na odsávanie kalu z dna jazierka môžme použiť jazierkový vysávač .

 

3. UV Lampa a Filter

UV lampa vyžaruje vysoko účinnéultrafialové žiarenie, ktoré preniká do vody, ničí všetky zelené jednobunkové organizmy (riasy) a choroboplodné zárodky nachádzajúce sa vo vode. UV žiarenie plní pri čistení jazierka veľkú a dôležitú úlohu, bez tejto technológie by jazierko nebolo čisté a priezračné. UV Lampu môže byť externá, alebo zabudovaná priamo vo filtri.  

Používajú sa dva základné druhy filtrov:

  • Prietokové filtre sa používajú pri filtrácií väčších jazierok
  • Tlakové filtre sa používajú ak chceme k jazierku vybudovať kaskádu či vodopád


4. Vodné rastliny

Bez nich sa nezaobíde žiadne jazierko. Vodné rastliny sa delia podľa zóny v ktorej rastú:

 

  • Pobrežná zóna- zóna v okolí záhradného jazierka
  • Močiarna zóna– hĺbka vody cca 20-30cm

Je to najdôležitejšia zóna pre močiarne rastlinstvo. Tieto močiarne rastliny tvoria skrýše a základný zdroj potravy pre mnohé drobné vodné živočíchy. Do takejto zóny sa vysádzajú rastliny ako sú napr. viacročné byliny (Mäta vodná), trstiny (Pálka) a iné močiarne rastliny (Záružlie močiarne, Iskerník, Kosatce) a pod.

 

  • Plytká zóna- hĺbka vody cca 30-70cm

Prechodná zóna medzi močiarnou a hĺbkovou zónou. Táto zóna je potrebná pre istý druh vodných rastlín ako aj pre väčšie vodné živočíchy (ryby, obojživelníky), kde sa môžu v hustom poraste rozmnožovať a prijímať prirodzenú „prírodou ponúknutú" potravu. Do tejto zóny vysádzame menšie lekná, trstiny a iné podhľadinové vodné rastliny.

 

  • Hlboká zóna– hĺbka vody až 2,5 m

Do tejto zóny patria predovšetkým filtračné rastliny, ktoré dokážu veľmi napomôcť okysličeniu jazierka. Slúži pre pohyb dospelých rýb, kde majú dostatočný pokoj a skrýšu pred stresovými situáciami. V tejto zóne sú sústredené ryby pri veľkých horúčavách alebo silných mrazoch. V lete sa totiž táto zóna neprehrieva a udržiava si svoju klímu, v zime je to zase najteplejšie miesto v jazierku, ktoré nezamŕza (teplota vody cca 4 stupne).

Na dne jazierka (v hlbokej zóne) sa nachádza kal, ktorý vzniká z rybích výkalov, zo zvyškov odumretých rastlín a živočíchov, z opadaného lístia a pod. Dno jazierka treba pravidelne čistiť cca 2-4 roky odstránením nebezpečného kalu napr. pomocou vodného vysávača.
 

5. Doplnky

  •    Hadice - používajú sa hadice so zaliatou špirálou, aby sa v zime neroztrhla.
  •    Štartovacie baktérie - Baktérie každoročne zohrávajú dôležitú úlohu pri naštartovaní správnych biologických procesov v každom jazierku. Baktérie pridávame do vody pri zakladaní jazierka a každú novú sezónu čiže na jar.
  •    Skimmer - Na skimmer väčšina ľudí pri kúpe filtrácie zabúda a pritom je to základný doplnok pre správne fungujúcu filtráciu vo Vašom záhradnom alebo kúpacom jazere.

 

 

Postavte jazierko s Petomarom - využite naše skúsenosti

Postavte si jazierko s našou firmou. Sme internetový obchod so zázemím kamennej predajne (adresu nájdete v sekcii kontakt). V našej ponuke nájdete VŠETKO potrebné na stavbu jazierka. Využite naše skúsenosti a príďte sa s nami poradiť ako správne na stavbu jazierka. Radi Vám odpovieme na každú otázku a odovzdáme naše dlhoročné skúsenosti. 

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €