Úvod / Články / Záhradné jazierka / Rastliny močiarnej zóny
Tlačiť

Rastliny močiarnej zóny

- Močiarna zóna- hĺbka vody cca 10-30cm

Močiarne rastliny tvoria skrýše a základný zdroj potravy pre mnohé drobné vodné živočíchy. Do močiarnej zóny sa vysádzajú rastliny ako sú napr. viacročné byliny, trstiny a iné močiarne rastliny. Pobrežné rastliny slúžia na skrášlenia okolia jazierka. Vyznačujú sa pestrým sfarbením a dlhšou dobou kvitnutia ako je to pri močiarnych rastlinách...

Vodné rastliny močiarnej zóny sú druhovo najrozmanitejšie a dotvárajú celé prostredie jazierka. Každé jazierko by malo mať plochu na možnosť výsadby týchto rastlín, keďže maximálne môžu byť umiestnené v hĺbke do 30cm. Močiarne rastliny tvoria skrýše a základný zdroj potravy pre mnohé drobné vodné živočíchy. Do močiarnej zóny sa vysádzajú rastliny ako sú napr. viacročne byliny, trstiny a iné močiarne rastliny. Tieto druhy dokážu z vody odčerpať veľké množstvo živín a zároveň sú najčastejšie kvitnúcim druhom vodných rastlín. Prakticky všetky močiarne rastliny kvitnú. Pri ich výbere sa neriadime len podľa farby ich kvetu, ale aj podľa mesiaca kvitnutia. Našou snahou musí byť, aby v jazierku vždy niečo kvitlo. Tradične prvou kvitnúcou močiarnou rastlinou je Záružlie močiarne (Caltha palustris). Pre lepší efekt sadíme močiarne rastliny v pároch alebo v menších skupinkách.

Močiarne rastliny veľmi dobre spĺňajú kryciu funkciu. Najmä prechod medzi brehom a jazierkom býva často krát veľmi problematický, keď sa fólia často odkrýva. Do týchto miest sadíme močiarne rastliny, ktoré dokážu z vody prejsť až na breh, a tým celý breh a kamenivo spevnia.

Na tieto prechody najčastejšie využívame: Čerkáč peniažtekový (Lysimachia nummularia), Mäta vodná (Mentha aquatica), Nezábudka močiarna (Myosotis palustris), Veronika potočná (Veronica beccabunga)
              
Tento typ rastlín využívame aj pri potokoch. Správne spravený a vysadení potok dokáže poslúžiť ako veľmi dobrý filter.
Do potokov z močiarnych rastlín najčastejšie sadíme:
Ostrica čierna (Carex nigra), (Carex panicea), Čerkáč peniažtekovitý(Lysimachia nummularia), Truskavec obyčajný (Hippuris vulgaris), Kosatec žltý (Iris pseudacorus), (Juncus effusus),Pálka najmenšia  (Typha minima),Škripina lesná (Scirpus sylvaticus), Rebrovka vzpriamená (Berula palustris) 

Močiarne rastliny by mali tvoriť cca 35% flóry jazierka.


Rozdelenie podľa farby kvetu:

Žltý: Záružlie močiarne  (Caltha palustris), Kotula jednoročná (Cotula coronopifolia), Čerkáč peniažtekový (Lysimachia nummularia), Čarodejka žltá (Mimulus luteus), Kosatec žltý( Iris pseudacorus)

Fialový: Vrbica vrbolistá (Lythrum salicaria), (Mazus reptans), Mäta vodná (Mentha aquatica), (Myosotis palustris), Kosatec sibírsky (Iris sibirica), Veronika potočná (Veronica beccabunga) Preslia (Preslia cervina) , 

Červený: Lobélia šarlátová (Lobelia cardinalis)

Biely: Rebrovka vzpriamená (Berula palustris), Žabník skorocelový (Alisma plantago-aquatica), Arum (Arum orientale), Diablik močiarny (Calla palustris), Záružlie močiarne 'Alba'(Caltha palustris 'Alba'), (Myosotis palustris 'Alba'), (Houttuynia c. 'Chameleon')- mení sa aj farba listov,

Močiarne rastliny bez kvetu (prípadne je kvet zakrpatený):   Ostrica čierna (Carex nigra), (Carex panicea), Praslička japonská (Equisetum japonicum), (Glyceria maxima), Truskavec obyčajný (Hippuris vulgaris), (Juncus effusus), (Juncus effusus 'Spiralis'), Pálka najmenšia (Typha minima), Škripina lesná (Scirpus sylvaticus)

Zaujímavosti:
Záružlie močiarne  (Caltha palustris) - Kvitne vždy ako prvá rastlina v jazierku
(Arum orientale), Diablik močiarny (Calla palustris) - vyžadujú kyslejšiu a výživnejšiu pôdu
Preslia (Preslia cervina) - má veľmi prenikavú vôňu

 

Pozrite si našu ponuku vodných rastlín 

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €