Úvod / Články / Záhradné jazierka / Využitie UV žiarenia v jazierku
Tlačiť

Využitie UV žiarenia v jazierku

Definícia UV-C žiarenia, mikroorganizmy v záhradnom jazierku, životnosť žiarivky a výhody UV-C žiarenia v záhradnom jazierku

Definícia UV-C žiarenia


Nemeckí vedci pred viac ako 100 rokmi objavili, že pôsobením slnečného žiarenia je vrchná vrstva jazierkovej vody sterilná. Výskum viedol k objavu utrafialového svetla. Ultrafialové svetlo (UV), ktoré má veľa prospešných vlastností, je v elektromagnetickom spektre umiestnené medzi röntgenovými lúčmi a viditeľným svetlom.
UV svetlo sa delí do 4 hlavných kategórií:

  • UV-A
  • UV-B
  • UV-C
  • vákuové UV

UV-C žiarenie s vlnovou dĺžkou 200-280 nanometrov je smrteľné pre väčšinu mikroorganizmov. Takzvané germicídne spektrum s vlnovou dĺžkou 254 nanometrov predstavuje maximálnu germicídnu vlnovú dĺžku. UV-C žiarenie má schopnosť spôsobiť trvalú likvidáciu veľkého množstva nežiaducich mikroorganizmov v jazierkovej vode.

 


Mikroorganizmy v záhradnom jazierku


Každý typ mikroorganizmu vyžaduje špecifickú mieru vystavenia žiareniu UV-C. Mikroorganizmy musia byť vystavené UV-C žiareniu dostatočne dlho, aby žiarenie preniklo do bunkovej steny mikrooganizmu. Trvá len niekoľko sekúnd, kým UV-C svetelné lúče likvidujú mikroorganizmy tým, že prelomia bunkovú stenu a narušia ich DNA. To často organizmus úplne zničí alebo to prinajmenšom zhorší jeho schopnosť rozmnožovania.
Voda zo záhradného jažierka preteká okolo UV žiarivky , ktorá je bezpečne skrytá v kryte UV lampy, ožaruje len vodu, ktorá preteká cez komoru jazierkovej UV lampy.
Životnosť žiarivky UV-C
TL-, PL- a T5 UV-C žiarivky majú priemernú životnosť minimálne 9 000 hodín (+- 1 rok). Lampa po tomto období funguje aj naďalej, ale jej účinnosť klesne pod 80 % a už nemá dostatočnú silu zabiť riasy a baktérie. Amalgámové lampy majú životnosť 16 000 hodín.
 

UV-C žiarivky


Aby mala žiarivka v UV lampe požadované dezinfekčné vlastnosti, odporúčame ju pravideľne vymieňať.
Na trhu je viacero typov žiariviek, ktoré sa hodia do rôznych zariadení.
Pri výbere je tiež potrebné dať pozor na koncovku (päticu) žiarivky:

PL-S žiarivky- sú germicídne žiarivky používané na dezinfekciu vody a vzduchu. Vďaka jednopólovej koncovke je výmena veľmi jednoduchá. T5 žiarivky - sú jednopólové germicídne žiarivky používané v profesionálnych zariadeniach na dezinfekciu vody a vzduchu. S priemerom 16mm je žiarivka vhodná do menších zariadení. T5 žiarivky poskytujú konštantný UV výkon počas celej životnosti s maximálnou bezpečnosťou dezinfekcie a vysokou účinnosťou systému.
PL-L žiarivky - sú germicídne žiarivky používané na dezinfekciu vody a vzduchu. Vďaka jednopólovej koncovke je výmena veľmi jednoduchá. Philips smart koncovka - vyvinutá technológia s maximálnou bezpečnosťou. Pätica žiarivky a príslušenstvo, ktoré vedie do puzdra svietidla, sú vybavené bezpečnostným spínačom. Ihneď po vybratí žiarivky z puzdra sa napájanie preruší a lampa sa vypne. To zaručuje optimálnu bezpečnosť pri údržbe.
TL MINI žiarivky - úzke, dvojpólové germicídne žiarivky používané na dezinfekciu vody a vzduchu. Priemer žiarivky je 16mm a je vhodná do malých zariadení. Philips T6 - Systém XPT pozostáva z elektronického ovládača, ktorý ovláda jednu žiarovku TUV Amalgam XPT namontovanú v objímke. Elektrické parametre sú prispôsobené žiarivke a zaisťujú optimalizovaný výkon systému Philips TUV Amalgam XPT. Vďaka rozsiahlemu testovaniu pred vydaním žiarovky môžeme zaistiť maximálnu spoľahlivosť a dlhú životnosť.
TL žiarivky - dvojpólové germicídne žiarivky používané v profesionálnych zariadeniach na dezinfekciu vzduchu. Okrem toho sú spoľahlivejšie a majú dlhšiu životnosť, čo umožňuje plánovať údržbu v predstihu.    

 

 


Výhody UV-C žiarenia v záhradnom jazierku

  • riešenie proti zelenej jazierkovej vode
  • UV-C je efektívne proti všetkým mikroorganizmom
  • zlepšuje kvalitu vody
  • krištáľovo čistá jazierková voda
  • chráni ryby pred baktériami a  škodlivými mikroorganizmami
  • nižšie náklady na energiu a údržbu
  • nie sú potrebné žiadne škodlivé chemikálie
  • UV-C nie je nebezpečné, zelená technológia
  • nemôže prísť k predávkovaniu

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €