Úvod / Články / Záhradné jazierka / 5 krokov ako na jar naštartovať jazierko
Tlačiť

5 krokov ako na jar naštartovať jazierko

Ako správne na jar naštartovať jazierko na novú sezónu? Kedy zostrihať rastliny? Kedy začať kŕmiť ryby v jazierku? Kam naliať štartovacie baktérie? Jarná údržba je základom správneho "fungovania" jazierka počas celej sezóny. Slnečné lúče roztopili posledný ľad a príroda sa začína prebúdzať k životu. Tak ako celá záhrada, aj záhradné jazierko potrebuje určitú starostlivosť a prípravu na novú sezónu, aby sa mohlo ukázať v plnej kráse. Tak ako celá záhrada, aj záhradné jazierko potrebuje určitú starostlivosť a prípravu na novú sezónu, aby sa mohlo ukázať v plnej kráse.

1. Odstránte z jazierka nečistoty a riasy

Jazierko treba v prvom rade zbaviť všetkých nadbytočných živín. Hrubé nečistoty plávajúce po hladine pozbierajte s jazierkovým podberákom.  Dno jazierka je však nutné na jar povysávať a zbaviť ho bahna či rias. V prípade, že nevlastníte jazierkový vysávač preskúmajte možnosť jeho požičania vo Vašom okolí. Pre jazierko a jeho biológiu nie je vhodné ak sa celé vypustí a zase napustiť.  Pokiaľ chcete jazierko vypustiť. Snažte sa aspoň 50% vody zachytiť a vrátiť ju späť. Prípadná investícia do jazierkového vysávača sa vráti na spotrebe vody, ale hlavne na čase investovaného do údržby.

Použitím jazierkového vysávača si veľmi zľahčíte jarnú údržbu jazierka.

V jarných mesiacoch pozorujeme v jazierku aj zvýšený výskyt vláknitých rias. Je to spôsobené tým, že riasy rastú aj v zime. V prípade zanedbania jesennej údržby si nájdu v jazierku dostatok živín. Pri jarnej údržbe vláknité riasy určite odstráňte! Dajte si záležať, aby Ste odstránili čo najviac vláknitých rias. Tým zabránite ich ďalšiemu rastu. Pomôžte si napr prípravkom BKF, ktorý riasy odlepí od dna či kameniva. Následne ich povysávajte a dávkute prípravok na ich prevenciu ich rastu. Pred práškami neznámeho zloženia uprednostňujte biologické prípravky ako je extrakt z jačmennej slamy.


Po tom ako sa prebudia a začnú rásť vodné rastliny, budú odoberať z vody prebytočné živiny, a tým budú konkurovať vláknitým riasam.


2. Vyčistite technológiu a skontrolujte hadice

Ak už skončili aj ranné prízemne mrazy, môžeme nainštalovať technológiu. Pred namontovaním sa presvedčte, či sú čerpadlo aj filter riadne vyčistené a skontrolujte, či svieti kontrolka UV lampy. UV žiarivka by sa mala meniť každoročné, aby sa zachovala intenzita jej žiarenia, a tým odstraňovanie jednobunkových rias ktoré spôsobujú zazelenanie jazierkovej vody. UV žiarivka má životnosť 5000 až 8000 hodín aj po tomto čase neprestane svietiť, ale UV žiarenie stratí na intenzite.
Čerpadlo rozoberte a očistite ho od vodného kameňa. Nezabudnite vybrať a vyčistiť aj samotný rotor čerpadla. Predídete tým jeho zadretiu a následnej nefunkčnosti.
Očistite tiež jazierkový filter. Hubky filtra dôkladne prepláchnite. Nepouživajte vysokotlakové čističe, aby sa nepoškodili.  Hubky filtra vymieňajte každé 2 až 3 sezóny.

Po ukončení údržby technológie sa presvedčíme, či voda v spojoch nekvapká a môžeme ju nechať zapnutú /prevádzke/. Skontrolujte tiež samotnú hadicu či nie je na niektorom mieste po zime prasknutá.



3. Postarajte sa o vodné rastliny

Hneď po roztopení ľadu zrežeme listy rastlín, ktoré zimovali v jazierku ako napr. trávy a pálka. Zrežeme ich tesne nad vodnou hladinou. Pri reze treba myslieť na to, že vodná hladina je pravdepodobne nižšie ako je želaný stav. Pri nesprávnom reze (rastlina by zostala pod vodou) by mohlo prísť k jej odhnitiu. Lekná je potrebné skontrolovať, či na ne počas zimy nespadol napr. kameň. V takom prípade treba "vyslobodiť" vyrastajúce listy lekna.
Niektoré druhy, ktoré sa príliš rozrástli môžete v priebehu mája rozsadiť. Do jazierka doplňte plávajúce druhy, tie vďaka svojmu rastu odoberajú z vody množstvo živín, čím značne obmedzujú rast rias.


4. Skontrolujte zdravie rýb

Vizuálne skontrolujte zdravie rýb. Skorá jar je najhoršie obdobie najmä pre ryby. Po zime je ich organizmus veľmi oslabený a sú preto náchylné na rôzne ochorenia. Je preto nevyhnutné strážiť kvalitu vody v jazierku.  Nebezpečenstvo predstavujú rôzne parazitujúce živočíchy, baktérie a vírusy. Je dobré si preto pomôcť rôznymi prípravkami, ktoré posilňujú imunitu rýb. Ich organizmus sa stane postupne odolnejším.
Nezačínajte ryby kŕmiť príliš skoro a často. Ryby začíname kŕmiť v malom množstve, až keď teplota vody stúpne na 10 - 12 °C. Na jar odporúčame určite výživnejšie krmivá. V tomto období ryby zbytočne nestresujte, chytaním do podberáka a pod.


5. Naštartujte biologickú rovnováhu

Našou snahou je, aby si jazierko vyžadovalo počas sezóny čo najmenšiu starostlivosť. Musite teda správne nastaviť biologickú rovnováhu.
V tomto procese zohrávajú nenahraditeľnú úlohu štartovacie baktérie, ktoré svojou činnosťou vo filtrácii. Jazierkové baktérie podporujú samočistiacu schopnosť jazierka, znižujú prítomnosť toxického amoniaku a dusitanov. Stabilizujú tiež celkovú biologickú rovnováhu v jazierku. Najrýchlejší  a najefektívnejší účinok majú štartovacie baktérie v tekutej forme, ktoré sa vylejú do biologickej časti filtra. Baktérie výrazne zvyšujú účinok filtrácie.

V priebehu sezóny pozorne sledujte kvalitu vody. Odporúčame merať najme hladinu dusitanov, dusičnanov a fosfátov.

 

Testovacie prúžky slúžia na základný prehľad o parametroch vody v jazierku. Pre pokročilejších chovateľov doporučujeme pre lepšiu presnosť Pofi sady 

 

Sumár jarných činností

  • Jazierko zbavíme všetkých nečistôt ako sú kal, odumreté zvyšky rastlín
  • Rastliny zrežeme tak, aby vytŕčali pár cm nad hladinou
  • Zmonitorujeme kvalitu vody napr testovacími prúžkami
  • Rybám podávame vitamíny alebo probiotiká
  • Pred znovu zapojením technológie ju dôkladne vyčistíme od nečistôt a vodného kameňa
  • Skontrolujeme všetky tesnenia a hadice, aby sme nemali straty vody 
  • Vymeníme UV žiarivku v UV lampe
  • Do filtra a do jazierka aplikujeme štartovacie baktérie
  • Ryby začneme znovu kŕmiť

jarna udrzba jazierka

Štartovacie baktérie, UV žiarivka a prípadná výmena hubiek, patrí k základnej jarnej údržbe každého jazierka

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

Tak ako po minulé roky aj tento rok pre Vás chystáme súťaž o titul "Jazierko roka". Prichystajte tak Vaše jazierko, či BIObazén na sezónu a neváhajte nám zaslať príspevok do súťaže. Kolektív firmy PETOMAR s.r.o. Vám praje veľa radosti a pohody pri Vašom jazierku či BIObazéne. V prípade akýchkoľvek problémov alebo otázok sme tu pre Vás. Môžete nás kontaktovať emailom alebo telefonicky. Potešíme sa aj Vašej návšteve v našej predajni v Dolnej Strede.

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €