Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Ako založiť a vypestovať nový trávnik?
Tlačiť

Ako založiť a vypestovať nový trávnik?

Zasiatie nového trávnika a starostlivosť oň v jednoduchých krokoch.
Krásny a zdravý trávnik je snom každého záhradkára a nespochybniteľne patrí k ,,výkladným skriniam,, takmer každej záhrady. Avšak dosiahnutie vzhľadu anglického trávnika si vyžaduje dôkladnú prípravu, dodržanie správneho postupu výsevu, ako aj primeranú starostlivosť o novozaložený trávnik.

V nasledujúcich krokoch Vám prezradíme nielen to, ako správne vykonať a načasovať pokládku a výsev trávnika, aké trávnikové hnojivo, či osivo vybrať, ale aj to, ako čo najefektívnejšie venovať čas  príprave, aby ste sa čím skôr mohli tešiť z hustého, zdravého a zeleného trávnika miesto toho, aby ste neskôr naprávali chyby, ktoré ste pred samotným výsevom zanedbali. Jednoducho povedané precízna príprava = menej času strávený údržbou a viac užívaním .

Založenie trávnika – cesta k zdravému a hustému trávniku

V článku sa tentokrát hlbšie budeme zaoberať najčastejšou a finančne menej náročnejšou formou založenia trávnika a to výsadbou prostredníctvom trávového osiva

1. Kedy a ako začať s prípravou pôdy a následnou výsadbou trávnika?

Ideálnym obdobím, kedy založiť nový trávnik je Apríl-Máj, respektíve vtedy, keď pôda nieje zamrznutá a zároveň je stále dostatočne vlhká. Teplota ovzdušia by nemala klesať už pod 8°C. Pri samotnom výseve je vhodné si vybrať deň, kedy je vietor ustálený a nepredpokladajú sa silné nárazové vetry, kedy by mohlo prísť k nerovnomernému rozneseniu trávového osiva.                                                                                               

 Odstránenie starého porastu a buriny

V prípade, že na teréne sa nachádzajú nežiadúce buriny alebo zvyšky predošlej výsadby, treba pôdu mechanicky, za pomoci záhradného náradia dôkladne zbaviť týchto porastov, odporúčame aj s 3-4cm vrstvou pôdy, v ktorej sa s veľkou pravdepodobnosťou zvyšky starých porastov môžu stále nachádzať a neskôr opäť klíčiť a potláčať tak rast nového trávnika.

 

   Vyrovnanie terénu určeného pre výsev trávnika

Tento krok vytvára priestor na vytvorenie tvaru trávového porastu podľa Vašich predstáv. Pomocou obrubníkov dokážete dosiahnuť na pohľad zaujímavé obrysy a zároveň vytvoríte efektívne oddelenie plôch medzi trávnikom a okrasnými záhonmi, či úžitkovou záhradou. Zároveň je nutné sa uistiť, či sa na ploche nenachádzajú nerovnosti, akými sú jamky alebo hrbolčeky, ktoré je treba odstrániť ešte pred samotným výsevom osiva. Ak rozmýšľate nad automatickým zavlažovacím systémom, tak taktiež, toto je ten správny moment na jeho naprojektovanie a následnú inštaláciu. (Objednanie poradenstva, projektu a cenovej ponuky automatickej závlahy TU!)

 

 Aplikácia hnojiva a kultivácia pôdy

Výživná zemina je základom pre ukážkový anglický trávnik. To, čo odovzdáte trávniku na začiatku sa Vám neskôr odrazí na výsledku a kvalite zasiateho trávnika.  Dôležité je preto v tejto fáze prípravy aplikovať hnojivo na trávnik. Ideálne načasovanie hnojenia je 5 až 7 dní pred samotným výsevom trávového semena. Aby prišlo k prevzdušneniu a zároveň aj k efektívnemu rozloženiu hnojiva v pôde je nutná kultivácia kultivátorom.

 

 Finálne zarovnanie a valcovanie pôdy pred výsevom

Po vykonaní kultivácie pôdy sa pravdepodobne vyhrabú ešte nejaké neželané korene a hrudy, ktoré je potrebné znovu hrabľami odstrániť. Následne takto celú zarovnanú  pôdu zavlažíme. Po vyschnutí prejdeme k valcovaniu tak, aby sme dosiahli maximálne možne spevnenú pôdu. Výsledkom dobre zvalcovanej zeminy  Vám ukážu Vaše stopy, ktoré  by mali byť minimálne viditeľné. V závere pôdu opätovne výdatne zalejeme. Teraz ste urobili všetko potrebné nato, aby ste prešli k samotnému výsevu.

 

2. Ako sadiť trávnik, a ako správne vybrať trávové osivo?

Trávnik nespĺňa len estetickú funkciu, no častokrát tvorí časť záhrady určenú pre aktívny pohyb, šport alebo odpočinok, kedy je vystavovaný záťaži, a preto je dôležité určenie správneho výberu trávového osiva.

 Výber trávového osiva –ktoré je najlepšie?

Ako sme už v úvode načrtli, výberu trávového osiva predchádza zadefinovanie účelu novozaloženého trávnika. Ponuka osív dnes zaberá širokú škálu od športových až po okrasné. Dôležité si je však tiež uvedomiť miesto výsadby trávnika, z pohľadu prístupu slnečného žiarenia, vlhkosti, či tienivosti. Plochy kde nebude možné pravidelné zavlažovanie sú vhodné trávové zmesi s menšou náročnosťou (Trávové osivo DLF Waterless) a naopak plochy, ktoré budú zavlažované viac, z dôvodu napr. športového užívania sú ideálnejšie  náročnejšie, so schopnosťou rýchlej regenerácie (Trávové osivo DLF Sport).

 

 Vysievanie trávového osiva

Ak idete vysádzať menšiu plochu, zvládnete to aj ručným zasievaním, avšak ak ide o plochy viac ako 20m2 odporúčame použiť ručný aplikátor osiva, poprípade vozík – rozmetač, ktorý Vám zabezpečí rovnomerný a efektívny výsev. V zapätí rozosiate semienka trávy zapracujete hrabľami do zeminy a finálne zavalcujete. Neodmysliteľným krokom je zalievanie. Vysiata plocha sa musí prvé dva týždne udržovať neustále vlhká,čo znamená minimálne 1 až 2 polievania v rámci jedného dňa. Kvôli minimalizácii posunu trávových semien alebo vyplaveniu je vhodné polievať rozprašovačom (Zavlažovacia pištoľ BRADAS), aby ste dopadajúce inak pevné kvapky, premenili na jemný poprašok vody. Dajte pozor, aby ste sa vyhli polievaniu v dňoch, kedy vonkajšie teploty dosahujú vysoké hodnoty. Vtedy odporúčame zalievanie v doobedných alebo večerných hodinách.

 

3. Kedy začať s prvým kosením? Čo s burinou v trávniku?

 Prvé kosenie novozaloženého trávnika

K prvému koseniu nového trávnika odporúčame pristúpiť po zhruba  7 až 9 týždňoch, pričom výška trávnika by mala dosahovať aspoň 8cm.  Prvé 4 kosenia by mali byť šetrné, čo znamená skracovanie o asi 2 až    3 cm až sa postupne dopracujete k požadovanej výške. Ešte pred samotným kosením je dobré si skontrolovať ostrie, prípadne ho  nabrúsiť, nakoľko otupené nože môžu vytrhávať celé korienky trávy.  Pamätajte, že vo väčšine druhov trávového osiva je ideálna výška  udržovania trávnika v sezóne približne 6cm. Na neskoršiu jeseň je naopak lepšie zvoliť kratší zostrih, čo zamedzí tvorbe plesní pod  prípadným napadaním snehom.

 Likvidácia buriny v trávniku

Najšetrnejší spôsob, no zároveň časovo najnáročnejší je mechanické odstraňovanie buriny pomocou vypichovača, resp. náradia na vyberanie buriny. Druhý spôsob je siahnutie po prípravku proti burinám. V tomto prípade si však dajte pozor na výber, aby ste nezničili aj semienka novej trávy. Odporúčame selektívny herbicíd (BOFIX), ktorý útočí len na odolné dvojklíčnolistové buriny v novozaložených, ale aj starších okrasných trávnikoch, či ihriskách. Najlepšie je pristúpiť k aplikácii postreku v bezveternom počasí vo večernejších hodinách. Dávkovanie a spôsob použitia prípravkov proti burinám si vždy prečítajte v pribalenom návode.

Veríme, že našim článkom, sme čo i len malým dielom prispeli k ceste za Vaším vysnenim anglickým trávnikom. Želáme Vám čo najviac dní a pohľadov na krásne, zelené a husté trávnaté plochy, ktorých budete pyšnými majiteľmi

Celu ponuku našich trávových osív nájdete po kliknutí na tento odkaz. 

PETOMAR Slovakia, s.r.o.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €