Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Beztlaková kvapková závlaha
Tlačiť

Beztlaková kvapková závlaha

V tomto článku sa vám budeme snažiť priblížiť tie najzákladnejšie smernice a postupy, ako správne si svojpomocne zapojiť alebo vo všeobecnosti vedieť zrealizovať kvapkovú závlahu vo svojej záhrade bez použitia čerpadla a len so správne uloženým sudom, IBC kontajnerom alebo inou zbernou nádobou.

Čo je beztlaková kvapková závlaha?

Pri beztlakovej závlahe, ktorej hlavným faktorom a skutočnosťou je rozvod vody v zahrade bez použitia čerpadla, či ďalších prídavných elektrických zariadení je dôležité si uvedomiť, že samotný rozvod vody a jej využitie pri zavlažovaní sa neobíde bez minimalneho tlaku v zavlažovacom rozvode. Ďalšia dôležitá vec, ktorú si treba uvedomiť je, že takzvanú beztlakovú závlahu vieme používať na menšie záhradné plochy o celkovej dĺžke rozvodnej hadici (odporúča sa LDPE hadica o priemere 16 -20mm) maximálne 25 - 30 metrov. To všetko dosiahneme umiestnením vodného zdroja, čo býva z pravidla IBC kontajner alebo plastový sud, na vyvýšené miesto. Pri tejto informácii sa  trošku zastavíme, lebo tá je jedna z najdôležitejších faktorov správneho a čo najefektívnejšieho zavlažovania vašej zeleniny alebo ovocných stromčekov. 

 

 Umiestnenie zásobníka vody

Ako sme už spomínali skutočnosť, že rozvod závlahy sa neobíde bez minimalneho  potrebného tlaku, ktorý potrebujeme na distribúciu vody, ktorá musí prekonávať určité prekážky ako je vodný filter, odbočky v rozvode závlahy - prechod z hadice s väčším priemerom na hadicu s menším a koncové kvapkovače, to všetko spôsobuje pokles tlaku na výstupe. Preto je dôležité vytvoriť čo najväčší tlak na vstupe a to uskutočníme tak, že spomínaný IBC kontajner alebo iný zásobník  vody umiestnime na čo najvyššie miesto (ideál 2-5 metrov).

 

 

 

Vzorec pre vypočitanie tlaku na výstupe z IBC

Zakladný vzorec ktorý platí je, že výškový rozdiel (vodný stlpec) 1m predstavuje vytvorenie tlaku 0,1 bar (10 kPa), 2m = 0,2 baru (20 kPa) . Štandardne umiestnenie zásobníka vody je cca 1-2m a to predstavuje v úvode spomínané možnosti závlahy tj. použitie rozvodovej hadice o priemere 16-20mm s max. dĺžkou 30m, ktorú už podľa potreby tvarovania umiestnime k zavlažovanej zelene. Pri zvyšovaní výškového rozdielu zásobníka vody od zeme sa nám zvyšuje okrem tlaku aj možnosť dlhšieho rozvodu a rozvetvenia závlahy. Z praxe sa odporúča viesť hlavný rozvod do záhrady, ak je zasobník vody vo väčšej vzdialenosti hadicou väčšieho vnútorného prierezu čím obmedzíme tlakove straty a v samotnej záhrade sa inštaluje rozvetvenie 16mm kvapkovou hadicou, či už s inštalovanými kvapkovačmi v konštantných vzdialenostiach alebo použijeme vetvenie kvapkovou hadicou bez kvapkovačov a tie si doinštalujeme v potrebných vzdialenostiach a prietokoch. Ako už z podmienok vyplýva, značnú výhodu pri riešení kvapkovej závlahy samospádom majú svahovité pozemky.

5 "N" pre svojpomocne vytvorenie kvapkovej závlahy                                                                         

  1. Najdôležitejsie parametre pre správnu funkciu závlahy zaistená samospádom je udržanie prietoku a tlaku. V tomto kroku záhradkári často chybujú už na začiatku a zabezpečujú si adaptér pre výstup z IBC s manuálnym kohútikom. Ten disponuje so značne zúženým vnútorným priemerom a tým dochádza k limitácii možnosti využitia IBC v plnom rozsahu. Obdobne je to pri pripojení hadice rýchlospojkami.
  2. Nepodceň inštaláciu filtrácie nečistôt vo vode blízko zdroja pre zaistenie správnej funkcii kvapkovačov je tiež veľmi dôležitá.
  3. Nezabudnúť na rozvod vody až k záhonom potrubím dostatočne veľkého vnútorného prierezu (ideálne 5/4 colová resp. LDPE 32x3 mm hadica).
  4. Nemenej dôležité je správne napojenie kvapkovej hadice alebo potrubia s kvapkovačmi (pri kvapkovačoch si treba uvedomiť, že niektoré modely sa otvárajú                                                                                    alebo prepúšťajú vodu pri určitom tlaku).
  5. Nezanedbaj detail správneho rozvetvenia kvapkovej hadice alebo potrubia - najlepšie uzatvorením do slučky (zefektívnenie a minimalizovanie poklesu tlaku v rozvode závlahy).

Vyzerá to celé zložito, nebojte sa využiť naše služby a poradenstvo, kde vám so všetkým radi pomôžeme a nájdeme pre vás individuálne riešenie. Vybavíme vás vhodne navrhnutou zostavou za tie najlepšie ceny. 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €