Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Horká soľ (síran horečnatý) - načo je dobrá?
Tlačiť

Horká soľ (síran horečnatý) - načo je dobrá?

Už v 17.storočí v anglickom meste Epsom si miestny roľník všimol, že kravy odmietajú piť vodu na jeho farme, pretože je horká. Kravy ju nepili, ale zistil, že táto slaná voda má blahodarne účinky na pokožku, vlasov, spánok, trávenie. Postupne sa tento liek začal šíriť pod názvom Epsomská soľ, ktorá sa dodnes využíva ako prísada do kúpeľov, prípravkov na vlasy, pomáha pri liečení akné, liečení rán, opuchov, popálenín, na pleťový peeling,na tráviace problémy.

Neskôr roľníci zistili , že táto horká látka obsiahnutá vo vode má blahodarný vplyv i na rastliny a začali ju používať i v poľnohospodárstve.

Horká soľ je rýchlo pôsobiace a bez zbytkov rozpustné hnojivo. obsahujúce veľké množstvo síry a horčíka.

Horčík rastliny potrebujú na tvorbu chlorofylu, ktorý tvorí podstatnú časť listovej zelene. Rastliny v porovnaní s inými prvkami nepotrebujú veľké množstvo horčíka, zásoba v pôde im väčšinou postačuje, ale jeho nedostatok spôsobuje problémy. Pri  jeho nedostatku rastliny sú bledé , môžu i žltnúť - chloróza. Horčík má veľký význam pri tvorbe kvetov, plodov a semien. Síra je dôležitá najmä pre zeler, rajčiaky, cesnak, cibuľu. Horká soľ sa pre poľnohospodárske účely predáva ako granulovaná i tekutá. Môže sa používať   na zálievku, ako listové hnojivo i rozhodeným granúl na pôdu. Výhodou tohto hnojiva je hlavne jednoduchá manipulácia, rýchle pôsobenie. Granulovaná horká soľ sa rýchlo rozpúšťa , je bezpečná, rastlinám ani pôde nemôže uškodiť.

 

Využitie horkej soli:

Trávnik- posypať rovnomerne granulami horskej soli a trávnik  sa Vám odvďačí peknou zelenou sýtou farbou.

Ihličnany, tuje- hrdzavosť, žltnutie. Horkú soľ môžeme zapraviť do pôdy- malé stromy 50g/m2, väčšie stromy 200g/m2, zálievka ku koreňu - 8-20 g na liter vody, postrek 5-15g na liter. Pri silnom napadnutí môžeme dávky zdvojnásobiť.

Sliniaci- granule nasypať okolo rastliny. Ostré kryštály dráždia škodcov. Granule sa však rýchle rozpúšťajú vo vode.

Klíčenie semien- horčík napomáha klíčeniu semien.

Žltnutie, kučeravenie  listov- môže byť spôsobené nedostatkom horčíka. Postrek na list zapôsobí najrýchlejšie.

Paprika, rajčiny- postrek na list každé dva týždne – 2 lyžice na 5l vody, alebo rozsypať jednu lyžicu okolo koreňov a poliať vodou a horčík zabezpečí krásne, zdravé, vyvinuté plody.

Zemiaky- hnojenie horčíkom znižuje hnilobu zemiakov, zlepšuje trvanlivosť zemiakov.

Ovocie, hrozno- viacnásobný  postrek zabezpečí sladšie a krajšie plody.

Ruže- rozsypať okolo koreňov a zaliať, ruže sa Vám odvďačia krajšími, bohatšími kvetmi

Kedy a ako horkú soľ aplikovať?

Zálievku a postrek vykonávame v ranných alebo vo večerných hodinách ,kedy nie je také silné slnečné žiarenie. Pri vysokých teplotách a nižšej vzdušnej vlhkosti, pri postrekoch treba znížiť odporúčanú nižšiu koncentráciu aplikačnej dávky.
Na trhu je horká soľ od rôznych výrobcov, v rôznych baleniach, ako granulované i kvapalné hnojivo. Dávkovanie je uvedené na každom balení. Treba si však uvedomiť, že podobné príznaky ako nedostatok živín majú i niektoré ochorenia a vplyv škodcov. Napríklad žltnutie listov môže byť spôsobené príliš veľkou trvalejšou zamokrenosťou pôdy i vírusovými ochoreniami. I samotné zalievanie má veľký vplyv na príjem živín z pôdy. Ak sa rastliny nedostatočne zavlažujú nedokážu prijímať živiny. Nadmerné zavlažovanie zase spôsobuje mnohé choroby. Nemalý vplyv na rastliny má i pH pôdy. Kyslejšie pôdy obľubujú ihličnany, vresy, čučoriedky…, väčšina zeleniny uprednostňuje mierne zásaditú až zásaditú pôdu.

S používaním anorganických hnojív treba byť opatrný, hlavne prehnojovanie dusičnanmi nie je žiadúce, plody a rastliny môžu byť krajšie, ale určite nie sú zdraviu prospešné. Preto ak je to trochu možné uprednostňovať organické hnojivá komposty, rašelina, kravský hnoj a pod.

Výhodou horkej soli je však, že ani vo väčšom množstve nepoškodzuje pôdu, má všestranné použitie , pre rastliny je dobre prijateľná a oproti iným hnojivám je i cena prijateľnejšia.

Prezrite si našu ponuku horkej soli TU!

Petomar Slovakia, s.r.o.

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €