Úvod / Články / Záhradné jazierka / Kŕmenie koi pri nižšej teplote vody
Tlačiť

Kŕmenie koi pri nižšej teplote vody

Tak ako klesá teplota vody blížiac sa k zimným mesiacom, začne sa spomaľovať aj metabolizmus koi, až kým nastane proces zvaný hibernácia. Tá umožňuje rybám prežiť aj tie najtuhšie zimy s minimálnym využitím energie. Tento proces zvyčajne nastáva na jeseň ak teplota vody klesne pod 10°C, a pretrvá do jari, kedy sa teplota opäť začína zvyšovať.

Napriek tomu, že koi kapre prijímajú s blížiacou sa zimou menej potravy, potrebujú byť dokrmované až do začiatku hibernácie, aby mali dostatočné zásoby tuku na zimu. Toto je obdobie, kedy mnoho majiteľov jazierok mení typicky letné krmivo za jesenné. Práve toto krmivo často obsahuje prísadu zvanú "wheatgerm". Wheat germs teda pšeničné klíčky sú hlavnou zložkou krmív určených pre koi pri nižšej teploty vody. Tieto  krmivá sú navrhnuté na pomoc pri trávení a zároveň umožňujú pomalšie uvoľňovanie energie pre koi počas zimy. Wheatgerm krmivo sa podáva pri teplote vody 8°C  až 15 °C.

Oproti letnému krmivu sa to jesenné/jarné líši vo viacerých ohľadoch. V prvom rade teda sleduje potreby pomalšieho trávenia rýb. Obsahuje tiež ingrediencie, ktoré sú ľahšie na strávenie a energiu, ktorá sa uvoľňuje postupne. Vzhľadom k tomu, že metabolizmus a stravovanie koi priamo súvisí s teplotou vody, prechod na jesenné krmivo s pomalým uvoľňovaním je správna voľba pred blížiacou sa hibernáciou. Napriek tomu, je nutné zobrať do úvahy viacero aspektov, aby sa zabezpečilo, že ryby dostanú najlepšiu možnú výživu z wheatgerm krmiva.

Na ktorých ingredienciách záleží?

1) Zdroj proteínu a percentá

Napriek tomu, že hodnota prijímaného proteínu nemusí byť taká vysoká ako v letných mesiacoch, udržiavať príjem proteínu na mierne vyššej úrovni môže byť stále prospešné aj počas zimného kŕmenia, aby ste sa uistili, že vaše koi dostávajú dostatočné množstvo aminokyselín. Na rozdiel od proteínov na rastlinnej báze (vrátane wheatgerm), ktoré neobsahujú aminokyseliny, proteíny pochádzajúce z kvalitných vodných zdrojov, sú bohaté na aminokyseliny a udržujú vaše ryby zdravé a silné. Kvalitné zdroje proteínov sú okrem iných rybie mäso, biele rybie mäso, kril, sardely a slede.

Okrem toho je dôležité sledovať aj percento obsiahnutého surového proteínu, čo tiež indikuje celkovú dobrú kvalitu krmiva. Zimné krmivo je obľúbené u výrobcov z dôvodu, že rastlinné zložky krmiva sú zásadne lacnejšie ako tie živočíšne. Ryby nepotrebujú natoľko vysoký obsah rastlinných zložiek (sacharidov) v zime, keďže prirodzene využívajú menej energie Stále však môžu využívať vysoké hladiny proteínu na udržanie optimálnych telesných funkcií. Minimálny obsah surového proteínu v rozmedzí 30 - 38 % je pri zimnom krmive ideálny - ten by mal v ideálnom prípade pochádzať čiastočne z proteínu z vodných živočíchov a pšeničných klíčkov.

2) Obsah pšeničných klíčkov

Ďalšou zložkou, ktorá by mala tvoriť veľkú časť proteínov a tukov v jesennom krmive sú pšeničné klíčky. Napriek tomu, že obsah surového proteínu je v ňom okolo 20 - 30 %, celkový obsah proteínu v krmivách by sa mal blížiť k 10 - 15 % (s ďalšími 15+ % pochádzajúcimi z rybieho mäsa). Toto je však celkovo dostačujúce, keďže hlavnou prednosťou wheatgerm sú pridané vitamíny, minerály, komplexné sacharidy a polynenasýtené tuky, ktoré pomáhajú nárastu váhy a udržiavaniu energie. Živočíšny proteín z vodného zdroja by mal tvoriť najvyššie percento v zimnom krmive, zatiaľ čo wheatgerm tvorí iba doplnok k celkovému príjmu proteínu.

3) Percentuálny obsah tuku

Proces hibernácie ako celok stojí a padá na zásobách tuku. Ak ste už počas leta kŕmili ryby kvalitnou stravou, je pravdepodobné, že stihli nabrať niekoľko kíl vopred. Toto naberanie by však malo pokračovať aj na jeseň, aby mali koi dostatočné zásoby a boli pripravení na zimu. Na druhej strane, príliš veľa nahromadeného tuku môže byť tiež škodlivé - ideálne je sledovať hodnotu surového tuku okolo 4 - 10 %. Časť tohto obsahu bude pochádzať z wheatgerm, ale táto hodnota bude započítaná v celkovom obsahu tuku, znamenajúc, že ju nemusíte pridávať sami.

4) Vitamíny, podpora imunity a ochrana pred parazitmi

Ďalšími kľúčovými aspektmi zimného krmiva sú vitamíny a minerály, ktoré by mali obsahovať široké spektrum esenciálnych zložiek na podporu imunitného systému koi. Hibernácia je obdobie kedy sú koi kapre najľahšie napádané infekciami a parazitmi, sa uistite, že prijímajú všetky potrebné vitamíny a minerály môžu zásadne pomôcť ich imunitnému systému. Vitamín C, zvyčajne vo forme kyseliny askorbovej je obzvlášť pomocný pri napádaní bakteriálnych a vírusových infekcií.

Okrem vitamínov a minerálov sú vítané aj akékoľvek ďalšie podporovatele imunity.

 

 

Pozrite si našu ponuku na kŕmenie pri nižšej teplote vody

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

 

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €