Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Kvapková hadica
Tlačiť

Kvapková hadica

Pri kvapkovej závlahe sa najčastejšie využívajú hadice vyrobene z PE s priemerom s priemerom 20 mm, 16 mm. Na trhu je dostpných niekoľko typov kvapkových hadíc v závislosti od toho čo chceme zavlažovať.

Typy kvakovacej hadice

1. Kvapková hadica bez kvapkovačov (16mm, 20mm)

Využíva sa najmä pri závlahe rastlín s nerovnomerným rozmiestnením. Hadicu najskôr uložíme na zem, upevníme prichytávacími kolíkami a na konci nainštalujeme skrutkovaciu zátku na kvapkovacie potrubie. Po ištalácií hadice si zvolíme vhodný typ pridaného kvapkovača. Výber vhodného kvapkovača závisí od potreby konkrétneho typu zavlažovanej rastliny. Na trhu je dostupných viacero značiek kvapkovačov ako aj typov, ktoré nám môžu za jednu hodiny vykvapkať od 2 do 8 litrov za hodinu. Napríklad značka RainBird ponúka kvapkovače XB05PC (1,9 l/hod), XP10PC (3,8 l/hod), XB20PC (7,6 l/hod), značka Irritec ponúka kvapkovače iDROP 2l/hod, iDROP 8l/hod prípadne kvapkovač Delta drip s nastaviteľným prietokom 0-6 l/hod. Na urobenie diery na inštaláciu kvapkovačov sa používa dierovač s rozmerom diery 2,00 mm alebo 2,5 mm. Kvapkovače značky Rain Bird používajú na pripevnenie do hadice špeciálny kombinovaný nástroj XM - Tool pre XERI zavlažovanie ktorý nahrádza dierovač. Nástoj je možné použiť nielen na osadenie kvapkovačov ale i na ich následné odinštalovanie. Po odinštalovaní kvapkovača zostane v hadici diera, ktorú je možné zaslepiť zátkou EMA-GPX.

Dieru do kvapkovej hadice robíme pomocou dierkovača. Do predpripravenej diery pohodlňe vložíme kvapkovač. Možnosťou je aj použiť kombinovaný nástroj XM - Tool pre XERI zavlažovanie ktorý nahrádza dierovač.


2. Kvapkovacia hadica s kvapkovačmi

Tento typ hadice sa vyrába v rôznych sponoch (rozmer od kvapkovača po kvapkovač) napr. 22, 33, 50 cm, farebných prevedeniach (hnedá, čierna), s kompenzáciou a bez kompenzácie tlaku. Možnosť použiť konkrétnu kvapkovú hadicu je závislé od výsadby zavlažovaných rastlín. Kvapkovacie hadice s pevným sponom je možné použiť iba pri výsadbe rastlín s rovnakými vzdialenosťami aby sa predišlo plytvaniu vodou, čím by sa kvapková závlaha stala neefektívnou. Pri inštaláciu hadice bez kompenzácie tlaku, hlavne pri rozmeroch nad 50 m môže vzniknúť situácia, kde bude z hadici vytekať viac vody na jej začiatku (napojenie hadice na zdroj vody) ako na jej konci. Vodný tlak v takejto hadici nie je rovnomerne rozložený a môže na jej začiatku spôsobiť premáčanie pôdy a naopak na konci hadice slabé zaliatie rastliny. V týchto prípadoch je preto nutné použiť hadicu s kompenzáciou tlaku, ktorá zaručí rovnomernú distribúciu vody po celej jej dĺžke. Pri hadici s kompenzáciou tlaku takisto platia určité dĺžkové obmedzenia, na ktoré má zásadný vplyv vstupný tlak vody a tlakové straty v potrubí.

Okrajovo môžeme spomenúť možnosť použitia hadice s podpovrchovou inštaláciou. Táto hadica má v kvapkovačoch zabudovanú zábranu proti prerastaniu koreňov. 

Spájanie kvapkovej hadice

Veľmi dôležitou súčasťou každej inštalácie sú tvarovky (kolienka, t-kusy, spojky...), s ktorými dokážeme spojiť hadice alebo vytvoriť sieť zavlažovacích hadíc. V našej ponuke je viacej typov. Jednoduchšie plastové tvarovky sa vsúvajú do hadice a je potrebné ich zaistiť hadicovou sponou. Je s nimi horšia manipulácia ťažšie sa nasadzujú. Našu ponuku tvorí aj rad skrutkovacích tvaroviek s ktorými je veľmi jednoduchá manipulácia, hadica sa na ne jednoduchšie nasadí a poistnou maticou dotiahne. Napojenie na vodný zdroj Na napojenie hadice ku zdroju vody je možné použiť prechodky so závitmi, ktoré sa dajú ľahko naskrutkovať na vodovodný ventil. V prípade ak vo vodovodnom systéme chýba pred ventilom filtračné zariadenie, je potrebné nainštalovať filter s filtračnom schopnosťou min. 80 mikrónov. Ak v systéme kvapkovej závlahy nie je inštalovaná filtrácia, hrozí vysoké riziko upchatia kvapkovačov a tým aj znefunkčnenie celého systému. Kvapkovače inštalované priamo v kvapkovacom potrubí nie je možné vymeniť 

Plastové tvarovky sa vsúvajú do hadice a je potrebné ich zaistiť hadicovou sponou. Pre jednoduchšiu prácu odporúčame použiť skrutkovacie tvarovky s ktorými je veľmi jednoduchá manipulácia.

Ovládanie kvapkovej závlahy

Systém kvapkovej závlahy je možné ovládať manuálne, čo býva problémom hlavne v letnej sezóne keď dlhodobo odcestujete mimo domov. Komfortnejší spôsob ovládania kvapkovej závlahy je automatický systém. V tomto prípade sa dajú použiť jednoduchšie závlahové hodiny určené priamo pre kvapkovú závlahu ako napríklad - RainBird Hose End Timer alebo TTT-9V Toro. Závlahu spustia automaticky bez vášho zásahu a máte istotu, že rastlinky budú v dobrej kondícií po celú dobu ich vegetačného obdobia. Nevýhodou jednoduchých závlahových hodín je ich absencia senzora zrážok, čo môže spôsobiť zapnutie závlahy aj v prípade, že prší. Avšak v porovnaní cena/výkon ide o veľmi praktické zariadenie, ktoré v prípade jednoduchých závlahových systémov nájde spoje využitie (napr. malý sklenník, fóliovník…).

Hlavná výhoda hadice s kompenzáciou tlaku je v rovnomernej distribúcií vody po celej jej dĺžke. Pri inštaláciu hadici bez kompenzácie tlaku, hlavne pri rozmeroch nad 50 m môže vzniknúť situácia, kde bude z hadici vytekať viac vody na jej začiatku (napojenie hadice na zdroj vody) ako na jej konci. (Vodný tlak v takejto hadici nie je rovnomerne rozložený a môžena jej začiatku spôsobiť premáčanie pôdy a naopak na konci hadice slabé zaliatie rastliny.)

 

 

Vstúpte do nášho internetového obchodu, kde nájdete všetko potrebné na realizáciu kvapkovej závlahy či automatického závlahového systému

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €