Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Substráty na pestovanie rastlín
Tlačiť

Substráty na pestovanie rastlín

Krátky úvod do sveta substrátov pre rastliny

Použitie profesionálneho substrátu je kľúčom k úspechu a úsporám

Hoci je záhradníkom na českom i slovenskom trhu ponúkané mnoho substráov, ich kvalita nie je vždy rovnaká a výsledok pestovania mnohokrát nemusí splniť očakávania.

Cieľom každého záhradníka je vypestovať kvalitné rastliny v čo možno najkratšom čase a v požadovanom termíne. V čase rastu cien všetkých vstupov a pri už niekoľkoročnej stagnácií a prepadu cien výpestkov je jedinou cestou zefektívnenia záhradníckej výroby zrýchlenie obrátkovosti tovaru z jednotky plochy. To platí pre všetky druhy záhradníckej výroby či už v skleníkoch, fóliovníkoch či v okrasných, lesných a trvalkových škôlkach. Čas sú peniaze a rýchlosť rastu rastlín možno zvolením správnych pestovateľských podmienok značne ovplyvniť. Ak opomenieme potrebné svetlo a teplo, kvalitný substrát je hneď ďalším rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvňuje výživu rastlín a príjem vody.



Základom vyrábaných substrátov je rašelina. Najbežnejší spôsob získavania rašeliny je frézovanie a borkovanie. Borkovanie je ťaženie celistvých blokov rašeliny v podobe veľkých tehál, ktoré po čiastočnom vysušení sú ponechané na špeciálnych konštrukciách, kde núteným prúdením vzduchu počas zimy dokonale premrznú. Mráz ktorý dosahuje v Litve teploty pod - 20C mnohokrát aj po niekoľko týždňov, rašelinu dokonale zbaví prípadných chorôb a škodcov, ale hlavne smútnic, ktorých larvy môžu napáchať veľké škody najmä u mladých rastlín a na množiarňach. Dlhodobým pôsobením mrazu tiež získa táto rašelina svoje jedinečné fyzikálne vlastnosti, ktoré robia ešte len z bielej rašeliny v "kocke" rašelinu borkovanú. Len takto pripravená borkovaná rašelina pochádzajúca z úplne čistých unikátnych rašelinísk bez stromov, ktoré vznikali po celé stáročia, má duté vlákna a vlastnosti pravej borkovanej rašeliny. Mnohí dodávatelia substrátov svoje "borkované rašeliny" takto pomenovávajú, ale s pravou borkovanou rašelinou majú spoločný len spôsob ťažby a jej nedostatočnú kvalitu potom doháňajú ďalšími prísadami do substrátu, ktoré však iba zvyšujú jeho cenu.

 



Borkované rašeliny (používané na výrobu profesionálnych substrátov) obsahujú menej prachových častíc a ich nasiakavosť vody a vzduchu je vyššia ako u rašelín frézovaných. Borkované rašeliny tiež podliehajú pomalšie fermentácií a substráty sú potom ďalej spracovávané a triedené na niekoľko rôznych veľkostných frakcií a tie sú následne spolu s ďalšími komponentmi používané pre výrobu profesionálnych substrátov. Zo štandardne pridávaných komponentov menujeme kremičitý piesok, agroperlit, zmáčadlá (len do frézovaných rašelín), cheláty železa, dolomitické vápence pre úpravu pH a zásobenie substrátu horčíkom.
Základným hnojivom používaným do rašelín značky Floracom je PG mix. Ako jedna z mála firiem v Európe používa zeolit, ktorý sa pred aplikáciou do substrátov nasýti živninami tak, aby v začiatku rastu nedochádzalo ku krátkodobému odčerpaniu zásobných živín zo substrátov vďaka obrovskej sorpčnej schopnosti tejto horniny. Zeolit je schopný udržať stabilné pH substrátu a viaže na seba výmenným spôsobom živiny, ktoré by inak boli zo substrátu vyplavené. Zeolit má minimálne dvakrát vyššiu sorpčnú kapacitu ako bežné používané bentonity a na rozdiel od nich vďaka svojej neutrálnej reakcii nezvyšuje pH substrátu. Vďaka svojej obrovskej sorpčnej schopnosti dokáže tiež významne ovplyvniť prípadné výkyvy v hnojení a pomôcť záhradníkovi napraviť prípadné chyby vo výžive, ktoré by pri substrátoch obsahujúcich iba ílovité minerály viedli k spomaleniu rastu a chlorózam.

Okrem týchto základných komponentov sú do substrátu pridávané napríklad kokosové vlákna. Zaisťujú dobrú aeráciu a nezliehavosť substrátov, čo ocenia hlavne škôlkari, špeciálne pri viacročných kultúrach. Kokosové vlákna, ktoré sa dovážajú z Indie, majú nižšie množstvo nežiadúcich solí ako u afrických, čo dovoľuje optimálne vyhnojenie substrátu.

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €