Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Výber bazénového vysávača
Tlačiť

Výber bazénového vysávača

Tento článok vám pomôže pri výbere ideálneho vysávača do vášho bazéna.

Bazénové vysávače

Ak vlastníte bazén alebo uvažujete nad jeho kúpou, určite sa stretnete s bazénovým vysávačom, či už so skimmerovým, alebo automatickým. Pri kúpe vysávača treba brať do úvahy rozmery bazéna, pretože tento údaj je jeden z hlavných faktorov, ktoré vám pomôžu s výberom.

Bazénové vysávače s vakom

Pripájajú sa na záhradnú hadicu. Nečistoty sa zachytávajú vo vaku vysávača. Tento typ vysávača je vhodný pre menšie bazény a taktiež  pre nafukovacie bazény.

Bazénové vysávače s pripojením na skimmer filtrácie

Sú ďalšou možnosťou bazénových vysávačov. Tieto vysávače sú veľmi jednoduché z hľadiska pripojenia a prevedenia vysávača. Tento typ vysávača odporúčam pre menšie bazény alebo pre nafukovacie bazény.

Automatický vysávač dna

Najpraktickejším spôsobom čistenia je použitie automatického vysávača dna. Tento typ vysávača pracuje nezávisle od filtrácie, a tým sa znižuje aj spotreba elektrickej energie. Jednou z ďalších výhod tohto typu vysávača je šetrenie prípravkov na úpravu vody a na starostlivosť o vodu.
Zodpovieme si základné otázky pri výbere bazénového vysávača, ktoré môžu ovplyvniť váš výber.

1. Prvé rozhodovanie
Ako prvé je potrebné uvedomiť si, koľko času môžete venovať čisteniu bazénového dna. Ak čisteniu nemôžete alebo nechcete venovať veľa času, je pre vás vhodnejší automatický vysávač. Pri použití tohto vysávača ušetríte veľa času tým, že vysávač sa automaticky spustí a čistí dno aj steny bazéna (túto informáciu je potrebné overiť si vopred pred kúpou). Poloautomatický vysávač funguje na podobnom princípe ako automatický vysávač, s tým rozdielom, že sa napája na bazénovú filtráciu a dno čistí náhodnými pohybmi. V niektorých prípadoch je možnosť čistiť aj steny bazéna. Ručný vysávač ma najlepšiu cenu, ale na úkor jeho obmedzenia na veľkosť bazéna. Pripojenie je na bazénovú filtráciu a sami ním pohybujete a čistíte dno.

Jedným z najdôležitejších faktorov sú parametre bazéna. Štandardne sú vysávače pripravované pre bazény oválneho tvaru, štvorcového alebo obdĺžnikového tvaru, poprípade kruhového tvaru. Atypické tvary bazénov môžu predstavovať problém pri čistení, v tomto prípade treba dbať na možnosti vysávača. To isté platí aj pre rozmery bazéna. Pokiaľ by ste mali príliš veľký bazén a príliš slabý vysávač, nemusel by zvládnuť čistenie. Pred výberom treba dbať aj na obloženie bazéna, t. j. či je bazén obložený hladkým keramickým obkladom alebo hydroizolačnou fóliou. V neposlednom rade treba skontrolovať, či je vysávač vhodný do slanej alebo sladkej vody.
Možnosti vysávača sú ovplyvnené aj jeho samotným napájaním. Jednou z možností je, že vysávač má štandardný elektrický kábel (ktorý sa dá, samozrejme, predĺžiť predlžovacím káblom), ale štandardná dĺžka by mala byť 10 m. Ďalšia možnosť je vysávač so zabudovanou  batériou, ktorú je potrebné dobíjať. Pri tomto type je potrebné dbať na jeho možnú samotnú dĺžku prevádzky.

2. Dôležité parametre
Už ste sa dozvedeli, aké typy vysávačov existujú a ktorý bude pre vás najvhodnejší. Teraz je čas porovnať jednotlivé modely.
Šírka čistiacej plochy: pokiaľ bude táto šírka malá, bude potrebný dlhší čas na vyčistenie bazéna. Štandardný rozmer je 40 cm.
Dĺžka čistiaceho cyklu: tento čas sa môže rôzne líšiť v závislosti od znečistenia bazéna. Najčastejšie dĺžky cyklov sú 30 minúty až 3 hodiny, rozdelené na viacero programov. Automatické vysávače si môžu v prvom rade zmapovať dno bazéna a následne pracovať efektívnejšie.
Samotná dĺžka hadice: minimálna dĺžka by mala byť 10 metrov, ale, samozrejme, platí, čím dlhšia, tým komfortnejšia práca.

3. Funkcie a možnosti vysávačov
Pripojenie na bazénovú filtráciu: Ide o manuálne alebo poloautomatické vysávače. Pri výbere tohto typu treba brať ohľad na výkon filtrácie.
Filtračný kôš alebo vak: slúži predovšetkým na odstránenie väčších nečistôt, ale je schopný zachytiť aj nečistoty v priemere niekoľkých desiatok mikrónov. Výhodou je jeho jednoduchá údržba, filtračné vrecko stačí vyprať a je možné používať ho opakovane.
Filtračné vrecko: pokiaľ nie je možnosť pripojenia na filtráciu, obvyklým riešením je látkové filtračné vrecko. Je schopné odfiltrovať väčšie nečistoty, ale taktiež aj nečistoty v priemere niekoľko desiatok mikrónov.
Možnosti vysávanej plochy: pred kúpou je potrebné zistiť, akú plochu môže samotný vysávač čistiť. Či je schopný čistiť len samostatné dno alebo aj steny bazéna, prípadne oboje.

Na záver máme niekoľko rád, ktoré vám uľahčia čistenie.

Ako často je potrebné vysávať bazén.
 
Samotná údržba nekončí len pri použití vysávača, ale na čistení sa podieľa aj filtrácia a k tomu, samozrejme, patrí aj použitie bazénovej chémie. Pokiaľ si vysávač zaobstaráte, je vhodné ho používať minimálne raz za dva týždne. Ak je bazén umiestnený v blízkosti stromov alebo na veternom priestranstve, bude potrebné vysávač používať častejšie. Na druhej strane, pokiaľ používate zakrývaciu fóliu na bazén a večer ho prikrývate, je možné tieto intervaly predĺžiť.

 

Údržba vysávača.

Servis vysávača je, samozrejme, potrebné nechať na odborníkov. Jeho životnosť však môžete predĺžiť tým, že ho nenecháte príliš dlho vystavený na slnku, čím zabránite jeho poškodeniu UV žiarením.
Vždy je dobré riadiť sa radami a pokynmi výrobcu.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €