Úvod / Články / Záhradné jazierka / Čo je UV lampa?
Tlačiť

Čo je UV lampa?

Na čo slúži UV lampa? Je pre jazierko užitočná? Ako správne navrhnúť UV lampu pre Vaše jazierko? Akú má žiarivka v UV lampe životnosť? + praktická ukážka funkčnosti
Toto zariadenie má za úlohu zabezpečiť priehľadnosť Vášho jazierka až na dno. Len tak budete môcť pozorovať život vo Vašom jazierku a tešiť sa z Vašich rýb. UV lampa vyžaruje vysokoúčinné ultrafialové žiarenie, ktoré preniká do vody, ničí všetky zelené jednobunkové organizmy (riasy), ale aj baktérie a choroboplodné zárodky nachádzajúce sa vo vode. Tým obmedzuje aj ...

Toto zariadenie má za úlohu zabezpečiť priehľadnosť Vášho jazierka až na dno. Len tak budete môcť pozorovať život vo Vašom jazierku a tešiť sa z Vašich rýb. UV lampa vyžaruje vysokoúčinné ultrafialové žiarenie, ktoré preniká do vody, ničí všetky zelené jednobunkové organizmy (riasy), ale aj baktérie  a choroboplodné zárodky nachádzajúce sa vo vode. Tým obmedzuje aj ochorenie rýb. UV žiarenie plní pri čistení jazierka veľkú a dôležitú úlohu, bez tejto technológie by nebola voda v jazierku priezračná.

Žiarivka UV lampy má životnosť cca 1 až 2 sezóny. Žiarivka síce svieti aj po tomto čase jej intenzita svietivosti je však viditeľne nižšia, a preto sa jazierko zazelenie. Pri výmene žiarivky je potrebne sa riadiť pokynmi výrobcu, žiarivku nechytajte priamo do rúk za sklenú časť.

UV lampa sa dá zakúpiť integrovaná vo filtri , či už v tlakovom alebo v prietokovom , alebo sa dá kúpiť samostatne a zapojiť do filtračného systému pred filter. Navrhnutie UV lampy doporučujeme nechať na odborníka s praktickými skúsenosťami z realizacií jazierok, pretože pri návrhu sa nedá vždy orientovať iba podľa odporúčaní výrobcu. Okrem veľkosti jazierka je treba brať do úvahy aj druhy rastlín v jazierku, počet a druhy rýb, a tiež filtráciu. UV žiarenie neškodí rybám.

Zásady správne navrhnutej UV lampy

  1. Pri správne fungujúcej UV lampe je vidieť ryby aj v metrovej hĺbke jazierka
  2. Navrhnutie UV lampy prenechate na odborníka s praktickými skúsenosťami.
  3. Doporučujeme výkon UV lampy minimálne 2W na m3 vody v jazierku.
  4. UVC Žiarivka má životnosť cca 1 až 2 sezóny
  5. Pre správny výkon ju doporučujeme mať zapnutú 24/7
  6. UV lampy Profi kategórie umožňujú nadstavenie prietoku


UPOZORNENIE !!!
UV žiarivka v lampe je chladená vodou. Preto je nutné pri vypnutí čerpadla vypnúť aj UV lampu, aby neprišlo k jej prehriatiu, a tým k znehodnoteniu UV žiarivky.


PRAKTICKÁ UKÁŽKA


PRED...


       Majiteľ jazierka sa na nás obrátil so žiadosťou o pomoc. Po vybudovaní jazierka záhradníckou firmou sa jeho stav každoročne zhoršoval. K jazierku mu firma doporučila filtráciu, ktorá však plnila svoju funkciu iba čiastočne. Prvých pár mesiacov bola voda priehľadná, postupne však ozelenela a nebolo vidno ani do 20 cm od hladiny jazierka.

jazierko bez uv lampy jazierko bez uv lampy


        V jazierku bolo aj niekoľko rýb, ktoré majiteľ však videl veľmi zriedka, Zvyčajne iba pri kŕmení, keď ryby chytali potravu.


STAV PO...

        Záhradníckou firmou navrhnutá technológia bola značne poddimenzovaná. UV lampa nebola vhodná vôbec na takto veľké jazierko. Jazierko sme dôkladne povysávali zapojili novú technológiu a do vody naliali štartovacie baktérie. Do 5 dni od zapojenia UV lampy a filtrácie sa voda krásne vyčistila.

jazierko s uv lampou jazierko s uv lampou


Majiteľ jazierka si tak konečne mohol vychutnať pohľad aj na ryby v jazierku. Jesetere, ktoré plávu iba pod dne jazierka dovtedy vôbec nevidel.


Hoci jazierko bolo záhradníckou firmou vybudované pekne, jazierku chýbala správne navrhnutá filtrácia. Bohužiaľ na to doplatil majiteľ, keďže bol nútený investovať do filtrácie ešte raz.

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 


 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €