Jalec

V prírode by sme si mali jalca vysoko vážiť už aj z dôvodu, že je ochotný osídľovať aj také toky, ktoré sme nadmerne znečistili rôznymi druhmi technizačného procesu. Ekologická prispôsobivosť jalca skutočne nepozná medze ani prekážky. Areál jeho rozšírenia siaha od nížin až po extrémne vysokohorské polohy - do 1500 m n.m. Jalec sa pohotovo udomácni vo výškovom rozpätí každého typu tečúcich i stojatých vodách...

S aerodynamickým telom sa dokáže ľahko plaviť aj  v rýchlo tečúcich riekach a jeho rýchlosť si všimneme aj v záhradnom jazierku. V záhradných jazierkach sa jalec stáva veľmi populárnou rybou.  V jazierku je jalec stále činný a pohyblivý. Rád sa zdržuje v blízkosti vodnej hladiny, kde číha na letiaci hmyz. V horúcich letných dňoch,  keď prídete k jazierku, na rozdiel od ostatných druhov väčšinou ako jediný druh sa vám ukáže na hladine a pýta si potravu. V úkryte hľadá záchranu len v prípade nebezpečenstva.


Potrava jalca je rôznorodá. V mladosti sa živí len drobnými planktonickými organizmami. V dospelosti požiera preň fyzicky dostupné bentické organizmy vrátane rakov a žiab, ale i celé spektrum náletovej potravy ( muchy, pakomáre, kobylky, ovady a pod), nepohrdne ani  mäkším ovocím ( moruše, marhule  a pod). Jalec po dosiahnutí 15-20cm dĺžky začína postupne prichádzať na chuť aj rybkám a jeho orientácia na dravý spôsob obživy je čoraz výraznejšia. Táto dravá vlastnosť jalca sa cení v jazierkach najmä tam, kde je veľký výskyt  malých rybiek- karasov. Karas je ryba, ktorá sa veľmi rýchlo množí, v mnohých situáciách až nekontrolovateľne. Jalec požieraním ikier tak zabráni jeho premnoženiu. Požiera tiež larvy komárov a vajíčka žiab. V prípade chovu rýb na potomstvo napr. Koi kaprov tak výskyt jalcov nie je vhodný.
jalec v jazierku
Jalec pohlavne dospieva 3. až 4. roku, neresí sa rovnako spoločensky ako žije, v nížinách už aj koncom apríla, ale podhorských oblastiach až júni. Jalec môže dorásť do veľkosti až 3 kg pri dĺžke života až 10 rokov. Ale samozrejme veľmi závisí od veľkosti jazierka, či inej nádrže. Vo voľnej prírode sú samozrejme aj väčšie exempláre, ktorých ich vek môže dosiahnuť cca 15 rokov. Nesmierna vitalita jalca je však v niektorých prípadoch aj nevítaná podobnej okupácií popri pstruhoch.

Jalec je teda vhodnou rybou pre každé jazierko. Tak ako v prírode je aj v jazierku veľmi spoločenskou rybou. Násada iba jedného kusu jalca by mala veľmi negatívne dôsledky na jeho správanie a hrozil by jeho úhyn. V jazierku chováme preto vždy 2 až 3 kusy jalca.

 

 

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €