Úvod / Články / Záhradné jazierka / Najčastejšie otázky - Stavba jazierka
Tlačiť

Najčastejšie otázky - Stavba jazierka

Ja by som sa vás chcel opýtať či môžem priviesť do jazierka odkvapovú (dažďovú) vodu? A či by takáto voda pomohla pri čiastočnej výmene vody v prírodnom jazierku bez filtračných prvkov aby sa jazierko nezakaľovalo?

Uvažujem o stavbe záhradného jazierka, potrebujem na to stavebné povolenie, keď bude len fóliové o objeme 50 metrov kubických?

Povolenie na vybudovanie záhradného jazierka nepotrebujete, ak nepresiahne rozlohu 25m2. Mali by ste si splnit ohlasovaciu povinnosť, ktorú môžete bez poplatku podať na miestnom úrade. Pri budovaní jazierka je dobré dodržiavať min. metrový odstup od susedného plotu.



Pri stavbe jazierka je treba dať na spodok trochu hliny alebo stačia len kamene?

Na dne jazierka v žiadnom prípade nesmie byt hlina. Ak sa tam vyskytuje kal, tak sa odstraňuje vodným vysávačom. Na dne je buď hydroizolácia bez kameňov alebo s kameňmi. Rastliny sadíme do košíkov.



Existuje fólia na ktorej sú prilepené kamienky do jazierka?

Táto kombinacia existuje. Volá sa to kamienková  fólia alebo geotextilia. Pouzivame ju na zakrytie filtrov, ci iných tažko maskovateľných miest. Predávajú sa rolky šírky 40cm,60cm,90cm,100cm,120cm. Dá sa rezať na celé metre. Frakcia kamienkov na folii je cca 4mm. O jej aktuálnej dostupnosť Vás budeme radi kontaktovať na petomar@zahradnejazierka.sk



Chcel by som sa opýtať či sa dá okysličovať voda v jazierku bez použitia elektriny. Ak áno ako to mám urobiť. jazierko je veľké asi tak 1m hlboké a 2 x 2 m. široké a dlhé.

Jazierko dokážu okysličiť v prvom rade vodné rastliny (o konkrétnych druhoch na to prisposobených sa dočitate v sekcii vodné rastliny). Pri malom jazierku je však ich schopnosť obmedzená.
K okamžitej pomoci poslúžia najlepšie chemické pripravky ako kyslik O2 plus kyslik stabilizator od Healthy Pond, výrobok nájdete v našom eshope, prípadne sa nás spýtajte na iné produkty.



 Môžem urobiť jazierko aj z betónu cca 30 m3? V prípade že áno,aký bude rozdiel oproti fóliovému jazierku - hlavne v údržbe?

Čo sa týka údržby, je pri fóliovom a betónovom jazierku rovnaká. V prvom rade treba odsávať vzniknutý kal.

Fóliové jazierko vydrží bez výmeny fólie cca 10-15 rokov pri použití EPDM fólie 30 rokov a viac..

Na betónové jazierko sú pri realizácii väčšie náklady a treba tam počítať aj s použitím izolácie, pripadne sa betón leje na jazierkovú  fóliu. Nevýhodou môžu byť dodatočné úpravy, pri rušení pripadne rozširovaní jazierka a betón zvykne po určitej dobre prepúšťať.



Ja by som sa vás chcel opýtať či môžem priviesť do jazierka odkvapovú (dažďovú) vodu? A či by takáto voda pomohla pri čiastočnej výmene vody v prírodnom jazierku bez filtračných prvkov aby sa jazierko nezakaľovalo?

Dažďová voda zo strechy patrí medzi najmenej kvalitné vody, ktoré obsahujú všetok "strešný" prach a je tiež znečistená z ovzdušia (kyslosť a pod.) Vyskytujú sa prípady, že môže byť dokonca príčinou úmrtia rýb.



Chcel by som vytvoriť jazierko s plochou cca. 6m2 pričom by som chcel čo najvernejšie kopírovať prírodu. Chcem vytvoriť totálne prírodné jazierko, kde vodný ekosystém nebude ovládať žiadna elektrická hračka na filtrovanie, žiadna UV lampa...atď. Jazierko bude bez rýb. Myslíte si, že je možné vytvoriť rovnováhu bez umelých prvkov?

Položte si otázku naopak. Existuje v prírode dokonalý ekosystém na šiestich metroch štvorcových? Príďete na to, že takéto malé jazierko vo voľnej prírode neexistuje a tým pádom sa nedá vytvoriť jeho verná kópia. Ak sa v prírode stretneme s vodnou plochou o takejto rozlohe, vačšinou je to tzv. bačorina, alebo je jazierko ukryté v lese, kde je absolútny tieň.


Do jazierka, ktoré chcete realizovať, by som Vám odporučil nasadiť čo najväčšie množstvo rastlín do všetkých hĺbkových zón. Je to jediná možnosť ako tento ekosystém z časti udržať.

Treba si uvedomiť, že voda bez pohybu na 6m2 bude v letných dňoch permanentne prehriata, ľahko sa môže stať, že sa pokazí. Začnú sa v nej nadmerne tvoriť riasy a začne smrdieť. Rastliny v tomto prípade určite odvedú svoj kus práce, vďaka fotosyntéze vodu okysličia. Ďalšou mojou radou je, aby bolo čo najhlbšie. Čím je jazierko hlbšie tým menej sa voda prehrieva. Ak sa rozhodnete pre cirkuláciu vody, čerpadlo neosádzajte na úplne dno! Ohrievanie spodnej chladnejšej vody, pôsobí na jazierko nepriaznivo. Píšete, že nechcete do jazierka žiadnu technológiu. Ak nemáte pri jazierku prístup do elektrickej siete, je možne využiť čerpadlo so solárnym panelom. Môžete urobiť k jazierku malý potôčik, cez ktorý by voda pretekala a okysličovala. Okysličená voda je očividne živšia.



Môžem celé dno jazierka pokryť kameňmi?

áno dno jazierka, môžete pokryť kamenivom. Volil by som kamenivo väčších priemerov 8 až 15cm, z dôvodu zjednodušenia údržby. Ak budete jazierko vysávať , drobné kamenivo by Vám vysávač nasával a spôsobovalo by problémy. Nezabudnite na vodné rastliny, ktoré sú nevyhnutné na vytvorenie biologickej rovnováhy v jazierku.



Stačí na jazierko fólia 0,5mm o veľkosti 22m2 hĺbka 1,5m alebo je rozumnejšie investovať do 1mm? ďakujem.

Fólia PVC 0,5mm je vhodná do jazierok s hĺbkou cca 1,0 m. Viac menej ide o veľkosť tlaku na dne jazierka ,ktorým musí fólia odolávať. Vzhľadom na to, že vybudovanie jazierka je dlhodobá investícia sa neodporúča veľmi šetriť na fólii. Pri tomto rozmere jazierka doporučujeme fóliu s hrúbkou 1,0mm.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €