Úvod / Články / Záhradné jazierka / NUPHAR LUTEA - Ničiteľ vláknitých rias?
Tlačiť

NUPHAR LUTEA - Ničiteľ vláknitých rias?

Je leknica vhodná do každého jazierka? Je to najdôležitejšia filtračná rastlina, ktorá bojuje proti vláknitým riasam? Má liečivé účinky?
Ako prvé treba povedať, že takéto jazierko sa veľmi ťažko hľadá, a keď ho nájdete, určite Vás nečaká nádherná krištáľová voda, aj keď je plná Nuphar lutea. Ak nájdete takéto jazierko čisté, tak len v lesoch. Je to spôsobené tým, že do jazierka vďaka stromom nepreniká slnečné žiarenie, a tým pádom zabraňuje fotosyntéze.

Leknica žltá

Zázračná rastlina, ktorá ničí vláknité riasy? Alebo Blud?

Dostávame množstvo otázok ohľadne Nuphar Lutea typu:
“ Dobrý deň máte v predaji Nuphar? Na internete som našiel, že ničí vláknité riasy. Je to pravda?  Keď som kontaktoval toho predajcu, ktorý to písal povedal mi, že na moje 5 kubikove jazierko potrebujem 50ks tejto rastliny a budem mať pokoj s vláknitými riasami. Aký máte na to názor?“Leknica, nuphar lutea

 

Treba si položiť otázku: "ako by vyzeralo Vaše jazierko rozlohy napr. 8x4m vo voľnej prírode?"
Ako prvé treba povedať, že takéto jazierko sa veľmi ťažko hľadá, a keď ho nájdete, určite Vás nečaká nádherná krištáľová voda, aj keď je plná Nuphar lutea.  Ak nájdete takéto jazierko čisté, tak len v lesoch. Je to spôsobené tým, že do jazierka vďaka stromom nepreniká slnečné žiarenie, a tým pádom zabraňuje fotosyntéze a bujneniu rias.  Ak si chceme jazierko udržať čisté musíme, mu venovať pozornosť v podobe údržby a samozrejme pri menších kubatúrach treba pripojiť aj filtračný systém. O udržaní jazierka bez filtračného systému môžeme hovoriť pri vyšších kubatúrach od 50m3.

Správne založené jazierko nikdy nestojí iba na jedinom základnom pilieri. Pilierov je samozrejme viac:

Rozloha, hĺbka, počet hĺbkových zón, počet filtračných rastlín, počet močiarnych rastlín, počet lekien, kvalita napúšťanej vody atď.

Vodné rastliny sú jedným zo základných pilierov správne založeného jazierka či biobazéna, pretože odbúravajú z vody živiny, a tým konkurujú všetkým druhom rias.  Pri budovaní je najlepšie vysadiť čo najviac druhov vodných rastlín, pretože každá odbúrava z vody iné nežiaduce látky a tu sa dostávame k odpovedi na otázku nášho zákazníka (NIE, Nuphar nerieši celý problém).  Pri biobazénoch určujeme vhodné druhy rastlín podľa tvrdosti vody. Do mäkkej vody sú vhodné iné rastliny ako do tvrdej.  Keďže sa do biobazénov vysádza niekoľko sto rastlín správne určenie podľa tvrdosti vody je viac než nevyhnutné, predídete tak finančne náročnej katastrofe. Nuphar Lutea je rastlina, ktorá v prírode rastie v bahne. Keďže v biobazéne sa snažíme zamedziť výskytu nadbytočných živín, vývoj leknice v takomto prostredí preto nie je ideálny. Pri nedostatku živín tak rastie skromnejšie a nekonkuruje dostatočne vláknitým riasam. Jej rast v biobazéne sa tak dá podporiť vhodným substrátom, učeným na podporu rastu filtračných rastlín (Nie substrát na lekná!). Nikdy sa však nemôžeme spoľahnúť, iba na jeden druh vodnej rastliny! Existuje veľa druhov vodných rastlín a tento fakt treba využiť. Napr. v BIObazéne sa používa viac ako 5 druhov filtračných rastlín . Nemôžeme použiť iba Nuphar Lutea. 
Ďalšou Vašou častou otázkou je, či je Nuphar naozaj liečivý. Odpoveď je, že kúpanie sa vo vode v ktorej Nuphar rastie bohužiaľ nie je nijako zvlášť liečivé. Predávajú sa homeopatiká s obsahom užitočných látok z leknice. Treba však pripomenúť, že tieto užitočné extrakty sú získané z výťažkov tejto rastliny. Pri kúpaní teda Nuphar Lutea na nás liečivo nepôsobí. 

Charakteristika:

Leknica žltá (Nuphar lutea)
Leknica je v prírode trváca vodná rastlina, ktorá rastie v stojatých alebo pomaly tečúcich vodách. Podzemok má v hĺbke 50 až 200 cm v bahnitom dne, z ktorého vyrastajú dlhé stopky listov a stonka. Listy a kvet plávajú na hladine. Obľubuje najmä slnečné stanoviská.

Umiestnenie
V jazierkach sa vysádza do hlbokej zóny. Pri jazierkach odporúčame vysadiť do štrku frakcie 4 až 8mm. Pri biobazéne je nutné rastlinu sadiť do substrátu. Môže sa sadiť až do hĺbky 2 metrov. Druhy ako Nuphar japonicum a sagittifolium sa používajú aj v akvaristike.

Kvet
Leknica kvitne v období  jún - september. Kvet leknice je žltej farby v priemere 4 až 6 cm. Plod je tobolka podobná makovici. Dozrieva nad hladinou, ku dnu klesá až po dozretí. Listy sú pod vodnou hladinou, pri dostatku živín vychádzajú a plávu na vodnej hladine. Čepeľ listu je 15-40 cm dlhá, kožovitá, oválna hlboko srdcovito vykrojená, listová stopka je v priereze elipsovitá, s 2 zreteľnými hranami, ponorené listy sú tenšie, bledozelené

Najrozšírenejšie druhy
Nuphar lutea, Nuphar japonicum, Nuphar sagittifolium, Nuphar pumila, Nuphar microphylla

 

 

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €