Tvrdosť vody

Ako vzniká tvrdá voda? Aký má vplyv na rastliny v jazierku? Ako môže zničiť jazierkovú technológiu? Tak ako na produktoch v domácnosti aj pri jazierkovej technológii musíme venovať pozornosť odstraňovaniu vodného kameňa.

Vodní kámen to je převít... tvrdila jedna reklama, ktorá kolovala v televízii pred niekoľkými rokmi. Tvrdá voda, z ktorej sa vytvára vodný kameň, spôsobuje nemalé problémy aj v oblasti záhradných jazierok a biobazénov. Tvrdosť vody je vlastnosť, ktorá vyjadruje obsah rozpustených nerastov (najčastejšie CaO a MgO) vo vode. Je zdrojom tvorby vodného kameňa, ovplyvňuje aj chuťové vlastnosti. 

Vodný kameňa a jazierková technológia

Čerpadlo
Ak sa vodný kameň usadí v čerpadle, môže sa vážne poškodiť. Vodný kameň sa postupne usádza na statore čerpadla. Postupom času to môže ovplyvniť činnosť rotora natoľko, že ho úplne zastaví.

UV lampa
Každá žiarivka je vsadená do jemného kremíkového skla označovaného ako sklená banka. Táto banka zabraňuje UV žiarivke styku s vodou. Vodný kameň na banke vytvorí vrstvu cez ktorú UV žiarenie neprenikne, a tým zostane voda "neošetrená" a rozmnožia sa tak jednobunkové baktérie v jazierku čo má za následok zelenú vodu.

Vodné rastliny
V tvrdej vode sa nachádza veľmi málo živín, preto sa v nej nedarí väčšine vodných rastlín, lekná sú malé a kvitnú iba zriedkavo. Pri dobrých podmienkach pre rast, kvitne lekno v sezóne skoro každý týždeň. Riešením je sadiť rastliny do špeciálneho substrátu pre vodné rastliny. Substrát dodáva rastlinám potrebné živiny, pre ich bujneší rast. Obsahuje látky, ktoré z časti zabraňujú tvorbe vláknitých rias. Pre BIObazény naša firma používa špeciálny substrát, vyvíjaný Viedenskou Univerzitou (Universität Wien) a je používaný najznámejšími svetovými BIObazenármi.

Údržba technológie

Na odstránenie vodného kameňa neodporúčame použiť ocot, pretože nepôsobí priaznivo na tesnenia, ktoré postupne deformuje. V posledných rokoch sa na trhu objavilo viac výrobkov zameraných na odstránenie vodného kameňa z jazierkových komponentov. Jedným z overených produktov je napr. Pump Cleaner od značky Healthy Pond. 

 

sklena banka a vodny kamen na UV lampe    sklena banka a vodny kamen na UV lampe    

Vodný kameň na bánke UV lampy rapídne znižuje jej účinok 

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

 

 

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €