Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Ako si vypestovať vlastné priesady?
Tlačiť

Ako si vypestovať vlastné priesady?

Pozrite sa, ako rýchlo a jednoducho si dokážete vypestovať vlastné priesady rajčín alebo paprík. Šup, šup prečítať a hor sa sadiť!

S prichádzajúcim trendom, či už zdravšieho spôsobu života alebo neustále sa zhoršujúcim  vývojom klímy a životného prostredia, sa čoraz viac ľudí núti zamýšľať, ako isté rutiny bežného života robiť inak, ekologickejšie a prospešnejšie nielen pre planétu, ale najmä s ohľadom na seba a svoje zdravie.

Predpestovanie vlastných klíčkov zeleninu  prináša so sebou istotu zdravých a výživných budúcich plodín. Predpestovanie znamená aj  nemať pochybnosti o pôvode, zložení, či spôsobe pestovania plodín, ktoré konzumujete vy, či Vaši blízky.

Tentokrát sme sa preto rozhodli priniesť praktický návod najmä pre začiatočníkov, ktorí chcú objaviť potešenie z vlastnoručne vypestovaných rajčín, či paprík, pre všetkých tých, ktorí už nechcú utrácať veľa peňazí za BIO plodiny ale aj tých, ktorí sa rozhodli jednoducho zdravšie a ekologickejšie.   

  1. KEDY začať so zasadením prvého semienka?

Začiatok výsadby záleží od klimatickej oblasti pre daný región. Konkrétne informácie bývajú takmer vždy uvedené na obale semienok. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že platí pravidlo 6 až 8 týždňov pred poslednými možnými mrazmi pre dané podnebné pásmo, ideálne teda v priebehu februára, prípadne v prvej polovici marca.  

   2. V ČOM A KDE sa bude priesadám najviac dariť?
 

 Platí heslo: Kreativite sa medze nekladú! Využiť a recyklovať môžete nespočetné množstvo nepotrebného plastu, ktorý vzniká takmer v každej domácnosti. Najčastejšie, sa využívajú nesmrteľné tégliky od jogurtov, či   masla alebo tí odvážnejší budú vedieť zužitkovať na viacero spôsobov aj PET fľašu. Ak však tieto možnosti nemáte, je možné si zakúpiť špeciálne kartónové alebo plastové kontajnery, ktoré takisto viete využívať   niekoľko rokov. Dôležité je však myslieť nato, aby akákoľvek nádoba, do ktorej pôjdete sadiť bola aspoň 5-8 cm hlboká a aby mala vopred urobené dierky na odtekanie prebytočnej vody. Nezabúdajte ani na dostatok svetla a ich pravidelné otáčanie, v prípade, že prísun slnka je len z jednej strany. Udržujte izbovú teplotu.

  3 . AKÚ pôdu potrebujú semiačka priesad?

V tomto kroku veľa záhradkárov robí najväčšiu chybu. Avšak faktor správne zvolenej pôdy, respektíve výsevného substrátu je veľmi dôležitý. Už tu výrazným spôsobom dokážete ovplyvniť tak ako kvalitu, tak aj množstvo úrody, ktorú na konci zožnete. V žiadnom prípade nepoužívajte zeminu z izbových rastlín alebo zo záhrady. Pre správne zakorenenie a životaschopnosť priesad je nutné aplikovať výsevný substrát určený, v našom prípade, pre zeleninu. V ponuke býva štandardne základná alebo profesionálna  zmes výsevných substrátov v rôznych veľkostiach balenia. Pre urýchlenie klíčenia a dosiahnutie maximálnej kvality odporúčame zvoliť PROFI triedu výsevných substrátov značky Florcom.  

  4.  AKÝM spôsobom zasadiť?
 

Najpresnejší postup ako semienko správne vysadiť Vám určite napovie balenie. Niektoré stačí vysadiť na povrch zeminy, iné sa odporúčajú jemne zatlačiť pod povrch. Aby ste predišli situácii, kedy Vám niektoré semienko nevzíde,nebojte sa dať do jedného téglika aj 2-3 semienka. Ak vzídu všetky priesady, jednoducho zvyšné buď presadíte do nového téglika/kontajnera alebo ich vytrhnete a necháte len tú najpevnejšiu a najkrajšiu.

 
    5.  AKO sa správne starať o priesady, aby sa im darilo?  
 

Vlhko, vlhko, vlhko. Priesady vyžadujú pravidelnú kontrolu vlhkosti pôdy. Pozor však na prelievanie alebo vytopenie. Odporúčame radšej menej a častejšie, použiť môžete aj rozprašovač. Potrebné je pamätať aj na hnojenie (Biopon hnojivo na zeleninu) v pravidelných intervaloch v čase, keď už sú priesady vyklíčené, predídete tak spomaleniu, či zastaveniu rastu.

     6. KEDY premiestniť priesady von?

Predtým, ako nastane čas presunu priesad do záhrady je nutné nechať ich najprv aklimatizovať sa na iné podmienky. Zhruba týždeň pred plánovanou výsadbou do vonkajších záhonov začnite umiestňovať priesady na vonkajšie plochy chránené pred vetrom a priamym slnečným žiarením. Na noc ich však vždy treba ešte premiestniť dnu. Po takomto osem až desaťdňovom procese ich môžete presadiť do záhrady už nastálo. Veľmi odporúčame k priesadám priviazať oporný bambusový kôl, čo zabezpečí vysokú ochranu pred lámaním pri silných vetroch, či búrkach. Zároveň sa Vám budúce rajčiny, či papriky nebudú váľať po zemi, kde by boli ľahko dostupné pre nepozvaných hlodavcov, či hmyzu. Opäť kladte dôraz na pravidelné zalievanie, najmä v letných mesiacoch a v obdobiach sucha, aby Vaša niekoľko mesačná práca nevyšla na zmar. Čoraz viac ľudí uprednostnuje inštaláciu kvapkovej závlahy, vďaka ktorej máte o zavlažovanie postarané napríklad aj v čase letnej dovolenky.  Pre viac informácií o kvapkovej závlahe kliknite TU!

Prajeme Vám krásne a životaschopné priesady, z ktorých sa budete môcť tešiť a zbierať chutnú úrodu po celú sezónu.
 

 PETOMAR Slovakia s.r.o.

 

 

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €