Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Kvapková závlaha - zapojenie
Tlačiť

Kvapková závlaha - zapojenie

Zhrnutie zapojenia kvapkovej závlahy - ako na to

Zdroj vody

Na kvapkovú závlahu je možné použiť rôzne zdroje vody - verejný vodovod, vlastná studňa, nádrž s dažďovou vodou. Základným prvkom na použitie rôznych zdrojov vody je kvalitná filtrácia, ktorá prefiltruje všetky drobné nečistoty - čiastočky zachytené vo vodovodnom potrubí, jemný piesok atď. Dokáže zabrániť znečisteniu kvapkovačov, ktoré sa po zanesení nedajú prepláchnuť a je nutné ich vymeniť za nové. V prípade použitia kvapkovacej hadice je nutné vymeniť znefunkčnenú časť v najhoršom prípade celú hadicu čo je z ekonomického hľadiska neefektívne.

  • Verejný vodovod - stály zdroj vody. Pre použitie vodovodu na kvapkovú závlahu je nutné nainštalovať filtráciu a redukciu tlaku, nakoľko optimálny tlak v kvapkovacej hadici je 1,1 - 2 bar. Z ekonomického hľadiska ide o komfortné avšak drahšie riešenie zavlažovania. Dá sa využiť všade tam, kde nie je k dispozícií vlastná studňa.
  • Nádrž s dažďovou vodou - najekonomickejší spôsob napájania kvapkovej závlahy. Na tento účel je možné použiť ICB kontajnery 1m3. Nádrž je nutné umiestniť na podstavec o výške minimálne 0,5m nad úroveň terénu aby sa zvýšil tlak. Z dlhodobého hľadiska môže nastať problém s dodávkou vody do nádrží - ak neprší. V takomto prípade je nutné do nádrží dopúšťať vodu za pomoci čerpadla, čím sa znižuje ekonomická výhodnosť. Keďže dažďová voda zachytáva čiastočky prachu a iných drobných nečistôt, musíme častejšie robiť údržbu filtrácie a čistiť filtračnú vložku.

 


Filtrácia

Ako som už spomenul, filtrácia je veľmi dôležitá súčasť kvapkovej závlahy. Na filtráciu vody do systému sa používajú sitkové alebo diskové filtračné vložky. Odporúčaná filtračná schopnosť je 120 mikrónov. Štandardné filtrácie používané ako predfiltre pre samonasávacie čerpadlá alebo ako filtre pre hlbinné čerpadlá majú čistiacu schopnosť 80 mikrónov. Veľkosť filtrácie volíme podľa prietoku vody, ktorý budeme potrebovať na napojenie kvapkovej závlahy.

Prívodná hadica - Od zdroja vody po miesto napojenia kvapkovej hadice sa používa prívodná hadica. Štandardne sa využívajú HDPE alebo LDPE hadice o rozmere 20, 25 alebo 32 mm. Väčší priemer hadice nie je vhodný, keďže prietok vody v kvapkovacej hadici je veľmi malý.

Pripojenie na kvapkovú hadicu
Na pripojenie kvapkovej hadice sa používa prechodka na LDPE alebo HDPE hadicu so závitom. Veľkosť prechodky volíme podľa veľkosti použitej hadice. Prechodky sa štandardne používajú na 1/2" alebo 3/4" vonkajší závit na ktorý je možné naskrutkovať prechodku s 3/4" vnútorným závitom a vývodom na 16 mm kvapkovaciu hadicu

Kvapkovacia hadica
Ako kvapkovacia hdica sa používa LDPE hadica o priemere 16mm s kvapkovačmi alebo bez kvapkovačov. Pre viac informácií si môžete prečítať článok (link kvapkovacia hadica)

Plastové fitingy
Aby sme rozdelili kvapkovaciu hadicu do viacerých línií, používame t-kusy, spojky, kolienka. Na trhu sú dostupné od jednoduchých plastových nasúvacích až po kvalitné šrobovacie. Na ukončenie každej línie kvapkovacieho potrubia sa používajú ukončovacie zátky alebo krúžky.

Náčrt jednotlivých komponentov pripojiteľných ku kvapkovej závlahe:

 

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €