Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Automatický zavlažovací systém
Tlačiť

Automatický zavlažovací systém

Ako urobiť zavlažovací systém? Čo k tomu všetko potrebujem, aké sú tie prvé základné postupy? Ste technicky zdatný a myslite si že to viete a postačí si prečítať nejaký článok “urob si sám” ? To sú vaše prvé otázky a otázky našich zákazníkov a zároveň aj naše prvé reakcie a oboznámenie sa o tom čo už viete a čo je ešte potrebné vysvetliť.

Tu je základný návod alebo také nasmerovanie a oboznámenie sa s pojmom Automaticky zavlažovací systém, ktorý si chcete nainštalovať do vášho exteriéru. Krok po kroku si v základe prejdeme jednotlivé procesy inštalácie.

 

  • vypracovanie projektu
  • Inštalačné prvky
  • Zdroj vody
  • Výber čerpadla
  • Osadenie šachty
  • Rozvody -sekcie
  • Inštalácia postrekovačov a trysiek
  • Riadiaca jednotka
  • Zazimovanie

 

Vypracovanie projektu

Základný krok pre zrealizovanie závlahového systému je jeho naplánovanie. Naplánovaním sa určí zdroj dodávanej vody do systému závlahy (studňa , mestská prípojka), rozmiestnenie postrekovačov podľa vopred nadimenzovaných trysiek, umiestnenie ventilových šácht, vodné a elektrické prípojky, množstvo a typ spojovacích komponentov, atď.  Hlavným úspechom dobre navrhnutej a zrealizovanej závlahy je správne vypracovaný projekt (obr.1). Podmienkou pre vyhotovenie projektu je v najlepšom prípade možnosť obhliadky terénu realizátorom, podrobný plán pozemku – záhrady, resp. pôdorys zavlažovaného exteriéru, s uvedením všetkých technických údajov.

Ale predbehli sme tu úplne prvotnú skutočnosť a to čo najpresnejšie nakreslenie a okótovanie pôdorysu vášho pozemku ktorý chcete zavlažovať. Nezabudnite vyznačiť pevne časti exteriéru ktoré nechceme zavlažovať – detské ihrisko, bazén, jazierko, stromy, okrasne kriky. Sú to veci pri ktorých nás bežne nenapadne s nimi uvažovať pri správnom nákrese pôdorysu podľa ktorého bude robený projekt závlahy. Ak ste trošku technicky zdatný človek, tak si viete podľa projektu zrealizovať závlahu aj sám.

 

VZOROVÝ PROJEKT - zavlažovací systém -schéma  ( obr.1 )

Inštalačné prvky

Telo celého zavlažovacieho systému pozostáva z inštalačných prvkov, ktoré vzájomne úzko súvisia a tvoria spolu jeden celok.

  1. čerpací system závlahového systému
  2. rozvod závlahy - HDPE,LDPE hadice
  3. ventilová šachta
  4. elektromagnetické ventily
  5. spojovací materiál
  6. postrekovače, trysky
  7. riadiaca jednotka

Zdroj vody

Prvým predpokladom pre vybudovanie zavlažovacieho systému je zaistenie dostatočného prísunu vody. Bežný zavlažovací systém potrebuje minimálny prietok 25 - 30 l pri tlaku nie menšom ako 3 bar.

Tip: Prietok vody si môžete jednoducho vypočítať sami. Nádobu napustíte vodou a stopujte, za aký čas sa naplní.

Následne použijete vzorec: (Objem nádoby (l) / Čas naplnenia (s)) x 60

Príklad: Ak máme napr. 10 l nádobu a naplní sa za 20 sekúnd, prietok je 30 l/min.

Na zistenie tlaku je nutné použiť tlakomer umiestnený na kohútik. Ak chcete využiť pripojenie z verejného vodovodu, je nutné brať do úvahy fakt, že tlak vo vodovode sa môže v priebehu dňa meniť.

Výber čerpadla

Ak vodným zdrojom nebude vodovod, je našou ďalšou najlepšou voľbou studňa a s ňou spojená čerpacia technika - čerpadlo. Pri výbere čerpadla je potrebne si ujasniť, kde to čerpadlo chceme mať umiestnené. Ak chceme čerpadlo umiestniť do vrtanej studne, je potrebné voliť ponorné čerpadlo, kde je dôležite si všimnúť šírku potrubia studne podľa ktorej vyberáme aj rozmery čerpadla (obr.2).

obr.2

Ak chceme čerpadlo umiestniť mimo studne na suche miesto, resp. do šachty tak volíme druh samonasávacieho čerpadla (obr.3 ).Ďalšie kroky a parametre ktoré nám musia byť jasné, je potrebný prietok a tlak na výstupe z čerpadla resp. v mieste ventilovej šachty kde sa zavlažovací systém rozvetvuje.

obr.3

Rozvody - sekcie

Pri rozvodoch zavlahy a určeni správneho počtu sekcii vychádzame v prvom rade z   projektovej dokumentácie závlahy ak je vypracovaná podľa korektných programov na to určených, alebo technickým prepočtom a rozmiestnením postrekovačov s vyhovujucimi tryskami zadefinovaného prietoku, rádiusu a vzdialenosti dostreku tak aby sa ich vodne lúče čo najviac prekrývali (viď obr.5). Pri druhom riešeni rozvodu závlahy je potrebne vedieť kadial chceme a môžeme viesť hlavnú vetvu na ktorú sa spravidla používa HDPE hadica 32x2mm resp. LDPE hadica 32x3mm ktora je vedená približne 30-50 cm pod povrchom zeme a ktorá  sa následne napája na elektroventilový rozvádzač umiestnený vo ventilovej šachte alebo vami vybranom priestore pre umiestnenie elektroventilov ktory budeme riešiť v ďalšej kapitole.

Pre zdroje s prietokom do 42 l/min použité rúrky 3/4", ak máte zdroj s vyššou výdatnosťou, použite 1"- 5/4” potrubie. Z pravidla na hlavny rozvod do šachty k rozdeľovaču a následne rozvod jednotlivých vetiev používame  HDPE 32x2mm resp. LDPE 32x3mm hadicu.
Pri zadefinovani počtu sekcií (vetiev) nezabudnite na pokles tlaku v rúrkach v závislosti na dĺžke a prietoku. Preto je nutné použiť rúrky vhodného priemeru, dynamický tlak musí byť taký, aby mohli trysky fungovať správne

Osadenie šachty

Šachtu je potrebné nadimenzovať podľa počtu elektroventilov aby bol dostatočný priestor ako pre elektroventilový rozdelovač, tak i pre elektroventily a príslušenstvo. Pri inštalácií je potrebné si určiť výšku terénu aby bola šachtička presne v rovine s okolitým terénom. V prípade, že bude nainštalovaná vyššie ako je okolitý terén hrozí pri kosení zničenie krytu šachtičky alebo poškodenie kosačky (obr.4.2). Pri osadení pod úroveň terénu bude šachtička vždy špinavá od blata. Pri výkope je nutné mať na pamäti, že dno šachtičky nebude položené na hline, ale je vhodné pred osadením šachty položiť na hlinu dostatočne veľký kus geotextílie na obr. 4.1 ktorú nasypeme drobný makadam. Zabezpečíme si tým, hlavne pri údržbe, čisté ventily, ktoré nebudú špinavé od blata, ktoré by pri vypúšťaní vody vzniklo.

Pred samotným osadením šachty si napojíme na elektroventilový rozdeľovač hlavný prívod vody, všetky komponenty (guľové ventily, filtre...), pripojíme elektroventily aj s prípojnými hadicami a osadíme šachtičku do ktorej sme vyrezali otvori pre hadice jednotlivých sekcií (viď obr. 4.1).

 

Ak nám všetko sedí ako má a skontrolovali sme výšku šachtičky s okolitým terénom, môžeme pristúpiť k zasypaniu šachty so zeminou.

Inštalácia postrekovačov a trysiek

Keď máme plánik závlahy hotový, vieme aký je tlak a prietok vody, rozdelíme postrekovače do jednotlivých sekcií tak, aby spotreba na jednej vetve nepresiahla výdatnosť zdroja. Ak nie je možné napájať všetky trysky súčasne, bude nutné vytvoriť niekoľko samostatných vetiev, ktoré sa budú spúšťať postupne tak, aby v jednej chvíli zavlažovalo súčasne len toľko trysiek, koľko možno zo zdroja v jednej chvíli napájať.

Do jednej vetvy zapojte iba postrekovače rovnakého typu (statické alebo rotačné)!

 

obr. 5 ( zavlažovací systém - schéma)

Riadiaca jednotka

Podľa počtu ventilov, ktoré bude nutné ovládať a miesta umiestnenia zvoľte riadiacu programovatelnú jednotku (RPJ). Umiestnite ju v technickej miestnosti ako napr. záhradný domček, garáž, sklad, interier domu a pod. Na jej inštaláciu sú potrebné elektrotechnické vedomosti, resp. odborná konzultácia. Všetky RPJ majú všeobecne rovnaké zapojenia ale zároveň aj špecifické a individuálne detaily elektroinštalácie a samotného programovania. Odporúčame konzultáciu s odborníkom tej konkrétnej značky RPJ aku chcete použiť k automatickému zavlažovaciemu systému.

Zazimovanie

V zimnom období sa zavlažovací systém nepoužíva. Vodu ktorá sa nachádza v rozvodoch systému je potrebné vypustiť aby nedošlo k vážnému poškodenie systému. Preto je nutné závlahový systém "zazimovať" a pripraviť ho na ďalšiu sezónu.

Ušetríte tak na zbytočne vynaložených nákladoch, ktoré vznikajú pri poškodení systému v prípade zazimovania, ktoré sú podstatne vyššie ako náklady vynaložené na údržbu.Klasický závlahový systém má všetky rozvody inštalované v zamŕzajúcej hĺbke cca 20-40 cm. V systéme sa nachádza voda, ktorá by mohla zamrznúť, zväčšiť svoj objem a systém vážne poškodiť.   Najspoľahlivejším riešením je vyfúknutie vody stlačeným vzduchom za pomoci kompresora.

 
 
 
Kompletný, rozsiahly článok a podrobne popísaný proces a informacie o správnom zazimovani závlahy najdete na našej stranke TU
 
 

Vyzera to cele zložito? Nebojte sa využiť naše služby a poradenstvo, kde vám so všetkým radi pomôžeme a nájdeme pre vás individuálne riešenie. Poskytneme vam projektovú dokumentáciu s výkazom-výmer materialu za tie najlepšie ceny pre kompletnu závlahu vášho exterieru.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €