Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Starostlivosť o trávnik - krok za krokom
Tlačiť

Starostlivosť o trávnik - krok za krokom

Tak ako pri iných rastlinách, aj trávnik má svoje vegetačné obdobie, kedy si vyžaduje zvýšenú pozornosť a pravidelnú starostlivosť. Častokrát mu tento čas aj venujete, avšak neprichádzajú žiadne alebo len minimálne výsledky. Veľakrát je dôvodom zlé načasovanie krokov, nesprávne kosenie alebo zanedbanie hnojenia. Dobrá správa je, že udržať životaschopný a hustý trávnik nie je žiadna veda, stačí ak si vytvoríte bežnú rutinu v správnom postupe v starostlivosti o trávnik. Pozrime sa teda hlbšie na pätoro prikázaní dokonalého, takmer anglického trávnika.

1. Kosenie trávnika

Ešte pred prvým naštartovaním kosačky, si vždy skontrolujte ostrosť nožov, poprípade ich nabrúste alebo vymeňte. Tupé nože môžu maž za následok vysekávanie stebiel trávy aj s korienkom, čím môže dôjsť k zhoršeniu hustoty. Zväčša sa prvé kosenie začína v marci, najneskôr v Apríli, kedy už by nočná teplota nemala klesať pod 5°C. Spočiatku si trávnik vyžaduje túto aktivitu 1krát do týždňa maximálne dvoch, no v čase dní, s dlhým slnečným žiarením a dostatočnou vlahou aj 2krát. Snažte sa udržovať výšku trávnika 3 až 4 cm, v horúcich letných dňoch to môže byť aj o 1-2cm viac. Záhradkári častokrát v snahe ušetriť čas kosením, prejdú na tzv. skalpovanie, čo znamená príliš nízke nastavenie kosenia, a za to sa Vám teda žiadny trávnik nepoďakuje. Vyvarujte sa skracovaniu trávnika v hodinách najvyšších teplôt alebo krátko po závlahe, či čerstvom daždi. Ak sa stane, napr. v čase dovolenky, že Váš trávnik dosiahol výšku aj 10cm a viac, skracovanie by malo byť postupné, no častejšie. Jednorazovo odporúčame trávu pokosiť o maximálne 5cm, inak sa môže dlhšie spamätávať a regenerovať.

2. Hnojenie trávnika

Hnojivo pre trávnik je hotový zázrak. Najmä vtedy, ak viete zvoliť správne navrhnuté hnojivo pre dané ročne obdobie alebo fázu trávnika.  Na každú časť sezóny sú k dispozícii hnojivá so správnym pomerom živín a vhodnou granuláciou, no všetky majú spoločnú vlastnosť, a to dlhodobú a postupnú účinnosť. Hustota, rast a farba trávnika je do veľkej miery ovplyvňovaná živinami, ktoré nasáva z pôdy, najviac v čase, krátko po jeho skosení.   Hnojenie vykonávajte pomocou  ručných aplikátorov, pri väčších plochách voľte skôr aplikačné vozíky, ktoré zabezpečia rovnomerné rozmiestnenie hnojiva. Ak sa predsa len rozhodnete pre rozhadzovanie hnojiva rukou, počítajte stým, že sa Vám veľmi ľahko môžu  vyskytnúť fľaky v rôznych zelených odtieňoch, čoho dôvodom je, že niekde sa hnojiva dostane trávniku viac a inde zase menej. Dôležitosť klaďte na správny výber hnojiva najmä na jeseň. Ak nie ste si istý výberom, radšej sa poraďte s predajcom alebo skúsením záhradkárom. Jesenné trávnikové hnojivá, na rozdiel od sezónnych, obsahujú najmä iný - nižší pomer dusíka, ktorý na jeseň vo veľkom množstve skôr uškodí, ako pomôže. Výborné a overené hnojivo práve na jeseň je  NovaTec classic 12-8-16+3MgO+TE.

NAŠE ODPORÚČANIE – Jarné štartovacie hnojivo na trávnik

NovaTec N-Max 24-5-5 +3MgO + TE 25 kg

Viaczložkové hnojivo s vysokým obsahom dusíka, ktoré má výborné uplatnenie, tak ako jarné štartovacie hnojivo, tak aj sezónne letné hnojivo a všade tam, kde je potrebné rýchle zelenenie a zhustenie trávnika.

Výsledok nášho testu:

  PRED                                                                                        PO

                                                     

3. Zavlažovanie trávnika

Ak plánujete trávnik zakladať, dobre zvážte inštaláciu automatického zavlažovacieho systému, ktorý najmä na väčších plochách zabezpečí rovnomerný, ekonomicky a časovo efektívny prísun vody na každý cm2. Z časového hľadiska, či už zvolíte hadicové alebo automatické zavlažovanie, je vhodné polievať každý deň v ranných hodinách, poprípade v neskorších večerných. Dbajte nato hlavne v silných letných dňoch, kedy by zavlaženie trávnika v obednom čase mohlo vyvolať šokovú reakciu a následné spálenie zelenej plochy.  Pamätajte, ak nezabezpečíte dostatočný prísun vody Vášmu trávniku, koreňový systém bude namáhaný, suchý, a teda len ťažko dosiahnete výsledok dokonalého anglického trávnika.

4. Ochrana trávnika

Ak sa o trávnik staráte pravidelne a zodpovedne, tak odmenou pre Vás bude silný  a odolný trávnik voči škodcom a chorobám. Avšak aj v tomto prípade existujú  a môžete siahnuť po rôznych preventívnych prípravkoch, ktorými viete predísť výskytu nežiaducich burín, plesní, či trávnikovej hrdze. Zavše spomenieme selektívny herbicíd BOFIX, ktorý by mal byť po ruke v každej záhradke. Jeho aplikáciou na trávnik sa zbavíte len nevítaných dvojklíčnolistých burín tak, aby to nijak neovplyvnilo zdravý vývin trávnika. Pozor, vždy sa riaďte a postupujte podľa návodu, ktorý je uvedený na konkrétnom obale prípravku. Ak sa chcete vyhnúť z nejakého dôvodu použitia postrekov, vždy si viete, minimálne s burinou, poradiť ručne stručne s vypichovačom burín.

5. Vertikulácia trávnika

Pred vertikuláciou je lepšie, ak je trávnik pokosený a zároveň pôda je jemne vlhká. V prvom momente bude Vaša zelená plocha vyzerať zničene a riedko, no netreba zúfať, tráva bude už o pár dní až týždňov, ako znovuzrodená. Samotnú vertikuláciu odporúčame vykonať v poslednom letnom alebo prvom jesennom mesiaci, a to v oboch smeroch (vertikálne aj horizontálne). Týmto procesom sa zbavíme starej trávy – plsti, ktorá častokrát spôsobuje náchylnosť na choroby alebo vyschnutie. Veľa záhradkárom sa osvedčilo aj predjarné vertikulovanie, ktoré dobre povzbudí k rastu a zabezpečí lepší priesak vlhkosti.

PETOMAR Slovakia, s.r.o.

 

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €