Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Zavlažovací systém
Tlačiť

Zavlažovací systém

Správne vybudovaný automatický závlahový systém je najlepšou investíciou, ktorú môžete urobiť vo svojej záhrade. Prakticky neexistuje žiadny jednoduchší a ekonomicky výhodnejší spôsob zalievania záhrady. Automatická závlaha šetrí nie len finančné prostriedky ako i Váš čas, ktorý môžete využiť na iné aktivity ako je polievanie záhrady.

Správne vybudovaný automatický závlahový systém je najlepšou investíciou, ktorú môžete urobiť vo svojej záhrade. Prakticky neexistuje žiadny jednoduchší a ekonomicky výhodnejší spôsob zalievania záhrady.

 Automatická závlaha šetrí nie len finančné prostriedky ako i Váš čas, ktorý môžete využiť na iné aktivity ako je polievanie záhrady. Závlahový systém je tvorený z viacerých prvkov, nie iba zo samotných postrekovačov, ktoré sú viditeľné na povrchu trávnika. Kvalita komponentov a profesionálna inštalácia sú rozhodujúcimi faktormi, ktoré ovplyvnia výkon a životnosť závlahového systému.

 

Znakom profesionálnych realizátorov je dopredu vypracovaný návrh/projekt, kde sú rozpísané jednotlivé položky, z ktorých bude systém vyskladaný. Kvalitne vypracovaný rozpočet závlahy musí tiež uviesť cenu inštalácie a cenu za materiál. Samotnému projektu by mala prechádzať konzultácia realizátora s investorom v ktorej si vysvetlia, ktoré plochy majú byť zavlažované aj s ohľadom na budúcnosť výsadby okrasnej záhrady. Treba to dopodrobna skonzultovať najmä pri novozaložených záhradách. Často sa stáva, že majiteľ nemá jasno v tom kde umiestni napr kvetinový záhon, či jazierko. V takom prípade je so závlahou lepšie počkať kým investor bude mať úplne jasno s využitím okrasnej závlahy. Predíde sa tým zbytočným prerábaním a vynaložením extra finančných prostriedkov. Aby bol Váš závlahový systém čo najviac efektívny, výrobcovia ponúkajú celú radu senzorov (dažďový, veterný, senzor vlhkosti...), ktoré pomôžu ušetriť ešte viac vody v priebehu životnosti celého systému.


Dá sa vybudovať závlaha aj svojpomocne?

Veľmi často nás zákazníci kontaktujú s prosbou o pomoc pri oprave nie príliš vydarenej svojpomocnej realizácie. Závlaha si môžete realizovať aj svojpomocne, je však potrebné dodržať presné kroky realizácie. Najčastejšou chybou je nedostatočný resp žiadny projekt závlahy. Na internete síce existujú voľne dostupné programy na navrhnutie závlahy, ich kvalita však nie je ideálna. Aj firma ponúkajúca vypracovanie projektu zdarma zvyčajne použije práve voľne dostupný program. Príprava projektu zaberie skúsenému projektantovi aj niekoľko hodín, tento čas musí byť zohľadnený v cene projektu. Cena projektu závisí v prvom rade veľkosťou zavlažovanej plochy či náročnosťou terénu (napr prevýšenia). Hlavnou výhodou kvalitného projektu je  aj samotná konzultácia vďaka ktorej sa môže predísť rôznym problémom. Seriózny predajca Vám totiž okrem vypracovaného projektu dopodrobna vysvetlí postup samotnej realizácie a zodpovie Vaše otázky.

Ak u firmy kde Ste si dali vypracovať projekt závlahy nakúpite materiál potrebný na inštaláciu závlahy, zvyčajne Vám finančné prostriedky vynaložené na vypracovanie projektu vrátia. Túto možnosť samozrejme aj ponúka naša firma. Prečítajte si našu ponuku vypracovania kvalitného projektu zdarma
Okrem kvalitne vypracovaného projektu je potrebná aj zručnosť samotného „realizátora“. Nie všetko sa totiž dá naučiť z internetu .

Prečo si nainštalovať automatický závlahový systém?

  • Šetrí čas: Systém bude zavlažovať automaticky iba vtedy keď je to potrebné
  • Šetrí vodu: Automatický systém spotrebuje oveľa menej vody než pri ručnom polievaní. Plocha je zavlažovaná rovnomerne.
  • Šetrí peniaze: Účty za vodu budú nižšie a rastliny budú žiť dlhšie
Aby bol Váš závlahový systém čo najviac efektívny, výrobcovia ponúkajú celú radu senzorov (dažďový, veterný, senzor vlhkosti...), ktoré pomôžu ušetriť ešte viac vody v priebehu životnosti celého systému. Na obrázku je znázornení senzor vlhkosti. 

 

Realizácia závlahy v skratke:

1. Vypracovanie projektu závlahy
2. Nákup komponentov a potrebného materiálu
3. Naznačenie postrekovačov na pozemku
4. Predpríprava postrekovačov a zbernice elektroventilov
5. Výkopy a uloženie potrubia
6. Napojenie postrekovačov
7. Napojenie čerpadla
8. Umiestnenie šachty, zbernice a napojenie sekcií
9. Pripojenie ovládacej jednotky k elektroventilom
10. Naprogramovanie ovládacej jednotky
11. Preplach potrubia
12. Umiestnenie trysiek do telies
13. Tlaková skúška tesnosti
14. Zhotovenie fotodokumentácie
15. Zahrnutie výkopov

Navštívte náš eshop s komplet príslušenstvom na vyhotovenie závlahového systému. Radi Vám pomožeme s projektom, radami či kompletnou realizáciou.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Vodné prvky z Corten ocele

Vodné prvky z Corten ocele

Corten je názov špeciálnej ocele, ktorá je pre jej vzhľad čoraz viac populárna aj na využitie v záhradnej architektúre.…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €