Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Substráty na pestovanie rastlín
Tlačiť

Substráty na pestovanie rastlín

Krátky úvod do sveta substrátov pre rastliny

Použitie profesionálneho substrátu je kľúčom k úspechu a úsporám

Hoci je záhradníkom na českom i slovenskom trhu ponúkané mnoho substráov, ich kvalita nie je vždy rovnaká a výsledok pestovania mnohokrát nemusí splniť očakávania.

Cieľom každého záhradníka je vypestovať kvalitné rastliny v čo možno najkratšom čase a v požadovanom termíne. V čase rastu cien všetkých vstupov a pri už niekoľkoročnej stagnácií a prepadu cien výpestkov je jedinou cestou zefektívnenia záhradníckej výroby zrýchlenie obrátkovosti tovaru z jednotky plochy. To platí pre všetky druhy záhradníckej výroby či už v skleníkoch, fóliovníkoch či v okrasných, lesných a trvalkových škôlkach. Čas sú peniaze a rýchlosť rastu rastlín možno zvolením správnych pestovateľských podmienok značne ovplyvniť. Ak opomenieme potrebné svetlo a teplo, kvalitný substrát je hneď ďalším rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvňuje výživu rastlín a príjem vody.



Základom vyrábaných substrátov je rašelina. Najbežnejší spôsob získavania rašeliny je frézovanie a borkovanie. Borkovanie je ťaženie celistvých blokov rašeliny v podobe veľkých tehál, ktoré po čiastočnom vysušení sú ponechané na špeciálnych konštrukciách, kde núteným prúdením vzduchu počas zimy dokonale premrznú. Mráz ktorý dosahuje v Litve teploty pod - 20C mnohokrát aj po niekoľko týždňov, rašelinu dokonale zbaví prípadných chorôb a škodcov, ale hlavne smútnic, ktorých larvy môžu napáchať veľké škody najmä u mladých rastlín a na množiarňach. Dlhodobým pôsobením mrazu tiež získa táto rašelina svoje jedinečné fyzikálne vlastnosti, ktoré robia ešte len z bielej rašeliny v "kocke" rašelinu borkovanú. Len takto pripravená borkovaná rašelina pochádzajúca z úplne čistých unikátnych rašelinísk bez stromov, ktoré vznikali po celé stáročia, má duté vlákna a vlastnosti pravej borkovanej rašeliny. Mnohí dodávatelia substrátov svoje "borkované rašeliny" takto pomenovávajú, ale s pravou borkovanou rašelinou majú spoločný len spôsob ťažby a jej nedostatočnú kvalitu potom doháňajú ďalšími prísadami do substrátu, ktoré však iba zvyšujú jeho cenu.

 



Borkované rašeliny (používané na výrobu profesionálnych substrátov) obsahujú menej prachových častíc a ich nasiakavosť vody a vzduchu je vyššia ako u rašelín frézovaných. Borkované rašeliny tiež podliehajú pomalšie fermentácií a substráty sú potom ďalej spracovávané a triedené na niekoľko rôznych veľkostných frakcií a tie sú následne spolu s ďalšími komponentmi používané pre výrobu profesionálnych substrátov. Zo štandardne pridávaných komponentov menujeme kremičitý piesok, agroperlit, zmáčadlá (len do frézovaných rašelín), cheláty železa, dolomitické vápence pre úpravu pH a zásobenie substrátu horčíkom.
Základným hnojivom používaným do rašelín značky Floracom je PG mix. Ako jedna z mála firiem v Európe používa zeolit, ktorý sa pred aplikáciou do substrátov nasýti živninami tak, aby v začiatku rastu nedochádzalo ku krátkodobému odčerpaniu zásobných živín zo substrátov vďaka obrovskej sorpčnej schopnosti tejto horniny. Zeolit je schopný udržať stabilné pH substrátu a viaže na seba výmenným spôsobom živiny, ktoré by inak boli zo substrátu vyplavené. Zeolit má minimálne dvakrát vyššiu sorpčnú kapacitu ako bežné používané bentonity a na rozdiel od nich vďaka svojej neutrálnej reakcii nezvyšuje pH substrátu. Vďaka svojej obrovskej sorpčnej schopnosti dokáže tiež významne ovplyvniť prípadné výkyvy v hnojení a pomôcť záhradníkovi napraviť prípadné chyby vo výžive, ktoré by pri substrátoch obsahujúcich iba ílovité minerály viedli k spomaleniu rastu a chlorózam.

Okrem týchto základných komponentov sú do substrátu pridávané napríklad kokosové vlákna. Zaisťujú dobrú aeráciu a nezliehavosť substrátov, čo ocenia hlavne škôlkari, špeciálne pri viacročných kultúrach. Kokosové vlákna, ktoré sa dovážajú z Indie, majú nižšie množstvo nežiadúcich solí ako u afrických, čo dovoľuje optimálne vyhnojenie substrátu.

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €