Úvod / Články / Závlahy a záhrada / Hnojivo – správny postup a výber hnojív je základ úspechu!
Tlačiť

Hnojivo – správny postup a výber hnojív je základ úspechu!

Príprava pôdy zabezpečením dostatočného množstva živín je základom pre zdravý rast, kvitnutie a bohatú úrodu na Vašich balkónoch, no najmä v záhradách. Na toto stačí siahnutie po správne zvolenom hnojive a následné dodržanie načasovania a správnych krokov pri aplikácii. Pri pravidelnom hnojení naviac získavajú rastliny silnejšiu imunitu voči škodcom, chorobám, či nežiadúceho hmyzu.

Ako a kedy najlepšie hnojiť?

Dôležité je rozlišovať medzi základným určením hnojív. Pôda počas jari potrebuje rýchlo pôsobiace hnojivá so zvýšenim obsahom dusíka, čo neplatí pre jeseň, kedy sú ideálnejšou voľbou pomaly rozpustné a organické hnojivá. Nesprávne zvolenie by totižto mohlo mať za následok spálenie rastlín hneď v začiatku ich rastu. Avšak poďme pekne od začiatku, krok po kroku.....

1. Príprava pôdy

Akonáhle vonkajšie teploty začnú pripomínať príchod jari, rozhodnutie zrýľovať záhony a záhradu je rozhodne to, čo musíte resp. mali by ste urobiť. Záhradkári, ktorí si túto činnosť vybavili už na jeseň, tento krok nahradia prekyprením pôdy tak, že zeminu dôkladne prehrabú hrabľami, poprípade poryjú rycími vidlami. Ak sa chystáte vysiať na plochu nový trávnik, poprípade ho hnojiť, odporúčame si prečítať článok ,,Ako založiť a vypestovať nový trávnik?,,.

2. Organické a minerálne hnojivo – základný rozdiel

Zjednodušene povedané, za organické hnojivá považujeme hnoj alebo kompost a za minerálne predstavujú všetky tie, ktoré sú vyrábané priemyselne. Jednoznačne určiť, ktoré je vhodnejšie a potrebnejšie sa nedá, keďže najkvalitnejšia zmes hnojiva vzniká v ich kombinácii. Táto kombinácia predstavuje zaručený nárast kvality a množstva produkcie Vašej záhrady.

Organické- dôležité pre tvorbu a udržaniu humusu, ako aj podporu mikrobiologickej aktivity.
Minerálne – obohacujú pôdu o potrebné látky, akými sú hlavne fosfor, dusík a draslík.

3. Hnojenie – čím a kedy?

JESEŇ-ZIMA

Ako sme už v úvode načrtli, pred príchodom samotnej sezóny, je dôležité nezanedbať jesenné hnojenie práve organickým hnojivom, napr. overeným kravským peletovaným hnojom Marha Jó. Jeho pomalé rozpúšťanie dodáva výživu až do príchodu jari. Medzi vyhľadávané zimné hnojivá patrí dozaista aj Močovina, ktorá je vhodná aj na aplikáciu, pri prípadnej vrstve snehu. Ak by ste dávali prednosť premyslením, resp. minerálnym hnojivám, odporúčame tie, ktoré majú vyšší podiel fosforu a draslíka – náš tip DUSLOFERT NPK

JAR-LETO

Fáza jarného hnojenia začína vo všeobecnosti vo februári a kontinuálne trvá až do konca augusta. Priebežné hnojenie je dôležité najmä teda v štádiu rastu a vývinu rastlín. Príliš neskorí začiatok hnojenia môže spôsobiť, že rastliny aj po sezóne vyženú nové výhonky, ktoré už môžu zastihnúť prízemné mrazy a tak odumrú. Takmer pri všetkých druhoch rastlín, či už okrasných alebo úžitkových je vhodné hnojiť aspoň 3 krát počas pestovateľskej sezóny – na jar jedenkrát, v priebehu letných mesiacov dvakrát. Časový rozstup medzi jednotlivým hnojením by mal byť 2-3 mesiace, odporúčame si však prečítať a prednostne sa riadiť dávkovaním, ktoré je uvedené pri jednotlivých hnojiváach.

4. Výber správneho hnojiva

Na trhu je už široká ponuka hnojív, ktoré sú vyvinuté tak, aby zložením vyhovovali konkrétnej rastline, drevine, či stromu. Jesenné typy a odporúčania hnojív sme prebrali v bode č.3, teraz si uvedieme zopár druhov vhodných práve pre sezónne hnojenie a tie, ktorých štruktúra je vhodná na vybraný druh zeleniny, ovocia, či kvetov.

Hnojivo na zemiaky: jarné hnojivo, vhodné k aplikácii pred výsadbou pre zvýšenú prevenciu pred hnilobou a napadnutím škodcami.

Hnojivo pre ruže: vhodné pre všetky druhy ruži, vrátane popínavých s prispôsobením pomerom dusíka, fosforu a draslíka. Hnojivo podporuje zdravý vývin a krásne puknutie.

Hnojivo pre čučoriedky: organické hnojivo s obsahom kokosového vlákna a rohoviny. Vďaka dlhodobému pôsobeniu neustále dodáva rastline živiny a tým zvyšuje úrodnosť. Prírodný zdroj dusíka reguluje vlhkosť a zabraňuje prípadnému prehnojeniu.

Hnojivo na ihličnany: dostatočne zásobuje pôdu minerálmi a živinami, ktoré vyžadujú citlivé aj menej citlivé ihličnaté kríky, či stromčeky. Hnojivo upravuje kyslosť pôdy a vďaka prítomnosti horčíka chráni kríky pred hnednutím.

Hnojivo na jahody, ríbezle a iné bobuľoviny: sezónne hnojivo, ktoré pomaly uvoľňuje organické zložky, špeciálne guán, aby rastliny rodili bohatú úrodu. Zvýšený obsah draslíka a horčíka zabezpečujú kontrolu nad dlhodobým plodením a zdravým rastom bobuľovín.

Hnojivo na paradajky a uhorky: viacdruhové minerálne hnojivo na zeleninu, predovšetkým rajčiny a uhorky. Je vhodné na plodiny pestované vonku, v skleníku a vo fóliovníku. Poskytuje výživu rastlinám v štádiu sadeníc i v období plodenia. Zloženie prísad a správne dávkovanie draslíka podporuje tvorbu plodov a zaručuje bohatú úlohu.

Hnojivo pre všetky druhy zeleniny: ekologické BIO hnojivo, ktoré obsahuje rastu prospešné mykorhízne huby. Posilňuje odolnosť voči hubovým chorobám a škodcom a zároveň zvyšuje množstvo a kvalitu úrody.

Hnojivo na muškáty a iné balkónové kvety: Hnojivo podporuje zdravý rast a bohaté kvitnutie rastlín. Používa sa na prihnojovanie muškátov, begónií a ostatných balkónových kvetov ako petúnie, verbeny, fuksie, a podobne.

Celoročné univerzálne hnojivo:  hnojivo s vyváženým pomerom základných živín pre zdravý rast rastlín a plodov. Obsahuje vyšší obsah dusíka pre lepší štart rastu rastlín a zeolit pre optimálne hospodárenie rastlín s vodou a živinami v pôde.

Hnojivo pre ovocné stromy: Bezchloridové hnojivo s vyšším obsahom horčíka, ktoré podporuje rovnomerný rast, vyššiu a pravidelnú plodnosť. Používa sa na hnojenie ovocných stromov avšak vhodne je aj pre drobné ovocie, akým sú ríbezle, egreše, maliny a pod.

Prezrite si celú ponuku našich hnojív, ktorú nájdete v sekcii Záhrada – Hnojivá, prípadne nás kontaktujte ohľadom poradenstva prostredníctvom telefónu alebo emailu, ktoré máme uvedené v kontaktoch.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Kategórie BIObazénov

Kategórie BIObazénov

Vo vyspelých krajinách je tento štýl kúpania veľmi populárny. BIObazény nie je potrebné počas sezóny chemicky…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €