Úvod / Články / Záhradné jazierka / Jazierko: sledovanie dôležitých parametrov vody
Tlačiť

Jazierko: sledovanie dôležitých parametrov vody

Vlastnosti jazierkovej vody sa neustále menia, pretože sú závislé od vonkajšieho prostredia, ktoré na jazierko neustále pôsobí.

Meniace sa parametre jazierkovej vody majú významný vplyv napr. pre výskyt rias či zdravie rýb. Aby Ste lepšie porozumeli javom v jazierku odporúčame sledovať základné hodnoty. Vďaka existujúcim testom máte možnosť overiť najdôležitejšie parametre vody prakticky okamžite. V tomto článku sme sa pozreli na základné parametre, ktoré je potrebné v jazierku sledovať a zároveň sú ľahko zmerateľné.

Chlór (Cl2)

Vodohospodárske firmy pridávajú do vodovodnej vody chlór kvôli dezinfekcii. Ryby a ďalší obyvatelia jazierka zle znášajú chlór už vo veľmi malých množstvách, preto je nutné ho pred násadou rýb odstrániť.  Chlór môžete rýchlo a pohodlne odstrániť prípravkom na úpravu vody Optipond od Healthy Pond. Prípadne počkáte kým chlór z vody sám vyprchá cca do 7 dni. 


pH

Hodnota pH udáva stupeň kyslosti vody. Hodnota pH 7 je neutrálna. PH pod 7 znamená kyslú vodu a pri hodnotách nad 7 sa hovorí o alkalickej alebo zásaditej vode. Optimálna hodnota pH pre Vaše jazierko by sa mala pohybovať medzi 6,8 a 8,0. Ak chcete meniť hodnotu pH, mali by Ste vždy postupovať veľmi opatrne, aby ste sa vyvarovali veľkých skokov hodnôt pH. Časté kolísanie pH pôsobí na organizmy v jazierku veľmi negatívne. Hodnota Ph sa mení po celý deň. Cez deň stúpa a svoju najvyššiu úroveň dosiahne okolo štvrtej hodiny poobede, potom sa opäť znižuje.Pre zníženie vysokých hodnôt pH vody sa odporúča použitie prípravku BioTorf alebo Aquavital Gartenteichtorf. Dlhodobú stabilizáciu hodnoty pH dosiahnete s optimalizačným prípravkom pre jazierko  Optipond od Healthy Pond.

Celková tvrdosť (GH)

Pri určovaní celkovej tvrdosti sa meria obsah solí vápnika a horčíka rozpustných vo vode. Väčšina jazierkových rybiek sa dobre cíti v stredne tvrdej vode (10 - 15 ° DGH). Pre zníženie tvrdosti odporúčame použitie prípravku Aquavital Gartenteichtorf.

Uhličitanová (Karbonátová) tvrdosť (KH)

Uhličitanová tvrdosť ukazuje schopnosť vody udržať hodnotu pH. Stabilizuje hodnotu pH. Pri nízkej uhličitanovej tvrdosti je hodnota pH nestabilná a môže sa tak stále často meniť. Optimálna uhličitanová tvrdosť pre záhradné jazierka je medzi 5 - 8 ° DKH. Pre zníženie tvrdosti odporúčame použitie prípravku Aquavital Gartenteichtorf.

NH4, NH3 a NO2, NO3

Zlúčeniny dusíka nitrit (NO2 Dusitan amónny) a nitrát (NO3 Dusičnan amónny)
Výskyt nitritu a nitrátu v jazierkach je veľkým problémom, ale nieje ničím výnimočný. Tieto plyny zapríčiňujú nie len bujnenie vláknitých rias, ale predstavujú veľké riziko pre ryby v jazierku. Odbúravanie organických zlúčenín dusíka z výkalov rýb, odumretých častí rastlín, zvyškov potravy atď. prebieha vo viacerých stupňoch.

1. Z organických odpadov vzniká amoniak NH3 a v zriedení s vodou sa z neho vytvára čpavok NH4. Premena amoniaku alebo čpavku je závislá na hodnote pH. Ak nameriate vo vode čpavok NH4 viac ako 5mg/1L mali by ste urobiť výmenu 2/3 vody a zistiť príčiny. 5mg/L je hodnota, ktorá je pri dlhodobom pôsobení na vodné organizmy pre ne toxická.

Najpravdepodobnejšie príčiny sú: 
- Filtrácia nieje dostatočne zabehnutá
Riešenie:
- NH4 treba merať každý deň a ak nameriate viac ako 5mg/1L, je nutné vodu vymeniť. Toto treba opakovať denne až dovtedy, kým filtrácia nabehne do režimu, že dokáže NH4 spracovať, čiže ho znížiť.

- Filtračná plocha vo filtry je príliš malá
Riešenie: Treba zväčšiť množstvo filtračného materiálu. Najideálnejší je bioakvacit alebo kaldnes media.

-Zdroj vody obsahuje vysoké hodnoty čpavku NH4 10mg/L a viac.
Riešenie: Zmeňte zdroj vody.

 

2. Z čpavku NH4 vzniká pre ryby jedovatý nitrit NO2.

3. V prvej fáze sa za pomoci štartovacích aeróbnych baktéríí vo filtry mení čpavok NH4 na menej toxický Nitrit NO2, ktorý je ale stále pre ryby toxický. Pre vytvorenie a zachovanie životaschopnej kultúry mikroorganizmov odporúčame použitie prípravku Štartovacie baktérie, FilterStarter alebo Filter Gel.
Okrasné rybky zle znášajú nitrit už v malých koncentráciách. Keď na výstražnom poli pre nitrit zistíte sfarbenie (Ideálne je merať Nitrit presnejším kvapkacím testom), mali by ste zakročiť. Ako prevenciu pred udusením rýb Nitritom NO2 aplikujte produkt Jazierková Soľ v množstve 2kg/1m3, ktorý zabraňuje viazaniu Nitritu NO2 na hemoglobín v krvi rýb, ktorý ma za úlohu viazať kyslík a dopravovať ho z pľúc do orgánov a späť.
V druhej fáze aeróbne baktérie menia NO2 na relatívne bezpečný NO3.
Obsah nitrátu by spravidla nemal prekračovať 50 mg / l.  Vodné rastliny prijímajú nitráty ako živiny. Už od 10mg / l je nutné počítať so zvýšeným rastom rias. Ak proces znižovania čpavku nefunguje, je nutné hľadať chybu v biologickej časti filtrácie.

Problémy s riasami:
Ak máte problémy so zvýšeným rastom rias, mali by ste vykonať ošetrenie v dvoch krokoch. Najprv sa odporúča stabilizovať hodnoty vody pomocou OptiPond. Riasy môžete likvidovať priamo príslušným prípravkom BKF- Prípravok proti vláknitým riasam. Pre dosiahnutie dlhodobého úspechu by ste mali pravidelne vykonávať údržbu jazierka, jazierkovým vysavačom (napr. Pondovac 3, Pondovac 4 alebo Pondomatic).

 

Odporúčané parametre jazierkovej vody

 
Parameter Značka Ideálna hodnota
Chlór Cl3 0
Kyslosť pH 7 – 8
Karbonátová tvrdosť KH 6 – 14˚dH
Celková tvrdosť GH 7 – 14 ˚dH
Nitrity NO2 menej ako 1 mg/l
Nitráty NO3 25 – 100 mg/l

Ako testovať vodu v jazierku ?

Pre hobby chovateľov odporúčame na test vody použiť jednoduché testovacie prúžky. Po ponorení testovacieho prúžka do vody sa Vám namerané hodnoty zobrazia do 1 minúty. Pomocou jednoduchej stupnice z prúžka hodnoty odčítate. Pre profi chovateľov odporúčame použiť kvapkacie testy. Pomocou tohto druhu testov dokážete odmerať viac parametrov. Najpresnešie su digitálne testy.

 

 

 

Pozrite si našu ponuku produktov na úpravu a analýzu vody v jazierku

 

Přečtěte si tento článek v češtině na našich stránkách www.petomar.cz

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Vybrané články

Príprava jazierka na zimu

Príprava jazierka na zimu

Čo spraviť s jazierkom pred zimou? Kedy schovať technológiu? Treba kŕmiť ryby aj v zime? Ako prezimovať lekná?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Ako bojovať proti zamrznutiu jazierka?

Jazierko a procesy v ňom zostávajú aktívne aj v zime keď je jazierko pokryté ľadom. Odhnívajúce zvyšky rastlín…

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vyberáme z nášho e-shopu

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

OAse - Vyradene produkty

Oase MAXI II 4,0 KW / 400V

8 531,05 €

Oase MIDI II 1,1KW / 230

OAse - Vyradene produkty

Oase MIDI II 1,1KW / 230

6 171,38 €